Χάρης Συμβουλίδης

Νέα μπάντα στη δισκογραφία, όχι όμως και στα πράγματα. Με (σχεδόν) δεκαετή παρουσία, οι Intravenus άντλησαν κάμποση εμπειρία πριν παρουσιάσουν το ντεμπούτο τους Oiseau, μια γερή ανεξάρτητη κυκλοφορία η οποία ανιχνεύει ενδιαφέρουσες διαδρομές μεταξύ τζαζ, πειραματισμού και της μεγάλης ροκ οικογένειας. Ρωτήσαμε λοιπόν τον Νώντα Κακλαμάνη για να μάθουμε περισσότερα...

Είστε μια μπάντα που δρα ανεξάρτητα, όμως πώς ορίζεται για εσάς το «ανεξάρτητα» σε μια εποχή κυριαρχίας των self-released εκδόσεων ή των net releases; Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν καλά πράγματα σε έναν ωκεανό πληροφορίας ή και προχειρότητας;

Είναι αλήθεια πως η εποχή μας γνωρίζει μια ακμή όσον αφορά στις ανεξάρτητες κυκλοφορίες, μιας και το καράβι των δισκογραφικών έχει πια ναυαγήσει εδώ και καιρό. Όλο το υλικό από μπάντες και ανεξάρτητους καλλιτέχνες έχει πια διοχετευθεί στον ωκεανό της πληροφορίας (ίντερνετ). Σε αυτή την πραγματικότητα –ίσως λιγότερο από παλιά– συναντάμε και την προχειρότητα, όμως από την άλλη πλευρά αυτός ο τρόπος δίνει χώρο στον αυθορμητισμό. Όσα συμβαίνουν πια στις μέρες μας νομίζω ότι θα πρέπει να αυξάνουν την κριτική σκέψη και το πώς διαχειριζόμαστε τα πράγματα, ώστε εμείς οι ίδιοι πρώτα να μην χαθούμε σε έναν ωκεανό προχειρότητας και αδιάφορης πληροφορίας. Το να δρας ανεξάρτητα δεν ορίζεται σε καμιά περίπτωση μόνο από τον τρόπο με τον οποίον ο εκάστοτε δημιουργός αποφασίζει να κυκλοφορήσει μια δουλειά, αλλά από την ίδια τη δουλειά, καθ' εαυτή. Θέλω να πως ότι η μουσική σου ορίζει το πόσο ανεξάρτητος είσαι και όχι ο τρόπος με τον οποίον θα την κυκλοφορήσεις.

Intravenus_3Η εμπειρία προέρχεται βέβαια από τον χώρο του ροκ, όμως είστε κι εσείς μία από εκείνες τις μπάντες που μπαίνετε στη δισκογραφία πολλά χρόνια μετά την εμφάνισή σας στο προσκήνιο. Με δεδομένο ότι τελευταία η εγχώρια δισκογραφία γνώρισε σημαντική άνθιση (σε επίπεδο εκδόσεων), τι ήταν αυτό που σας εμπόδισε να το κάνετε νωρίτερα;

Ναι, είναι η πρώτη μας επίσημη δουλειά το Oiseau. Στα χρόνια που μεσολάβησαν είχαμε την τύχη να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις μαζί με σπουδαίους μουσικούς και μπάντες, στην Αθήνα αλλά και ανά την Ελλάδα σε συχνότερη βάση. Παράλληλα φροντίζαμε για την κυκλοφορία demo εκδόσεων, ενώ πιο πρόσφατα βγήκε κι ένα DVD (Intravenus Medley In Concert) που αφορούσε σε ενοποιημένα ηχητικά και βίντεο αποσπάσματα από δύο συναυλίες μας στην Τεχνόπολη. Όταν πια η μουσική μας είχε πάρει τον δρόμο της, αποφασίσαμε πως –με τους σωστούς συνεργάτες– θα ήμασταν σε θέση να την ηχογραφήσουμε.

2004/Μικρό Μουσικό Θέατρο - 2009/Μέγαρο Μουσικής. Από τα...αλώνια στα σαλόνια, για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή ρήση. Τι κέρδισε η μπάντα από τις live εμπειρίες στο διάστημα αυτής της πενταετίας και τι, ίσως, έχασε;

Το Μικρό Μουσικό Θέατρο του Τάσου Γρίβα –ένας πολύ φιλόξενος χώρος που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Κουκάκι το 2004– υπήρξε μέρος όπου έγιναν πολλά «πειράματα» και, εκτός των άλλων, είχε και το χαρακτηριστικό να μην συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «μαγαζιά». Λειτούργησε λοιπόν ως πυρήνας συγκεντρώσεων και αναζητήσεων, έχοντας κοινό που μπορούσε να ακολουθήσει τις πειραματικές διαθέσεις και την αναζήτηση. Πολλοί καλλιτέχνες και μπάντες από αυτές που ακούμε είχαν την αφετηρία τους εκεί. Είχαμε την τύχη να κάνουμε μία από τις πρώτες μας εμφανίσεις στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, ήταν μάλιστα και η εναρκτήρια του ίδιου του χώρου.

Εν τω μεταξύ παρουσιάζαμε τη μουσική μας και σε διάφορους άλλους χώρους, μαζί με κάποιες επιλεγμένες διασκευές. Μία από αυτές ήταν το "Al Quds" του Gilad Atzmon, από τον δίσκο του Exile. Με αφορμή λοιπόν τη Μεγάλη Νύχτα της Jazz, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 2009 με καλεσμένους τον Atzmon και τον Marcus Roberts, κληθήκαμε κι εμείς να παρουσιάσαμε την εκδοχή μας στο "Al Quds".

Το live είναι η εναρκτήρια αίσθηση που ξέραμε ότι θέλουμε να αποτυπωθεί στις μουσικές μας, εξού και ο τρόπος με τον οποίον ηχογραφήσαμε. Είναι σημαντικό θεωρώ για κάθε μπάντα να έχει τον χρόνο που της χρειάζεται (σε κάθε περίπτωση ανάλογα), ώστε να προετοιμάζει την κάθε της κυκλοφορία.

Intravenus_2

Δεν είστε ακριβώς τζαζ, δεν είστε ακριβώς πειραματιστές, δεν είστε ακριβώς ροκ. Αναζητάτε συνειδητά μια νέα μουσική γλώσσα ή αρέσκεστε να κινείστε στα σύνορα δεδομένων ειδών;

Υπό την πολύ γενική έννοια, βρισκόμαστε σε αυτά που αναφέρεις. Όμως περνώντας τη μουσική που ακούμε εκτός των περιορισμών, σε ένα πλαίσιο μικρού κοινωνικού πυρήνα όπως είναι μια μπάντα με τα μέλη της, δομείται μια διάλεκτος με αναφορές σε μουσικά είδη, αλλά όχι σε δεδομένα στυλ.

Βάζετε δύσκολα στο εγχώριο κοινό με τον ήχο ενός δίσκου σαν το Oiseau. Ή κρίνετε ότι πλέον έχουν πέσει κάποια στεγανά και υπάρχει εκεί έξω ένας ικανός αριθμός ακροατών που θα υποστηρίξουν μια τέτοια έκδοση;

Ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν εκδόσεις –και όχι μόνο στη μουσική– οι οποίες δεν απασχόλησαν το ευρύ κοινό. Από την άλλη, πιστεύω ότι κάθε ειλικρινής προσπάθεια βρίσκει και το κοινό της. Η δυσκολία με την οποία αντιμετωπίζουμε τη μουσική σαν ακροατές έχει να κάνει με τις δικές μας προγενέστερες αισθητικές επιλογές. Δεν υπάρχει δύσκολη μουσική.
 
Έχουν γίνει ενέργειες για την προώθηση της δουλειάς σας στο εξωτερικό;

Ολοκληρώνοντας την έκδοση του άλμπουμ τον Μάιο, η Wayside Music ανέλαβε τη διανομή στην Αμερική. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο.  
 
Αλήθεια, γιατί Oiseau; Γιατί μια γαλλική λέξη;

Το Οiseau προήλθε από τον τίτλο ενός έργου του Κώστα Ζαβερδινού, το οποίο βρίσκεται και στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε το 1982. Μαθαίνοντας τι σημαίνει, πήραμε θάρρος να δανειστούμε και τον τίτλο, ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Επηρεάζονται οι Intravenus από τους Elektronik Meditation, και αντίστροφα;

Το προσωπικό project του Γιάννη με τη Ντενίζ ξεκίνησε όταν τελειώσανε οι ηχογραφήσεις για το Oiseau. Και προσανατολίστηκε στο να εξερευνήσει κάτι νέο, με κοινές μεν ηχητικές αναφορές, πλην όμως τελείως διαφορετικό. Αυτό που ουσιαστικά διαμορφώνεται σαν επιρροή αμφίδρομη είναι ο χώρος που υπάρχει τόσο στους Intravenus όσο και στους Eleκtronik Meditation στην ανάπτυξη και εξερεύνηση ήχων. 

Τι (ανακοινώσιμα) σχέδια υπάρχουν για το γκρουπ, για το άμεσο ας πούμε μέλλον;

Θα παρουσιάσουμε το Oiseau τον Φεβρουάριο, στο 6 D.O.G.S. Για την ακριβή ημερομηνία αλλά και για ό,τι άλλο θα ενημερώσουμε στο άμεσο μέλλον.


 

{youtube}-28hrH4Zmkk{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured