Είστε μουσικά ενεργοί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Πώς έχετε δει τη metal σκηνή να αλλάζει ανά τα χρόνια;

Είναι μία σκηνή σε διαρκή εξέλιξη. Κοιτώντας το τοπίο της από τη δεκαετία του 1980, βλέπεις συνεχείς εναλλαγές, νέα είδη και υβρίδια όλων αυτών. Ειδικά οι μπάντες του σήμερα, προσφέρουν ένα πλούσιο μείγμα από τη μουσική που μας περιβάλλει. Ενίοτε, κάποιες καταφέρνουν να περάσουν και στη mainstream σκηνή, συνήθως όμως δεν υπάρχει κανένα metal συγκρότημα να απασχολεί το ευρύ κοινό. Είναι μία διαδικασία που θυμίζει κύματα.

Κυκλοφορείτε νέο δίσκο αυτές τις μέρες. Ποια είναι η κατεύθυνση που βλέπεις να παίρνει η μουσική σας;

Δύσκολο να πω... Γράφουμε ό,τι γράφουμε κι όλο αυτό έχει μία φυσική ροή. Σπανίως το κατευθύνουμε συνειδητά. Βασικά, είναι μία αποτύπωση των συναισθημάτων μας εκείνη τη στιγμή. Σε εμένα το νέο υλικό φαίνεται σαν κλασικοί Arch Enemy, μα υπάρχουν πράγματι πολλά στοιχεία καινούρια για εμάς.

70tArch_2.jpg

Και υπάρχει ένα ενωτικό θέμα πίσω από το Will To Power;

Κάθε τραγούδι αποκτά δική του ζωή. Κάπου καταλήγει, αλλά δεν το έχουμε οδηγήσει εμείς εκεί. Οπότε, με αυτήν τη λογική, όχι, δεν υπάρχει κύριο θέμα.

Πολλά μέλη της μπάντας είναι ενεργά και σε διάφορα άλλα σχήματα. Ποια στοιχεία τους φέρνουν στη μουσική των Arch Enemy;

Ό,τι κάνεις, ενημερώνει και αναζωογονεί διαφορετικά μέρη της μουσικής σου προσωπικότητας: βοηθάει να αναπτυχθείς σαν μουσικός και να επανεφεύρεις την ταυτότητά σου. Αν επικεντρώνεσαι μόνο σε ένα μονοπάτι, τότε είναι πολύ εύκολο να καταλήξεις μονοδιάστατος. Το ίδιο ισχύει και για την ακρόαση. Αν ακούς μόνο το κλασικό, πατροπαράδοτο death metal, οι αναφορές και η μουσική σου θα καταλήξουν επίπεδες. Αν ακούς μία πληθώρα διαφορετικών ειδών, τότε αυτά εισρέουν στη μουσική σου και την πλουτίζουν.

70tArch_3.jpg

Ποια είναι τα συναισθήματα σας πριν την κυκλοφορία νέου υλικού; Έχετε άγχος για την αποδοχή από το κοινό;

Δεν έχουμε άγχος, έχουμε όμως περιέργεια και προσμονή. Εμείς ξέρουμε πως έχουμε δημιουργήσει κάτι το οποίο μας αρέσει, που είναι ο κύριος στόχος. Πάντα θέλεις να το δεχτεί και να το εκτιμήσει και το ευρύτερο κοινό, βέβαια, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα γι' αυτό. Δημιουργείς για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου και το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς. Μετά φεύγει από τα χέρια σου και εξαρτάται από τους fans. Και είναι σημαντικό για εμάς, γιατί είναι metal κοινό, όπως είμαστε κι εμείς. Ευτυχώς, ο κόσμος που έχει ήδη ακούσει το Will To Power, φαίνεται να το αγαπά πολύ.

Πριν λίγο καιρό επανενώσατε το αρχικό line-up σας από τη δεκαετία του 1990, τιμώντας το ντεμπούτο σας, Black Earth. Υπάρχουν σχέδια για να συνεχίσετε υπό μια τέτοια μορφή;

Όχι, ήταν κάτι που κάναμε επετειακά, για την κυκλοφορία του Black Earth πριν από 20 χρόνια. Έχουμε προχωρήσει πια πολύ από την τότε μορφή μας κι εκείνος ήταν ένας δίσκος ο οποίος δημιούργησε θόρυβο κυρίως στην Ιαπωνία. Έτσι, σκεφτήκαμε να μαζευτούμε και να εμφανιστούμε εκεί για μία συναυλία κι αυτό κατέληξε σε 7 συναυλίες. Ήταν σαν να βρίσκεσαι με τους παλιούς συμμαθητές σου, όμως δεν είναι κάτι που σκοπεύουμε να ξανασυμβεί.

70tArch_4.jpg

Παρόλαυτα, πρέπει να σας έδωσε μια ολοκληρωμένη αίθηση για την πορεία σας σαν συγκρότημα μέσα στα 20 αυτά χρόνια. Πώς βλέπετε να έχετε εξελιχθεί από τότε;

Αυτό που καταλάβαμε, είναι πόσα καλά τραγούδια υπήρχαν μέσα στον δίσκο και πόσα riffs με «ψαχνό». Παράλληλα, είδαμε πόσο εξελιχθήκαμε στη σύνθεση, γιατί εντοπίσαμε σημεία που ήταν τεχνικά και περίπλοκα υπέρ το δέον –ενώ υπήρχαν και πολλές ανεξερεύνητες πιθανότητες στη μουσική μας. Πλέον έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή, καταφέρνουμε να δέσουμε τις ιδέες μας σε τραγούδια τα οποία έχουν συνέχεια και βγάζουν νόημα.

Τέλος, τι μπορούμε να αναμένουμε από την προσεχή αθηναϊκή συναυλία;

Να αναμένετε πολλά κιθαριστικά σόλο, καταιγιστικά ντραμς και πολλή, πολλή ένταση. Θα παίξουμε νέα και παλιά κομμάτια και θα σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Και μην ξεχνάμε πως όλα εξαρτώνται από εσάς, τους υπέροχους, φασαριόζους Έλληνες!

{youtube}mjF1rmSV1dM{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured