The Dubrovniks: Μην ανησυχείτε, γνωρίζουμε καλά ότι το rock οφείλει να είναι και κουτό και ορμητικό...

Έκαναν θόρυβο γύρω από το όνομά τους στο πρώτο μισό των 1990s και επανενώθηκαν πέρσι, λόγω μιας τυχαίας συγκυρίας. Μιλήσαμε μαζί τους για τα κίνητρα που τους φέρνουν στη χώρα μας (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Άρτα), αλλά και για τις τραυματικές τους εμπειρίες επί γερμανικού εδάφους

Ανδρέας Κύρκος
Ανδρέας Κύρκος

 

Τι μεσολάβησε σ' αυτά τα 20 χρόνια απουσίας; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τη μακροχρόνια αποχή σας;

Όχι, καμία. Απλώς χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα. 20 χρόνια είναι πολύς χρόνος, το παραδεχόμαστε. Αλλά εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε πως ήταν απαραίτητο και ήταν η κατάλληλη στιγμή να συμβεί.

Ποιος ήταν ο λόγος που ξαναβρεθήκατε πέρσι;

Κάναμε διάφορες εμφανίσεις, ως Scientists και ως Beasts Of Bourbon, και κάποιοι πρότειναν να δώσουμε μια συναυλία ως Dubrovniks. Είπαμε πως δεχόμαστε, αρκεί –και σε αυτό το σημείο σοβαρολογούμε– να κάναμε και μια εμφάνιση στην Αθήνα: μία εμφάνιση, αυτό μόνο χρειαζόταν. Ο λόγος είναι ότι κάνουμε αυτά τα live πρώτα για να τα ευχαριστηθούμε οι ίδιοι, όχι τόσο για τα χρήματα. Τελικά προέκυψαν περισσότερες συναυλίες από μία, οπότε μια χαρά!

Σας εκπλήσσει το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος για την επανένωσή σας;

Ναι, πάρα πολύ. Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι δεν κάναμε τίποτα τα τελευταία 20 χρόνια για να διαφημίσουμε τη μπάντα και να ακουστούμε...

Dubrovniks_2.jpg

Απολαμβάνετε ακόμα την πρώιμη δουλειά σας ή την ανακαλύπτετε ξανά στην πορεία; 

Η αλήθεια είναι πως ανακαλύπτουμε από την αρχή τα παλιά μας κομμάτια και τον τρόπο με τον οποίον τα παίζαμε τότε. Πλέον είμαστε μεγαλύτεροι και σοφότεροι και προσπαθούμε να το περάσουμε αυτό στο παίξιμό μας. Μην ανησυχείτε, όμως: γνωρίζουμε ότι το rock οφείλει να είναι και κουτό και ορμητικό. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη διαφορά ανάμεσα στους  Heartbreakers –άλλοι εκείνοι του Johnny Thunders και άλλοι αυτοί του Tom Petty.

Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν αρχίσατε ξανά τις πρόβες όλοι μαζί;

Είναι υπέροχο πράγμα το ότι αρχίσαμε να παίζουμε μαζί ξανά. Τα παιδιά περίμεναν χρόνια για να ξαναπιάσουν αυτά τα τραγούδια και να τα απογειώσουν. Τις πρώτες βδομάδες που κάναμε πρόβες ακουγόμασταν σαν ένα πυκνό σύνολο από κιθάρες οι οποίες σου έσκαγαν στη μούρη. Ακουγόταν δηλαδή τόσο καλό, ώστε αποφασίσαμε να το αφήσουμε έτσι. 

Dubrovniks_3.jpg

Έχετε καμιά ανάμνηση από την εμφάνισή σας στην Ελλάδα πριν από 23 χρόνια;

Ναι, πολύ ζωντανές αναμνήσεις. Ήταν στο τέλος μιας μεγάλης περιοδείας. Καμιά φορά οι συναυλίες στη βόρεια Ευρώπη είναι πολύ σοβαρές και δύσκολες και ήμασταν πολύ κουρασμένοι. Αλλά με το που φτάσαμε στην Ελλάδα, όλα άλλαξαν. Όλοι ήταν έξω στους δρόμους, έτρωγαν και έπιναν κρύες μπύρες. Οι Γερμανοί τις έπιναν ζεστές κι αυτό μας τσάντιζε! Οι δε συναυλίες ήταν κατάμεστες από κόσμο και η μυρωδιά του rock 'n' roll υπήρχε στον αέρα. Ήταν το είδος της περιοδείας που μας ταίριαζε. 

Από τις pubs στην Αυστραλία μέχρι τα γεμάτα club της Αθήνας, υπάρχουν αλλαγές στο ύφος σας απέναντι σε διαφορετικά κοινά;

Ποτέ δεν πήραμε τον εαυτό μας στα σοβαρά κι αυτό το στυλ ταιριάζει σε μέρη όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Όταν ας πούμε κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ, το Dubrovnik Blues (1989), κάποιος έγραψε σε μια κριτική: «Less is More». Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας τότε. Μας ρωτούσαν διαρκώς (κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη), πώς κατορθώσαμε να φτιάξουμε ένα τόσο απλό και πλήρες άλμπουμ. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη σύλληψη και την ιδέα του δίσκου. Αυτό όμως δεν μας το ρώτησε ποτέ, κανείς στην Ελλάδα. Εσείς το είχατε πιάσει.

Θα ακούσουμε στο μέλλον κάποια νέα σας ηχογράφηση;

Προς το παρόν έχουμε κάνει μια ακουστική εκδοχή ενός από τα τραγούδια μας. Θα το διαθέτουμε δωρεάν από το site μας (thedubrovniks.com) σύντομα.

* Οι Dubrovniks εμφανίζονται στην Αθήνα, την άλλη Παρασκευή 12 Ιουνίου, στο Κύτταρο. Σάββατο 13/6 θα βρεθούν στο κάστρο της Άρτας ως headliners του Clockwork Castle Festival II και Δευτέρα 15/6 θα παίξουν στο Principal της Θεσσαλονίκης

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μπάντα κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το Maze και ο Γιώργος Καρανικόλας μιλάει στον Θανάση Μήνα για τη δημιουργία του

Το ιστορικό metal σχήμα κυκλοφόρησε το At Night We Prey και ο Ευθύμης Καραδήμας μίλησε στον Αλέξανδρο Τοπιντζή για όλα

Γίνεται, όταν μπαίνουν στο Eightball στη Θεσσαλονίκη και τους σκηνοθετεί ο Χρήστος Σαρρής, στο πλαίσιο του Stages ...

FEATURED TODAY

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Και τον μήνα που μας έφτασε μέχρι το Πάσχα ακούσαμε μερικούς από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς ως τώρα.

Ο Μάκης Μηλάτος κάνει μια διαλογή των πιο αξιόλογων ειδικών κυκλοφοριών που μας φέρνει φέτος η γιορτή των δισκοπωλείων στις 12 Ιουνίου και τις 17 Ιουλίου.

O Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο νέο του Listomania, ακούει τα καλύτερα κομμάτια της Annie Clark σε αντίστροφη μέτρηση, λίγο πριν την κυκλοφορία του Daddy's Home.

HOT STORIES

Ακούστε και δείτε το "Woman" που μας κάνει να περιμένουμε τον νέο δίσκο της βρετανής ράπερ λίγο περισσότερο.

Ακούστε το "Higher Power" που ακούστηκε πρώτη φορά επίσημα μέσω διαστημικής αποστολής, με χορευτές-ολογράμματα να συμπληρώνουν το πακέτο.

Top