Εύη Χουρσανίδη

Craig Walker and the Cold. Αυτό είναι (και από ό,τι φαίνεται θα είναι στο εξής) το νέο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Craig Walker, όπου "the Cold" ο συνεργάτης του στο πρότζεκτ Erik Alcock. Με αφορμή την παρθενική τους κυκλοφορία Electric Shoes, μιλήσαμε με τον Ιρλανδό μουσικό για παρόν, παρελθόν και μέλλον και κυρίως για όλα τα υπόλοιπα πράγματα που έχουν συμβεί και συμβαίνουν στη ζωή και στο κεφάλι του, όσο τα media «ξεμπερδεύουν» με ένα «ο τραγουδιστής των Archive».

Για την ιστορία, στους Archive o Walker συμμετείχε από το 2000 μέχρι και το 2004 (πρώτο του τζαμάρισμα με το συγκρότημα ήταν η ηχογράφηση του ακραία επιτυχημένου στην Ελλάδα "Again"), ενώ στο εξωτερικό είναι περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής των Δουβλινέζων Power of Dreams.

 

Σε ενοχλεί; Το να σε περιγράφουν ως  «ο τραγουδιστής των Archive» (ή των Power of Dreams;) Σου λείπουν καθόλου τα χρόνια των Archive;

Δεν με πειράζει να με αποκαλούν τραγουδιστή και των δύο αυτών συγκροτημάτων. Καταλαβαίνω ότι τα media αναζητούν πάντα έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ποιος είναι ποιος κι εξάλλου είμαι περήφανος για τη δουλειά που έκανα και με τις δύο μπάντες.

Τα χρόνια των Archive ήταν πολύ ωραία και ο κόσμος εξακολουθεί να αγαπά τους δίσκους που έκανα μαζί τους. Βρίσκω υπέροχο το ότι τόσο εκείνοι όσο και εγώ εξακολουθούμε να βγάζουμε νέα μουσική.

Το νέο πρότζεκτ φέρει το ονοματεπώνυμό σου. Ήταν για να οριοθετήσει μια νέα αρχή, ένα νέο μουσικό κεφάλαιο;

Έχω βγάλει πολλά άλμπουμ τα τελευταία χρόνια, με διάφορα ονόματα, με τους Mineral και τους Them There, για παράδειγμα.

Ένιωσα ότι ήταν καιρός να αρχίσω να χρησιμοποιώ ξανά το όνομά μου και αυτό το νέο πρότζεκτ είναι κάτι για το οποίο αφενός αισθάνομαι πολύ περήφανος και αφετέρου το αντιμετωπίζω ως μακροχρόνιο. Ήδη δουλεύουμε νέο υλικό για το δεύτερο άλμπουμ μας. Όντως για μένα είναι ένα νέο μουσικό κεφάλαιο.

craigwalker_25_cred-marialouceiro-medres

Αν σου ζητούσε κάποιος να του πεις 5 highlights από τη ζωή και την καριέρα σου ποια θα ήταν αυτά;

1. Η ηχογράφηση του ντεμπούτου άλμπουμ των Power of Dreams Immigrants, Emigrants And Me το 1990, στα 18 μου. Ένιωθα πως ό,τι άγγιζα τότε γινόταν χρυσός.

2. Η πρώτη μου παγκόσμια περιοδεία με τους Power of Dreams το 1992, μέχρι και στην Ιαπωνία παίξαμε. Τα vibes σε όλη τη διαδρομή ήταν εντελώς "Beatlemania". Το συγκρότημα ήταν πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία και μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε στο διάσημο venue Budokan.

3. Η ηχογράφηση των άλμπουμ You All Look The Same To Me και Noise με τους Archive. Και τα δύο άλμπουμ ηχογραφήθηκαν στο Λονδίνο. Εκείνη η περίοδος ήταν πραγματικά δημιουργική και συναρπαστική.

4. Όταν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου το 2009 γράψαμε με την  Phoebe Killdeer το τραγούδι "The Fade Out Line". Ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι το κόμμάτι είχε κάτι το ξεχωριστό. Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να γίνει παγκόσμια επιτυχία όταν ο Avener το έκανε remix και το μετονόμασε "Fade Out Lines". Έγινε Νο1 σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και για μερικές εβδομάδες το 2015 ήταν το τραγούδι με τις περισσότερες ραδιοφωνικές αναπαραγωγές παγκοσμίως. Ήταν απίστευτη η αίσθηση του ότι ένα τραγούδι που γράψαμε βρισκόταν στην κορυφή των charts.

5. Το 2020 όταν γράψαμε με τον Erik Alcock στο Βερολίνο το τραγούδι των Craig Walker και The Cold "Get Arrested". Ήταν το πρώτο τραγούδι που γράψαμε μαζί και ήταν ο καταλύτης για να σχηματίσουμε τους CW&theCold. Ξέραμε ότι ήταν ένα ιδιαίτερο τραγούδι και αφότου το γράψαμε ήμασταν βέβαιοι ότι η δημιουργική μας συνεργασία θα λειτουργούσε.

Ποια είναι η ιστορία της γνωριμίας και συνεργασίας σας με τον  Erik Alcock και πώς βοήθησε να χτιστεί το άλμπουμ;

Με τον Erik γνωριστήκαμε στο Βερολίνο μέσω κοινών φίλων το 2019. Ο Erik είχε μόλις μετακομίσει στο Βερολίνο από το Λος Άντζελες. Ξεκινήσαμε να γράφουμε μαζί και αμέσως αναπτύχθηκε μια πολύ καλή δημιουργική σχέση. Γράφουμε πολύ εύκολα και γρήγορα μαζί. Δεν μπαίνουν στη μέση εγωισμοί όταν γράφουμε τραγούδια. Είναι μια από τις καλύτερες συνεργασίες που είχα ποτέ. Το ντεμπούτο άλμπουμ των CW&theCold είναι μόνο η αρχή. Ετοιμάζουμε ήδη δεύτερο δίσκο και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε πολλά ακόμη άλμπουμ μαζί τα επόμενα χρόνια. Είμαι ενθουσιασμένος γενικά για το πρότζεκτ και για το πού θα μας οδηγήσει καλλιτεχνικά.

craig-walker--the-cold-colour

Μπορείς να μας κάνεις μια track-by-track περιήγηση στον πρώτο αυτό δίσκο των Craig Walker and the Cold; 

 Το "40 Years" είναι φόρος τιμής σε έναν Ιρλανδό φίλο που πέθανε από αλκοολισμό πριν από μερικά χρόνια. Ήταν ένας απίστευτος καλλιτέχνης και μουσικός. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε ποτέ να παλέψει με τους δαίμονές του και έφυγε «40 χρόνια» νωρίς.

 Το  "Electric Shoes" είναι ένα γράμμα αγάπης προς τον Erik και τη δεύτερη πατρίδα που με υιοθέτησε, το Βερολίνο. Είναι μια πόλη που αγαπά την ελευθερία και τη δημιουργική έκφραση. Μουσικά, το κομμάτι είναι ένας φόρος τιμής στους Weil/Brecht και στους πιο πρόσφατους Bowie και Iggy Pop.

 Το  "Golden Ticket" είναι το μόνο καθαρόαιμο love song του άλμπουμ. Οι πιθανότητες να βρει κάποιος μια αδελφή ψυχή σε έναν πλανήτη με 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους είναι πολύ μικρές. Αν βρει αυτό το άτομο, είναι ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους στη γη.

 Το  "Junkie Sunset"...  Ήμουν έφηβος στο Δουβλίνο στα μέσα της δεκαετίας του '80, κατά τη διάρκεια μιας πραγματικά φρικτής επιδημίας ηρωίνης που στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο θάνατος ήταν πολύ κοντά και ο όρος "Junkie" χρησιμοποιείτο συνεχώς από τα Μ.Μ.Ε. Το τραγούδι είναι μια προσπάθεια να καταργηθεί η λέξη "Junkie" και να εξανθρωπιστούν ξανά οι πολλοί που πέθαναν από ηρωίνη τότε.

 Το  "Get Arrested" γράφτηκε για ένα πολύ διάσημο ζευγάρι επωνύμων από τη δεκαετία του '90, το οποίο θα παραμείνει ανώνυμο καθώς δεν είμαι υπέρ της δημόσιας κατακραυγής. Ο ένας από τους δύο πέθανε, ο άλλος επιβίωσε. Είναι μια θλιβερή ιστορία για τη διασημότητα, την επιτυχία, τη ζήλια και τον θάνατο.

 Το  "Andy Lou And Edie"... Ένα βράδυ πριν βρεθούμε να γράψουμε για τους CW&theCold είδα ένα όνειρο. Στο όνειρο ο Andy Warhol μιλούσε στην Kate Moss από τον παράδεισο με ένα χρυσό τηλέφωνο. Της έλεγε ότι η επιτυχία δεν σήμαινε τίποτα στη μετά θάνατον ζωή. Κατέγραψα το όνειρο και το έφερα στο στούντιο την επομένη κι έτσι το τραγούδι χτίστηκε πάνω σε αυτό.

Το "Circuit Rider"... Αυτός είναι ένας τύπος που τραγουδάει ένα ερωτικό τραγούδι αγάπης στο AI ρομπότ  του. Έχει ερωτευτεί το ρομπότ. Στα μάτια του είναι η τέλεια γυναίκα από κάθε άποψη. Θέλει να την παντρευτεί. Ζητήσαμε από την AI καλλιτέχνη Portrait XO να συμμετάσχει στο κομμάτι και τα γυναικεία φωνητικά στο τραγούδι είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης με την επιμέλεια της Portrait.

 Το "Small Mercies" ήταν κυρίως τραγούδι του Erik που τον βοήθησα να τελειώσει. Ο Erik περνούσε διαζύγιο κατά τη διάρκεια της σύνθεσης/ηχογράφησης του άλμπουμ. Το κομμάτι είναι για τα συναισθήματα που βίωνε. Δεν είναι πικρό τραγούδι. Τιμά τη σχέση που πέθανε, αντί να της ανοίγει τρύπες. Ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να το κάνω μια χαρούμενη παρά λυπητερή ωδή.

Το "The Ringmaster"... Έγραψα τους στίχους με τη γυναίκα μου σε ένα road-trip από το Nashville μέχρι το Palm Beach της Florida το 2019. Οδηγούσαμε για να δούμε για τελευταία φορά τη γιαγιά της, που βρισκόταν στα τελευταία της. Η γιαγιά της ήταν τότε 93 ετών και η υγεία της είχε εξασθενήσει πολύ. Το τραγούδι είναι μια γιορτή της ζωής της. Ήταν μια καταπληκτική γυναίκα και έζησε μια μακρά και ευήμερη ζωή. Προλάβαμε να την δούμε και μέχρι και την τελευταία στιγμή, το μυαλό της ήταν ξυράφι. Μια από τις αγαπημένες της φράσεις ήταν το "Love them and leave them laughing" που μου φάνηκε τέλειος επιτάφιος για το ρεφρέν του τραγουδιού.

 Το "Midnight Express" αρχικά είχε τον τίτλο "Capitalism For Sale". Είναι ένα τραγούδι για την κατάρρευση του καπιταλισμού και την ανισότητα πλούτου που τώρα είναι τόσο εμφανής στον πλανήτη. Στη Δύση έχουμε αυτή την ιδέα ότι είμαστε ελεύθεροι, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε όλοι δέσμιοι εταιρειών και τραπεζών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είμαστε όλοι κατά κάποιο τρόπο φυλακισμένοι. Το μόνο μέρος όπου μπορούμε να βρούμε αληθινή ελευθερία στις μέρες μας είναι μέσα στο μυαλό μας.

 Το "How To Mourn A Glacier"...  Διάβασα ένα άρθρο πριν από μερικά χρόνια σχετικά με αυτές τις σχεδόν θρησκευτικές τελετές που συμβαίνουν στην Ισλανδία/Γροιλανδία για να θρηνήσουν τους παγετώνες που χάνονται. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά, πιθανώς ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το τραγούδι το χρησιμοποιεί ως μεταφορά για αποτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις που με την πάροδο του χρόνου φθείρονται ολοένα και περισσότερο μέχρι να αφανιστούν εντελώς.

 Το "Iris" είναι μια ωδή για τα συνηθισμένα πράγματα στη ζωή. Να γνωρίσεις κάποιον, να ερωτευτείς, να κάνεις παιδιά και να περάσεις τη ζωή σου μαζί του. Μπορεί να ακούγεται βαρετό όταν είσαι νεότερος. Αλλά καθώς μεγαλώνει κανείς, η αξία όλου αυτού γίνεται ανεκτίμητη.

 Είσαι γύρω στα 50 τώρα, σωστά; Πόσο διαφορετική είναι η ζωή σου (και ο κόσμος) σε σχέση με το πώς οραματιζόσουν τα πράγματα όταν ήσουν στην εφηβεία σου, στα 20 σου και στα 30 σου;

Ναι, είμαι 51 τώρα και κυκλοφόρησα το πρώτο μου single το 1989 όταν ήμουν 17 χρονών. Πάει πλέον πολύς καιρός από τότε. Είμαι πολύ χαρούμενος που εξακολουθώ να βγάζω νέα μουσική και να λατρεύω την όλη διαδικασία που περιλαμβάνει η δημιουργία νέας μουσικής. Εξακολουθώ να ενθουσιάζομαι απίστευτα  και όταν γράφω και στις ηχογραφήσεις. Το να επιλέξεις την καλλιτεχνική οδό στη ζωή σου είναι μεγάλη δέσμευση και έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Δεν υπάρχει ασφάλεια και πρέπει να συνηθίσεις στην απόρριψη και τις τακτικές απογοητεύσεις. Αλλά όσο μπορώ να βρω χαρά στη δημιουργικότητα, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο.

Τι θα έβρισκε κάποιος στην λίστα με τα αγαπημένα σου στο Spotify;

Πάρα πολλή jazz: Miles Davis, Charles Mingus, Keith Jarrett και Sun Ra. Πολύ afrobeat επίσης και αφρικανική pop/folk -τη λατρεύω. Η Αφρική είναι η πιο συναρπαστική μουσική ήπειρος για μένα αυτή τη στιγμή. Βρίσκω τη μουσική φρέσκια και πρωτότυπη και το πώς χτίζουν τις μελωδίες τους είναι υπέροχο. 

Τι έχεις στην to do list σου μέχρι το τέλος του 2023;

Μια περιοδεία για το πρώτο άλμπουμ των CW&theCold. Να τελειώσουμε τον νέο, δεύτερο δίσκο των CW&theCold και να το ηχογραφήσουμε πριν το τέλος του 2023. Έχω επίσης γράψει ένα συνεργατικό άλμπουμ με τον εκπληκτικό Γάλλο avant-garde μουσικό Marc Hurtado και ελπίζω ότι θα κυκλοφορήσει και αυτό αργότερα μες στη χρονιά.

 

Ακούστε το πρώτο άλμπουμ των Craig Walker and the Cold, Electric Shoes, μέσω Spotify παρακάτω:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured