Χάρης Συμβουλίδης

Ζουν σ' ένα δικό τους ηχητικό σύμπαν, εκεί όπου η sludge metal κουλτούρα τα λέει με την παλαιάς κοπής ψυχεδέλεια (την καλή, δηλαδή...) κι έχουν κερδίσει φανατικές στρατιές οπαδών, που τους ακολουθούν σταθερά από το Snailking του 2004 και μετά. Αν και Ιταλοί, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα –Σάββατο 29 Μαρτίου στην Αθήνα (An Club), Κυριακή 30/3 στη Θεσσαλονίκη (Eightball)– κι έτσι ήταν λογικό η κουβέντα μας να ξεκινήσει από το γιατί αργοπόρησε τόσο αυτό το ραντεβού...

Στην επίσημη σελίδα σας, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα μέρη που «δεν έχετε πάει ποτέ». Δεν είναι περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεστε από χώρα σχεδόν γειτονική;

Poia: Έχεις δίκιο. Κι επιτέλους θα 'μαστε εκεί σε μερικές μέρες, να σας απολογηθούμε γι' αυτήν την αργοπορία! Φταίει το ότι, μέχρι πρότινος, δεν είχαμε καταφέρει να οργανώσουμε μια σωστή περιοδεία στο εξωτερικό, στην οποία να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα. Σκέψου ας πούμε ότι και στη χώρα μας ακόμα δεν έχουμε εμφανιστεί ποτέ στη νότια Ιταλία ή στη Σαρδηνία. Λείπουν κι άλλες χώρες πέρα από τη δική σας, όμως θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να πάμε παντού.

Vita: Περιμέναμε πάντως για την κατάλληλη ευκαιρία. Και να που επιτέλους συνέβη για μας. Είμαστε αλήθεια εκστασιασμένοι που ερχόμαστε στην Ελλάδα για συναυλία!

Urlo: Εγώ πάντως προσπαθώ να πετάω με αεροπλάνο όσο λιγότερο γίνεται, οπότε πήρε 15 χρόνια να μαζευτούν τα χρήματα για το φέρρυ μποτ –είναι πανάκριβο!

Ufomammut_2

Και τι θα μας παίξετε; Τι να περιμένουμε από τη setlist και τι θα έχετε σε visuals;

Vita: Να περιμένετε εκείνο το υψηλής έντασης σόου για το οποίο φημιζόμαστε. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και να χαλάσω την αναμονή για τους φανς μας. Είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα όπως λέγαμε και πριν, οπότε εμπιστευτείτε μας. Ερχόμαστε με διάθεση για μια φοβερή συναυλία, σκοπεύουμε να σας εντυπωσιάσουμε!

Poia: Εντάξει, μπορούμε όμως να πούμε ότι γενικά θα στηριχτούμε στη Magickal Mystery περιοδεία μας και σε μια σύνοψη της μουσικής μας από την αρχή της καριέρας μας μέχρι και σήμερα.

Η οποία βαστάει μια 15ετία, πλέον... Αλήθεια, τι έγινε στο «πάρτυ γενεθλίων» της μπάντας που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο στο Bloom, στο Mezzago;

Poia: Α, ήταν μια ωραία μεταλλική βραδιά, με πολύ κόσμο! Και λάβαμε και πολλά δώρα από τους φίλους μας Zolle (σ.σ.: ιταλική μπάντα του stoner/doom ιδιώματος).

Vita: Περάσαμε φοβερά. Και το Bloom είναι ξέρεις ένας ωραίος χώρος, με cool ιστορία. Είχε γεμίσει, είχαμε καλό ήχο και δυνατά visuals και το πλήθος μας καραγούσταρε. Τι παραπάνω να ζητήσει μια μπάντα;

Urlo: Ναι, καταπληκτικά ήταν. Σίγουρα μία από τις πιο εκρηκτικές συναυλίες που έχουμε δώσει στη χώρα μας.

Σ' αυτά τα χρόνια κατορθώσατε και φτιάξατε τον δικό σας ήχο, ό,τι αποκαλείται συνήθως ως «ψυχεδελικό sludge» στον μουσικό τύπο. Αναφέρεστε συχνά στους PinkFloyd –και μπορούμε επομένως να τους δούμε ως ένα θεμέλιο– υπήρχαν όμως φαντάζομαι και άλλα σημεία αναφοράς...

Urlo: Ναι, οι Pink Floyd είναι όντως μια αφετηρία, ενέπνευσαν την προσέγγισή μας στη μουσική δημιουργία.

Poia: Αν μιλήσουμε πάντως για άμεσες επιρροές, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αναφορές. Τα συγκροτήματα που αγαπάμε από κοινού, ως τριάδα, είναι οι Pink Floyd και οι Beatles –πάνω από όλα– ακολουθούν όμως κι άλλες μπάντες θεωρούμενες ως κλασικές: οι Black Sabbath, οι Led Zeppelin, οι Motörhead κ.ά. Από εκεί και πέρα μας έχουν σίγουρα εμπνεύσει μπάντες από τα 1990s σαν τους Kyuss, τους Sleep, τους Melvins, τους Motorpsycho, τους Monster Magnet, τους God Machine, τους 35007, τους Eyehategod... Ακούμε όμως κι άλλα πολλά, πάρα πολλά πράγματα. Και στο τέλος προσπαθούμε πάντα να είμαστε εμείς, όσον αφορά στην έμπνευση και στον ήχο. Είναι πολύ σημαντικό για μας να έχουμε το δικό μας στυλ. Δεν μας ένοιαξαν ποτέ οι ορισμοί στη μουσική, ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητά τους σε διάφορες περιστάσεις.

Vita: Γενικά, οι επιρροές είναι καλές όταν σε βοηθούν να επεκτείνεις τους ορίζοντές σου. Προσπαθούμε γι' αυτό, με κάθε μας δίσκο προκαλούμε τους εαυτούς μας να σπάσουν ένα ακόμα μουσικό όριο. Μπορεί να κατακτήσαμε τον δικό μας ήχο, αλλά μας αρέσει να σπρώχνουμε τα κεκτημένα μας όλο και πιο πέρα –και μουσικά, μα και συναυλιακά ή όσον αφορά στα visuals.

Ufomammut_3

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο Urlo ανέφερε ότι η ηχογράφηση του Eve (2010) στάθηκε πολύ σημαντική για σας ως μπάντα. Για πείτε τα μας με λεπτομέρειες...

Urlo: Άλλαξαν βλέπεις πολλά πράγματα με το Eve, ειδικά στον τρόπο με τον οποίον φτιάχνουμε τη μουσική μας. Άλλαξε και ο τρόπος παιξίματός μας, όλη γενικά η ιδέα για το τι εστί Ufomammut.

Poia: Πράγματι, το θεωρούμε ορόσημο. Άλλωστε είναι μετά από αυτό που αρχίσαμε να παρατηρούμε ολοένα και μεγαλύτερα πλήθη στις συναυλίες μας, ενώ μας προσέγγισαν και πολλά labels –μεταξύ των οποίων και η Neurot Recordings, την οποία και επιλέξαμε για τα Oro: OpusPrimum/OpusAlter του 2012. Ήταν τα πρώτα κεφάλαια που γράφτηκαν στη νέα τούτη σελίδα της ιστορίας μας.

Vita: Προσωπικά, το Eve είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πράγματα από όσα έχουμε κάνει και οι τρεις μαζί. Έγινε ένα είδους γέφυρας μεταξύ της μπάντας που ήμασταν ως τότε και της μπάντας που είμαστε τώρα.

Από την άλλη, πολλοί οπαδοί σας έχουν ως σημείο αναφοράς το Snailking του 2004. Τι το έκανε πιστεύετε τόσο σημαντικό;

Poia: Το Snailking υπήρξε σημαντικό βήμα και για εμάς, για τις αναζητήσεις μας κυρίως. Εμπεριέχει πολύ διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια, ειδικά για μια μπάντα με συγκεκριμένο στυλ σαν τους Ufomammut. Έχει πολλά πρόσωπα, περισσότερα από κάθε επόμενη δουλειά μας. Είναι άτιμο άλμπουμ... Και πιστεύω ότι εκεί οφείλεται που έγινε τόσο αγαπητό. Μοιάζει με ένα μεγάλο κουτί, στο οποίο βάλαμε όλα όσα μας χαρακτήριζαν ως μπάντα ως το 2004. Θυμάμαι ακόμα τα ατέλειωτα session ηχογράφησης στο αγαπημένο μας μέρος για πρόβες, αλλά και τη μικρούλα Eva –τον σκύλο του Vita– να τρέχει ασταμάτησα, προς κάθε κατεύθυνση.

Urlo: Πραγματικά άτιμο άλμπουμ, καλά τα λες Poia... Και ένα πολύ δυνατό άλμπουμ, επίσης. Είχε άμεσο και πολύ ξεκάθαρο αντίκτυπο.

Vita: Είχαν περάσει και 4 χρόνια από το GodlikeSnake, κατά τα οποία αλλάξαμε δύο κιμπορντίστες. Εγώ θυμάμαι και όλον τον χρόνο που πήγε πραγματικά χαμένος από εκείνο το διάστημα. Και νομίζω ότι ένας λόγος που αγαπήθηκε τόσο από τους fans το Snailking ήταν πως επρόκειτο για τον πιο βαρύ δίσκο τον οποίον κάναμε.

Ufomammut_4

Και τώρα; Δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό;

Vita: Ναι, βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός καινούργιου άλμπουμ. Είναι δύσκολο να σου πω με ακρίβεια πώς θα ηχεί, αν θα μοιάζει με το Oro ή με κάτι άλλο από το παρελθόν μας... Επιθυμούμε βλέπεις και να προχωράμε ως γκρουπ, να μεγαλώνουμε και να εκπλήσσουμε ακόμα και τους εαυτούς μας.

Poia: Υπάρχουν αρκετές καινούργιες ιδέες, όπως και μερικά διαολεμένα riff! Θέλουμε να έχει ένα ολότελα νέο concept.

Urlo: Για την ώρα δεν έχουμε τίποτα ολοκληρωμένο, απλά μερικά μέρη. Νομίζω πάντως κι εγώ ότι βγαίνει κάτι διαφορετικό, πιέζουμε για κάτι πιο βαρύ και δυνατό. Θα δούμε...

Άρα δεν είναι αυτή η έκπληξη για την οποία διαβάζω στην ιστοσελίδα σας, σωστά; Γιατί την έχετε τάξει για Μάιο ή Ιούνιο, δεν βλέπω να έχετε τελειώσει άλμπουμ μέχρι τότε...

Vita: Όχι, η έκπληξη έχει να κάνει με ακόμα περισσότερα ταξίδια, σε ακόμα πιο περίεργα –για μας– μέρη.

Urlo: Α, φίλε μου, οι εκπλήξεις είναι εκπλήξεις! Μη ρωτάς λοιπόν περισσότερα (γέλια)...

{youtube}V5VsGBGKL0M{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured