Αλέξανδρος Σαλαμές

Επισκέπτεστε τη Θεσσαλονίκη 7 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία συναυλία που είχατε δώσει στην πόλη μας (στο Principal). Αυτή τη φορά σειρά έχει το Street Art Fest, ένα από τα διασημότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα. Τι να περιμένει το κοινό;

Δεν θα σου κρύψω ότι είμαι ερωτευμένος με τους Έλληνες και την κουλτούρα τους. Το πρώτο και μοναδικό μας σόου στην Ελλάδα, ήταν μία εξαιρετική εμπειρία και ανυπομονώ έτσι να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη. Έχει περάσει καιρός και όπως είναι φυσικό θα έχουμε στη …φαρέτρα μας πολλά και καινούργια τραγούδια. Σκοπεύουμε να βάλουμε φωτιά στη σκηνή και να ροκάρουμε παρέα με το κοινό, ακριβώς όπως κάναμε και την τελευταία φορά!

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το νέο σας άλμπουμ Conversations, στο οποίο συνεργαστήκατε (μεταξύ άλλων) και με τον Ky-Mani Marley, γιο του θρυλικού Bob Marley;

Το Conversations είναι ένα υπέροχο project. Στιχουργικά αναφέρεται εξ ολοκλήρου στην ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλοπεριχώρησης. Με απλά λόγια, στην τέχνη του να ακούς και να μαθαίνεις από τον συνάνθρωπό σου.

Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, παρόλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχει μία κοινή συχνότητα στην οποία ο ένας συναντάει τον άλλο, με τελικό σκοπό την επικοινωνία. Στα πρακτικά, ήταν φοβερή αίσθηση και εμπειρία να δουλεύεις σε ένα άλμπουμ που περιέχει περισσότερες από 10 συνεργασίες. Και ακόμη πιο φοβερή εμπειρία να ηχογραφείς έναν ολόκληρο δίσκο με τον Ky-Mani Marley. Ο Clayton Morrison κι εγώ κάναμε μια πρώτη παραγωγή του δίσκου και αμέσως μετά ταξιδέψαμε στο Μαϊάμι, όπου ζει ο Ky-Mani. Εκεί ολοκληρώσαμε τη διαδικασία.

85Gentleman_2.jpg

Πόσο καιρό σας πήρε για να γράψετε και να ηχογραφήσετε τον δίσκο; Πώς ήταν σαν διαδικασία;

Είμαι πολύ κακός με τις ερωτήσεις που ξεκινούν με τις λέξεις «Πόσο» και «Πώς»! Το μόνο σίγουρο, ότι ήταν μία διαδικασία που αυτή τη φορά κύλισε πολύ ομαλά και ωραία.

Ky-Mani Marley: είναι το μικρό του όνομα «βαρύτερο» ή το επίθετο;

Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο γι' αυτό. Το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι διαθέτει ένα φωτεινό πνεύμα, παρόλο που καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι ο γιος του Bob Marley. Κάθε νόμισμα, εξάλλου, έχει δύο όψεις.

Σε ένα από τα καλύτερα –κατά τη γνώμη μου– τραγούδια του δίσκου, εσύ και ο Ky-Mani μιλάτε για την έλλειψη αλληλεγγύης στις μέρες μας. Είστε αισιόδοξος για το ανθρώπινο είδος;

Πραγματικά δεν ξέρω… Κάποιες φορές είμαι πολύ αισιόδοξος, άλλες πάλι υπερβολικά απαισιόδοξος. Απλώς αισθάνομαι ότι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν μαθαίνουμε σαν ανθρωπότητα από τα λάθη μας… Πιστεύω πάντως στην ισορροπία και στο να μη χάνουμε τη χαρά, την αγάπη και το χιούμορ μας.

85Gentleman_3.jpg

Τελικά ποιος είναι ο Θεός που περιγράφετε στα τραγούδια σας; Τον έχετε γνωρίσει;

Πιστεύω σε ένα ανώτερο πνεύμα, μία ανώτερη θεότητα και σε όλα τα πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Προσωπικά έχω πολλές και πολύ συγκεκριμένες εμπειρίες, οι οποίες μου απέδειξαν ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο μεγάλο, ανώτερο και πιο περίπλοκο από εμάς.

Από όλους τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχετε συνεργαστεί, είναι κάποιος που σας εξέπληξε θετικά;

Η λίστα είναι μεγάλη: Kendrick Lamar, Chronixx, Stormzy, Wretch32, Alkaline, Beres Hammond, Bugle, J Cole, Lee Fields, Mulatu Astake, Nick Mulvey, India Arie, Tracy Chapman, Sade, Nils Frahm, Siya. Είναι πολλοί με τους οποίους πραγματικά απόλαυσα τη συνεργασία.

Τι θέλετε να σκέφτεται ο κόσμος που φεύγει από μία συναυλία σας;

Δε θέλω να σκέφτονται, θέλω να νιώθουν. Και θέλω να νιώθουν ισχυροί και χαρούμενοι.

85Gentleman_4.jpg

Αν η μουσική σας ήταν ζωγραφικός πίνακας, τι θα απεικόνιζε;

Θα ήθελα να απεικονίζει ένα δέντρο με μεγάλες και στέρεες ρίζες.

Τι θα θέλατε να σας φέρει το μέλλον;

Να μου φέρει τη δυνατότητα να ζω πιο πολύ το παρόν.

Ο επίλογος ανήκει σε εσάς...

Εύχομαι να μη χάσουμε ποτέ τη θετική μας ενέργεια. Ακόμα και αν τα πάντα φαίνονται αδιέξοδα, πάντα θα βρεθεί κάποιος άνθρωπος στον δρόμο μας,  που θα μας εμπνεύσει και θα μας καθοδηγήσει. Απλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για να τον δούμε. To τίμημα βέβαια που πληρώνουμε με το να είμαστε ανοιχτοί, είναι ότι γινόμαστε πιο ευάλωτοι –αλλά, πιστέψτε με, αξίζει. Στην τελική η αγάπη είναι που καλύπτει τα πάντα.

{youtube}F9Z_KHp8u3I{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured