Οι Metric αναμφίβολα είναι μία από τις μπάντες που πραγματικά αξίζει να ασχοληθείς μαζί της. Έχοντας ηχογραφήσει δύο καλά άλμπουμ και με φήμη για εντυπωσιακά live, η εμφάνιση τους στο Gagarin προβλέπεται εντυπωσιακή. Με αφορμή αυτή τη συναυλία, πραγματοποιήσαμε την παρακάτω συνέντευξη με την Emily Haines,-φωνητικά και keyboards-,μέσω email δυστυχώς (όσοι έχετε δει φωτογραφίες της καταλαβαίνετε το γιατί!). Οι απαντήσεις της ήταν λακωνικές αλλά ενδιαφέρουσες.

Μοιάζετε να ακροβατείτε ανάμεσα στο undergound και το mainstream. Παίζεται σε μικρά clubs αλλά ταυτόχρονα έχετε ανοίξει εμφανίσεις των Rolling Stones. Πιστεύετε ότι μία μπάντα μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους ή πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο να διαλέξει;
Εμείς αυτό που απλά προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε τα πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε κονφορμιστές. Από εκεί και πέρα δεν σχεδιάζουμε κάτι παραπάνω.

Έχετε μείνει σε πάρα πολλά μέρη κατά το διάστημα που υφίστανται οι Metric (Τορόντο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μόντρεαλ, Λος Άντζελες) αλλά πάντα το Τορόντο ήταν η βάση σας. Υπάρχει κάτι εκεί που σας κάνει να αισθάνεστε πιο παραγωγικοί; Ή μήπως παίζει ρόλο η σκηνή του Τορόντο της οποίας είστε μέλη αφού συμμετέχετε και σε άλλα γκρουπ όπως οι Stars και οι Broken Social Scene;
Αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε όλα αυτά τα μέρη για διάφορους λόγους, όμως το Τορόντο είναι η πόλη μας. Στο Τορόντο πάντως υπάρχει μία σοβαρή σκηνή, που υποστηρίζει τα συγκροτήματα και βοηθάει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον την μουσικής λόγω αυτού του γεγονότος.

Υπάρχει όντως αυτή η σκηνή του Καναδά ή απλά έτυχε να βρεθούν στο ίδιο μέρος πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί; Και όταν περάσει το hype θα ξεχαστούν όλα αυτά τα συγκροτήματα;
Ο μουσικός τύπος μπορεί να ανακαλύψει το επόμενο μέρος ή τα άλλα συγκροτήματα που θα ασχολείται αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει τίποτα τεχνητό σε αυτό που ανακάλυψαν για τον Καναδά. Είναι εντελώς αληθινό.

Οι στίχοι σας έχουν συχνά πολιτικό περιεχόμενο, ο Joshua (μπάσο) έχει αναφέρει ότι διαβάζει βιβλία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Αλλά δεν δημιουργείτε τραγούδια διαμαρτυρίας και προώθησης θέσεων. Είναι περισσότερο τραγούδια που αντικατοπτρίζουν το τι συμβαίνει γύρω σας και πως αντιδράτε σε αυτό.
Φυσικά και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας μία “πολιτική” μπάντα. Απλά αυτή την περίοδο θα πρέπει να είναι κάποιος τελείως απαθής για να μην ενδιαφέρεται για όλα τα μεγάλα γεγονότα που απασχολούν τον κόσμο και να μην θέλει να συμμετάσχει στο να βελτιωθούν τα πράγματα. Ο καθένας μπορεί να το κάνει από την δική του πλευρά και ανάλογα με τις δυνατότητες του. Εμείς έχουμε την μουσική.

Το μουσικό σας υπόβαθρο είναι σημαντικό, με σπουδές σε μουσικά σχολεία και κολέγια, κάνοντας τους Metric να ξεχωρίζουν από τα περισσότερα συγκροτήματα. Θεωρείτε τους εαυτούς σας τυχερούς που δεν είστε αυτοδίδακτοι; Ή αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό είναι το ταλέντο και η αγάπη για την μουσική;
Θα διαφωνήσω μαζί σου. Θεωρούμε όλοι μας ότι είμαστε αυτοδίδακτοι. Δεν υπάρχει σχολείο για να σπουδάζεις το rock and roll από όσο ξέρω. Το σημαντικότερο στοιχείο των Metric είναι η συνεργασία των τεσσάρων μας και το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτή κάνει την μουσική μας ξεχωριστή. Και πιστεύω πως όλοι μας προσπαθούμε να “ξε-μάθουμε” ότι διδαχθήκαμε στο κολέγιο και το σχολείο.

Το δεύτερο σας άλμπουμ “Live It Out” ηχογραφήθηκε από εσάς χωρίς παραγωγό, στο στούντιο που διαθέτετε και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό από την εταιρία σας. Είναι αυτές οι ιδανικές συνθήκες για ένα καλλιτέχνη; Θα το επιχειρήσετε και πάλι;
Δεν μπορώ να πω αν είναι αυτές οι ιδανικές συνθήκες γενικά. Σίγουρα ήταν ιδανικές γι’ αυτό το άλμπουμ και την κατάσταση μας εκείνη την περίοδο. Και όχι, δεν θα το επαναλάβουμε γιατί ΠΟΤΕ δεν κάνουμε το ίδιο πράγμα δύο φορές!

Ξέρω ότι θα σε έχουν ρωτήσει πολλές φορές αλλά είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη σου για τις συναυλίες που πραγματοποίησαν οι Metric με τους Rolling Stones στο Madison Square Garden. Είναι κάτι που θα θυμάσαι για όλη σου την ζωή: Ή προτιμάς μία εμπειρία σαν το φεστιβάλ του Coachella, μία εμπειρία πιο alternative;
Κοίτα ήταν δύο φανταστικές μέρες αυτές που ζήσαμε και δεν τις αλλάζω. Οι Stones ήταν πολύ καλοί και όλο το σκηνικό ήταν απίστευτα εντυπωσιακό, σαν ένα κινούμενο πλατό ταινίας. Βεβαία δεν υπήρχαν καθόλου fans των Metric στο Madison Square Garden εκτός από κάποια παιδιά που είχαν έρθει μαζί με τους γονείς τους και χάρηκαν πάρα πολύ που μας είδαν! Η συναυλία και η όλη συμμετοχή στο Coachella είναι ανεπανάληπτη, μία από τις καλύτερες που είχαμε ποτέ. Είναι τόσο διαφορετική και δύσκολη να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει.

Τι πιστεύεις για το My Space; Αξίζει όλο αυτό το ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει;
Είναι πολύ καλό για νέες μπάντες που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους και έχουν ένα τρόπο να ακουστούν και να φθάσει η μουσική τους σε πολλά άτομα εύκολα αντί να περιμένουν να βρεθεί μία δισκογραφική εταιρία για να το πράξει με πολύ μεγαλύτερο κόστος και συχνά με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Έχεις ακούσει κάτι καινούριο που σε έχει ενθουσιάσει;
Ναι, τους Fields!! Αν δεν τους ξέρεις ψάξε τους.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Να τελειώσουμε την περιοδεία και να ηχογραφήσουμε ένα νέο άλμπουμ.

Και η τελευταία ερώτηση, τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας στην Αθήνα:
We will make you happy to be alive!!!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured