Εύη Παπαγιάννη

Πίσω στη δεκαετία του 1940, DJs έστηναν τα πρώτα αυτοσχέδια πάρτυ στους δρόμους της Τζαμάικα, αξιοποιώντας γεννήτριες, πικάπ και ηχεία. Τα soundsystems, συχνά διαχέοντας κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα μέσα από τους στίχους των τραγουδιών, είχαν σκοπό τους να δημιουργήσουν μια εμπειρία «υψηλής έντασης», που κατάφερε το πολυπόθητο – τη συναισθηματική σύνδεση με τη μουσική. Ενώ η κουλτούρα των soundsystems αποκτούσε έτσι φανατικό κοινό, η dub μουσική προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο, εστιάζοντας στη ρυθμικότητα και τις μίξεις.

Περισσότερο από μισό αιώνα μετά, μέσα σε γαλλικές καταλήψεις γεννήθηκε το εγχείρημα των O.B.F. Οι Original Bass Foundation με έδρα τη Γενεύη, έχουν χαράξει βαθιά το δικό τους σημάδι στη σύγχρονη σκηνή της dub και soundsystem σκηνής, κινούμενοι σε έναν κόσμο επιρροών που εκτείνονται από την τζαμαϊκανή reggae μέχρι τη βρετανική dub της δεκαετίας του '90 - κρατώντας πάντα τις μουσικές κεραίες τους σε εγρήγορση.

Το 2006, οι O.B.F. ξεκίνησαν δικές τους βραδιές στο "Le Zoo" L’Usine, το μεγαλύτερο κλαμπ της Γενεύης, δημιουργώντας τα "Dubquake" events που έγιναν αναγνωρίσιμος θεσμός στην ευρωπαϊκή νυχτερινή σκηνή. Από τότε, το ενδιαφέρον για το soundsystem έχει αυξηθεί δραματικά, επιτρέποντάς τους να περιοδεύουν παγκοσμίως, εμφανιζόμενοι σε κορυφαία φεστιβάλ, διαδίδοντας τους ήχους τους από το Μεξικό και τη Ρωσία μέχρι τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2014, ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία, το "Dubquake Records", εστιάζοντας στην πειραματική reggae και dub. Κυκλοφόρησαν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους Signz τον Μάιο του 2020, λαμβάνοντας τεράστια ανταπόκριση παγκοσμίως. Το label, επίσης, κυκλοφόρησε πρόσφατα δύο κλασικά άλμπουμ των Iration Steppas, Original Dub D.A.T. και Dubz From De Higher Regionz.

Έχουν συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της σύγχρονης dub/reggae σκηνής, μετρώντας ήδη 4 ολοκληρωμένες κυκλοφορίες. Η πρόσφατη επιτυχία τους με το εμβληματικό LAVA το 2022, καταδεικνύει ότι οι O.B.F. δεν αποτελούν απλώς ένα crew, αλλά μια μεγάλη οικογένεια καλλιτεχνών και δημιουργών που συνεχίζει να εξελίσσεται.

Με αφορμή τις επικείμενες εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το live στο Arch Club-Live Stage το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, μαζί με τους SR Wilson & Charlie P, αλλά και τους «δικούς μας» Kill Emil, SKG’s DUB Alliance & larry,  μιλήσαμε με το επιδραστικό σχήμα για τη μουσική και τη δημιουργία του ήχου τους.

 

Αρχικά, θα θέλαμε ειλικρινά να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι σας πετυχαίνουμε σε μια περίοδο back-to-back ζωντανών εμφανίσεων.

Σίγουρα, είναι μια πραγματικά απαιτητική περίοδος περιοδείας. Μόλις γύρισα από ένα φεστιβάλ στην Αφρική, στο Abidjan, και προσγειώθηκα αμέσως στη Βαρκελώνη -  απαντώ στις ερώτησή σας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της ΕasyJet επιστρέφοντας στη Γενεύη. Αλλά δε μπορώ να παραπονεθώ, αυτή τη ζωή επέλεξα και μου αρέσει έτσι! Το να μοιράζομαι, δηλαδή, παγκόσμια, τη μουσική και καλά vibes.

Η συνεργασία μεταξύ των O.B.F. με τους SR Wilson και Charlie P έχει μια μακρά ιστορία. Πότε ξεκινήσατε να συνεργάζεστε και τι σας οδήγησε σε αυτό;

 Ήταν μια αλχημία που προέκυψε φυσικά. Συνέβη πριν από 10 χρόνια με τον Charlie και πριν από 7 χρόνια περίπου με τον Wilson. Αισθάνομαι πως ήταν γραφτό να συμβεί, σαν να αποφάσισε το σύμπαν για εμάς. Ήμασταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, ήταν το πεπρωμένο. Η σύνδεση μας ξεπερνά τη μουσική, είναι μια αδελφική σχέση.

Η παρουσία σας στην dub και reggae σκηνή είναι εξαιρεικά δυναμική. Πώς θα περιγράφατε αυτό που κάνετε;

Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λόγια. Είναι κάτι που ρέει από μέσα μου, είναι κάτι φυσικό. Η dub μουσική με αγκαλιάζει και με οδηγεί σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης όταν την παίζω δυνατά. Αυτήν την ενέργεια μοιράζομαι με τους ανθρώπους, οι οποίοι την επιστρέφουν πίσω σε εμένα, κι έτσι δημιουργείται ένα είδος αλληλεπίδρασης ή σύνδεσης, ένα είδος έκστασης.

Πώς αντιμετωπίζετε τον χαρακτηρισμό ότι είστε το πιο επιδραστικό dub/reggae crew σε παγκόσμιο επίπεδο;

 Απλώς προχωράμε στο ίδιο μονοπάτι με τους πρωτοπόρους της dub, προσθέτοντας τη δική μας ενέργεια και στυλ λόγω του διαφορετικού μας υποβάθρου.

Οι O.B.F. ξεκίνησαν το ασταμάτητο και άκρως παραγωγικό ταξίδι τους το 2003. Είκοσι χρόνια μετά, σε ένα μουσικό τοπίο που έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, πώς θεωρείτε ότι είναι επίκαιρη η σκηνή του soundsystem;

Η σκηνή του soundsystem είναι εξειδικευμένη και DIY, και δεν θα έλεγα πως ανήκουμε επίσημα στο συγκεκριμένο μουσικό είδος (γελώντας). Αλλά αυτό είναι που μου αρέσει, είμαστε underground, αλλά λειτουργούμε ως μια μεγάλη οικογένεια που είναι πιστή και αφοσιωμένη. Είναι μια μικρή αλλά δυνατή σκηνή, παγκοσμίως. Έχω δει τη σκηνή να μεγαλώνει στο Μεξικό, πρόσφατα στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, και φυσικά στη Γαλλία.

 Έχει εξελιχθεί η δημιουργική σας διαδικασία με την πάροδο του χρόνου;

 Αυτή είναι η ουσία της λέξης dub για μένα, η συνεχής εξέλιξη και το να ξεπερνάμε συνέχεια τα όρια. Επομένως ναι, πάντα επανεφευρίσκουμε τη μουσική μας.

Ποια θέματα θεωρείτε ότι σας απασχολούν στιχουργικά;

Πάντα έχουμε κριτική θέση για την κοινωνία λόγω του προσωπικού μας υποβάθρου. Αλλά μας αρέσει να ζωγραφίζουμε με στίχους ό,τι συμβαίνει γύρω μας, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής ζωής, είτε σχετίζεται με το soundsystem είτε όχι.

Πώς βλέπετε το ρόλο της μουσικής ως μέσο κοινωνικού σχολιασμού; Μπορεί η μουσική να φέρει κοινωνική αλλαγή;

 Όταν έχεις ένα μικρόφωνο στο χέρι, και έναν ήχο με τέτοιο όγκο, μπορείς να ακουστείς. Αν θέλει κανείς να μεταδώσει ένα μήνυμα, σίγουρα μπορεί να το κάνει…Και σε βάθος χρόνου, αλλά σίγουρα, να προκαλέσει την αλλαγή. Η κουλτούρα του soundsystem ξεκίνησε από την εργατική τάξη, είναι η μουσική των ανθρώπων για τους ανθρώπους. Σήμερα, που έχουμε στη διάθεσή μας την παγκόσμια τεχνολογία και το διαδίκτυο, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε την ίδια ιδεολογία, για να απευθυνθούμε σε μεγαλύτερο κοινό - οπότε σίγουρα φέρνει κάτι θετικό στην κοινωνία.

Τι φέρνετε μαζί σας για τα lives σας στην Ελλάδα;

 Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε προκαταβολικά τι θα κάνουμε κάθε σε μια από τις συναυλίες μας. Είμαστε ευέλικτοι στη σκηνή και πειραματιζόμαστε με νέες μελωδίες. Είναι σαν ένα μεγάλο εργαστήριο για όλους μας.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

 Αυτό είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε μαζί μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ. Ελπίζουμε να περάσετε φανταστικά στην Ελλάδα!

 

Το επιδραστικότερο crew της dub/reggae σκηνής παγκοσμίως έρχεται για να βάλει φωτιά στη σκηνή του Arch Club για μία μοναδική εμφάνιση το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured