Εύη Χουρσανίδη

Εμφανισιακά μοιάζουν με ψυχεδελική μπάντα από τα 70s, αισθητικά βρίσκονται κοντά στον χιψτερισμό, μουσικά όμως δεν θυμίζουν τίποτε άλλο κι αυτό διότι οι Altın Gün μπερδεύουν τούρκικα παραδοσιακά με δυτικό funk και ψυχεδελικό ροκ, καταλήγοντας σε ένα ανέλπιστα γοητευτικό χαρμάνι που αξίζει να δοκιμάσει κανείς, ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με όλα τα προαναφερθέντα μουσικά είδη. Αυτή την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλα αυτά από κοντά και ακατέργαστα. Τους προλάβαμε λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο και τους κάναμε μερικές γρήγορες ερωτήσεις. 

 

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει (χωρίς να χρησιμοποιήσετε τον όρο "anatolian rock");

Παίζουμε τουρκική folk και παραδοσιακά τούρκικα, σε εντελώς δικές μας εκδοχές και προσεγγίσεις.

 

Τρία highlights από την ιστορία σας ως μπάντα μέχρι στιγμής;

Δύσκολο αυτό! Αισθανόμαστε τρομερή ευγνωμοσύνη και δεν έχει πάψει να μας εκπλήσσει το πόση θετική αντιμετώπιση έχουμε δεχτεί και πόσο θερμά αντιδρά το κοινό σε κάθε συναυλία.

 

Γνωρίστήκατε μέσω αγγελίας. (Ο μπασίστας Jasper Verhulst αναζητούσε μουσικούς να στήσει συγκρότημα). Θυμάστε την πρώτη σας συνάντηση ή πρόβα; Πήρε καιρό να δουλέψει η χημεία ανάμεσά σας ή «κλικάρατε» με τη μία;

Ήδη από την πρώτη φορά που παίξαμε όλοι μαζί νιώσαμε τέλεια, αλλά δεν περιμέναμε με τίποτα να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Σίγουρα υπήρχε χημεία από την αρχή πάντως.

 

Εκτός από την παραδοσιακή τουρκική μουσική, ποια άλλα είδη μουσικής ή συγκεκριμένα συγκροτήματα έχουν επηρεάσει τον ήχο σας;

Πιστεύω ότι έχουμε στενή σύνδεση με τη μουσική του 60, του 70 του 80 από όλον τον κόσμο. Όχι από συγκεκριμένες χώρες, ούτε με συγκεκριμένα συγκροτήματα. Μας εμπνέουν πολύ επίσης παλιά αναλογικά όργανα όπως τα συνθεσάιζερ και τα drumcomputers.

 

Τα ανατολικά μοτίβα είναι μεγάλο κομμάτι της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Γνωρίζετε καθόλου από ελληνική μουσική είτε παραδοσιακή είτε σύγχρονη;

Λατρεύω την ελληνική μουσική από τη δεκαετία του 60 και τις αρχές τουυ 70. Όλα αυτά τα "groovy stuff" με «φαρφίσα» (αρμόνιο) και ηλεκτρονικό μπουζούκι. Δεν ξέρω πώς λέγονται οι καλλιτέχνες, γιατί δεν μπορώ να διαβάσω ελληνικά, έχω όμως ένα κουτί με ελληνικά 7ιντσα και τα ακούω συχνά!

ag-band

 

Πώς μετριέται η «επιτυχία»; Είναι οι πωλήσεις, οι followers, οι θετικές δισκοκριτικές ή το πόσα άτομα βρίσκονται κάτω από τη σκηνή;

Δεν μετριέται απαραιτήτως με νούμερα. Πιο πολύ έχει να κάνει με τις αντιδράσεις του κοινού, πιστεύω. Το ότι κάνουμε αυτό που κάνουμε εδώ και 5 χρόνια και ο κόσμος το βρίσκει ακόμη ενδιαφέρον είναι μεγάλο κοπλιμέντο.

 

Κάποια είδηση που σας εξόργισε πρόσφατα και μία που σας έκανε να χαμογελάσετε;

Αν δεν σας πειράζει, προτιμάμε να μιλάμε μόνο για μουσική.

 

Ποιο είναι το όνειρο; Πού θα θέλατε να βρίσκονται οι Altin Gun σε πέντε χρόνια από τώρα;

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε και να προσφέρουμε έμπνευση ο ένας στον άλλον καθώς και στο κοινό μας.

 

Ποια (ασυνήθιστα ή παραδοσιακά) μουσικά όργανα θα δούμε στη σκηνή του Fuzz Live Music Club την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου; 

Θα έχουμε μαζί μας δύο παραδοσιακά τουρκικά όργανα: μπαγλαμά (saz / σάζι), που είναι έγχορδο και darbuka (τουμπερλέκι) που είναι κρουστό.

 

Καθώς όσοι δεν μιλούν τούρκικα δεν καταλαβαίνουν τους στίχους, πώς συνήθως συμμετέχει το κοινό εκτός Τουρκίας; Να περιμένουμε χορούς και τσιφτετέλια;

Το ελπίζουμε! Συνήθως ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει... ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει λέξη!

 

Οι Altın Gün εμφανίζονται στο Fuzz Live Music Club την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Τη συναυλία θα ανοίξει η ελληνίδα παραγωγός, performer και DJ Saber Rider. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 816x465

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured