Μηδενιστής (feat Τόλμα, Bate), Εισβολέας - Γέλως (Σκοτεινή πλευρά), Υποχθόνιος, Καταχθόνιος, Evnus και Weird, όλοι αυτοί θα βρίσκονται σήμερα στο Underworld Club, Θεμιστοκλεους και Γαμβέτα 5 (Ομόνοια). Eνα ζωντανό hip-hop party που θα κορυφωθεί με τις μουσικές των Sparky-T και Dj the boy.

Με την ευκαιρία του live, η Χριστιάννα Φινέ μίλησε με δύο εκ των πρωταγωνιστών της hip-hop βραδιάς.


Εvnus

Η συνεργασία σου με το Weird πως προέκυψε;
Η συνεργασία αυτή προέκυψε εντελώς αυθόρμητα και ήταν και αρκετά διασκεδαστική. Ήρθαν τα παιδιά, οι Modus Vivendi και ο ίδιος προσωπικά και επειδή έχουμε όλοι σχέση με την Αίγινα, μου πρότειναν να γράψουμε ένα κομμάτι γι' αυτήν. Έγραψα τους στίχους, και αρχίσαμε να το ντύνουμε μουσικά στο studio, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο ένας έβαλε την κιθάρα που ήθελε, ο άλλος το άλλο και σιγά, σιγά βγήκε το κομμάτι, με βασικό σκοπό το δικό μας χαβαλέ. Ουσιαστικά, το γράψαμε για να περάσουμε εμείς καλά και πέτυχε, χωρίς να το περιμένει κανείς.

Τη μουσική που δημιουργείς, πως τη χαρακτηρίζεις;
Βασικός άξονας είναι η rap, η ραψωδία. Από κάτω δεν υπάρχει άλλος μουσικός νόμος. Μπορεί να είναι funk, κάτι λίγο πιο pop, αρκεί να μου αρέσει. Δεν υπάρχει άλλη ταμπέλα, όπως electro-funk ή hip – hop ή μπαλαλάικες. Μου φτάνει να μου αρέσει αυτό που θα φτιαχτεί από κάτω. Έτσι και αλλιώς μου αρέσει να συνεργάζομαι με διάφορους μουσικούς.

Εσύ τι προτιμάς να ακούς;
Το τελευταίο που ακούω και με έχει τρελάνει είναι ένας μπασίστας που λέγεται Jaco Pastorius. Γενικά μου αρέσει να ακούω session μουσικούς. Θα ακούσω, δηλαδή, μουσική από μουσικούς. Εκεί φεύγει το κεφάλι μου και με τα άλλα χαίρομαι.

Έχεις μια εκπομπή στον Planet, το Διαστημόπλοιο, στην οποία γενικά παρουσιάζεις «μαύρες» μουσικές. Ποια είναι η απήχηση του κόσμου σ' αυτά τα ακούσματα;
Ναι, στην εκπομπή μου παρουσιάζω acid jazz, funk, hip – hop, ελληνικά και ξένα, καθώς και αρκετά ακυκλοφόρητα, όσα υπάρχουν και όσα βρίσκω. Ο κόσμος είναι πρόθυμος πολύ προς αυτό το είδος. Όσον αφορά, τα ξένα, εκτός ότι ήδη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα στην αγορά, είναι μια μουσική που σε κάνει να χαίρεσαι. Αν παρατηρήσεις σε μια καφετέρια που παίζει funk, θα δεις ότι ο κόσμος και οι συζητήσεις ζωηρεύουν. Έχει αυτό το ρυθμό μέσα του, που ταιριάζει με αυτόν του Έλληνα. Ακόμα περισσότερο, βέβαια, η προθυμία φαίνεται προς την ελληνική σκηνή, γιατί όταν τους μιλάς στην γλώσσα τους, ταυτίζονται πιο εύκολα. Στα ξένα δεν παρατηρούν τους στίχους, ενώ τα ελληνικά τα ακούν για τους στίχους.

Για την σκηνή που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα, από αυτούς που έχουν ήδη ένα παρελθόν πίσω τους αλλά και για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα, ποια είναι η γνώμη σου;
Για τους συνομήλικους, ή λίγο νεότερους από μενα, όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο τους απολαμβάνω, γιατί ωριμάζουν. Οι πρώτες δισκογραφικές δουλειές, είναι γεμάτες μεγάλα λόγια, αντιφάσεις, υπερβολές, ενώ τώρα που μεγαλώνω τις απολαμβάνω πολύ καλύτερα. Όσον, αφορά τους μικρούς, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί τώρα που υπάρχει το internet που προβάλουν ότι φτιάχνουν άμεσα, λαμβάνουν λάθος πρότυπα. Δε θα ακούσουν ας πούμε Public Enemy. Αυτούς θα τους ανακαλύψουν σε 5 χρόνια. Οτιδήποτε, ακούσουν ή βρουν στο internet θα πάρουν αυτό ως καλό, με αποτέλεσμα να αναπαράγουν λάθος πρότυπα συνέχεια. Όμως, και αυτοί θα μεγαλώσουν και θα ωριμάσουν και θα τα δουν αλλιώς τα πράγματα.

Επόμενα σχέδια…
Τώρα ετοιμάζω μια συλλογή με κομμάτια μου που υπήρχαν σε δίσκους άλλων από το 2000 και μετά και θα την κυκλοφορήσουμε το Φεβρουάριο από την Minded Rap, με τον τίτλο «Συνύπαρξη». Επίσης, η συλλογή αυτή θα παρουσιαστεί με live μπάντα και αρκετά αγαπημένους μουσικούς, πάλι γύρω στο Φεβρουάριο.

Τον Evnus, ή αλλιώς Δημήτρη Κοττάκη, μπορείτε να τον ακούσετε καθημερινά 12:00 – 3:00, στην εκπομπή «Διαστημόπλοιο», από τη συχνότητα του Music Planet 99,5.

Συνέντευξη Weird

Τι σε έκανε να επιλέξεις αυτό το είδος μουσικής;
Το έναυσμα ήταν πολύπλοκο. Έγραφα στίχους από παλιά κατά βάση με αστείο περιεχόμενο, κάτι σαν συνθήματα. Στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε σοβαρό επίπεδο για πράγματα που αφορούσαν την ζωή μου και τα εσώψυχα μου. Η κέντα έγινε κάπως από σπόντα ας πούμε. Βρήκα ένα μικρόφωνο και άρχισα να ραπάρω στο ηχοσύστημα του κολλητού μου πάνω σε παραγωγές άλλων καλλιτεχνών. Σιγά σιγά τα εξασκούσα και το αποτέλεσμα με ικανοποιούσε. Είναι ωραίο να μην έχεις σπουδάσει τίποτα από μουσική και να μπορείς να πεις αυτά που αισθάνεσαι με τόσο απλό τρόπο. Για μένα το rap είναι τέχνη! Όταν ζωγραφίζεις έναν πίνακα, του βάζεις χρώματα και σκιές αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη και παρουσιάζεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου και τη καρδιά σου. Έτσι λοιπόν είναι και το rap. Ο πίνακας είναι το μικρόφωνο, τα χρώματα το rap και το σχέδιο οι στίχοι μου.

Ποιά ήταν τα πρώτα σου ακούσματα;
Κατά βάση τα ακούσματα μου είναι από καλλιτέχνες του ελληνικού χώρου. Δεν είναι από τους τρελαμένους με το ξένο hip hop για το λόγο και μόνο ότι όταν ακούω ένα τραγούδι θέλω να καταλαβαίνω αμέσως το τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ακούω ξένο hip hop και μάλιστα ένα από τα πρώτα κομμάτια που άκουσα και κόλλησα πολύ ήταν των Looniz το I got five on it. Από εκεί και πέρα ακούω και άκουγα τα πάντα χωρίς να βάζω παρωπίδες και μουσικά όρια.

Μίλα μου λίγο για τους Modus Vivendi...
Τώρα ανοίγουμε μεγάλο κεφάλαιο. Οι Modus Vivendi είναι το συγκρότημα στο οποίο ανδρώθηκα. Ξεκινήσαμε γύρω στο 1999 με άλλο όνομα εκείνη την εποχή και γύρω στο 2002 καταλήξαμε να λεγόμαστε έτσι γιατί το hip hop είναι τρόπος ζωής για εμάς. Αποτελείται από 3 άτομα, εμένα τον Deep Darkness και τον Violator. Έχουμε βγάλει μαζί αρκετές δουλειές είτε δισκογραφικά είτε στο διαδίκτυο. Το θετικό είναι ότι με τα παιδία είμαστε πολύ δεμένοι, ο ένας στηρίζει τον άλλον και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ποιος είναι ο σκοπός σου, κάνοντας αυτή τη μουσική;
¨Ο σκοπός είναι ιερός¨. Θέλω να αφήσω κάτι στο πέρασμα του χρόνου που να με αντιπροσωπεύει επάξια. Θέλω να ξυπνήσω κόσμο γιατί όπως και να το κάνεις η μουσική κινεί τα νήματα και αφυπνίζει το μυαλό.

Με ποιους άλλους θα ήθελες να συνεργαστείς;
Έχω συνεργαστεί ήδη με πολύ καλά ονόματα στο χώρο της hip hop μουσικής. Δεν έχω πρόβλημα με ποιον θα συνεργαστώ στο μέλλον αρκεί να το νιώθει στο πετσί του και να μην περάσει από την ζωή του σαν μόδα. [Υστερόγραφο: Σας ευχαριστώ πολύ ρε παιδιά που με στηρίξατε!]

Πιστεύεις ότι είναι δυνατή αυτή η σκηνή;
Μπορεί να μην έχει την πληθώρα του κόσμου όπως άλλα είδη μουσικής αλλά το κοινό όπως και να το κάνεις το αγαπάει και το στηρίζει με πάθος. όσο για τα συγκροτήματα, συνέχεια πληθαίνουν και αυτό είναι θετικό γιατί η οικογένεια του hip hop μεγαλώνει και δυναμώνει. Προσοχή όμως! Πρέπει να έχεις κάτι να πεις στα κομμάτια σου και να μην το κάνεις για την μόδα και την αναγνώριση.

Πως σε αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί σου αλλά και ο κόσμος που έχει επιλέξει να σε ακούει; Τι νομίζεις ότι περιμένουν από εσένα;
Βασικά η λέξη συνάδελφοι δεν μου πολύ αρέσει. Θα το έλεγα ομοϊδεάτες. Εντάξει οι πιο πολύ με σέβονται όπως και εγώ τους σέβομαι. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν περίεργη στάση. Τωρά από ζήλια είναι δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν πάντως. Όσο για το κοινό, αυτό μου δείχνει την αγάπη του και αυτό με βοηθάει να κάνω καλύτερα πράγματα. Αυτό που περιμένει από εμένα ο κόσμος πιστεύω ότι είναι να παραμείνω αυθεντικός, να είμαι αληθινός, να συνεχίσω αυτό που κάνω με μεγαλύτερο ζήλο, να βγάζω κάθε φορά και πιο ωραία κομμάτια και πάθος στην σκηνή.

Tι ακούς αυτή την εποχή;
Όπως προανέφερα δεν μου αρέσει να βάζω πλαφόν σε αυτά που ακούω, γι’αυτόν το λόγο ακούω ότι κάθεται καλά στο αυτί μου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το avopolis.gr και εσένα για την συνέντευξη. Θέλω να πω σε όλους χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία. Σας περιμένω όλους στις 27 Δεκεμβρίου στο Underworld για μια μοναδική συναυλία με τους: Μηδενιστή, Σκοτεινή πλευρά (Εισβολέας-Γέλως), Υποχθόνιο, Καταχθόνιο, Evnus, Τόλμα, Bate, Dj the boy, Sparky t, key και Lil J. Να 'στε καλά όλοι...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured