To Stay Alive: a method, προβλήθηκε 4/6 στο Backstage Film Festival

Δεν είναι εύκολο να είσαι πραγματικός καλλιτέχνης. «Για να μάθεις πώς να γίνεις ποιητής πρέπει να ξεμάθεις πώς να ζεις», είπε ο Michel Houellebecq, ο αμφιλεγόμενος γάλλος ποιητής και μυθιστοριογράφος, με πολύ σημαντικά έργα, όπως η Πλατφόρμα (που εξέδωσε στα ελληνικά η Εστία). Το δοκίμιο του Michel Houellebec, "To Stay Alive", που κλείνει φέτος 30 χρόνια ζωής, είναι το βασικό θέμα -επίκαιρο, ζωντανό- αυτού του ντοκιμαντέρ.

Αν το σώμα είναι η εργασία πάνω στον συνεχή, δύσκολο, ψυχοφθόρο αγώνα του καλλιτέχνη, τον ρόλο του ποιητή και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που συνοδεύουν πολλές φορές αυτά, το πνεύμα του ντοκιμαντέρ είναι ο Iggy Pop (και όχι ανάποδα).

Ψυχολογικά προβλήματα, σκοτεινές ιστορίες, η πάλη ενάντια στις πιθανότητες, η ίδια η (απαιτητική) τέχνη. Η τέχνη που πολλές φορές πηγάζει από τον πόνο. Η τέχνη που τρέφεται και φλερτάρει με την ψυχική διαταραχή. Η τέχνη που διασταυρώνεται και με την επιβίωση.

Και οι δύο τους υποστηρίζουν από κοινού και με τον τρόπο τους αυτό το πολύ ιδιαίτερο project.

Ο Houellebecq και ο Iggy Pop συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2009. Θαύμαζαν ο ένας τα έργα του άλλου για μεγάλο χρονικό διάστημα - ο Houellebecq ήταν μεγάλος οπαδός των Stooges από την εφηβική του ηλικία. Η συνάντησή τους ενέπνευσε τη γαλλική δισκογραφική στροφή του Iggy Pop. To άλμπουμ Préliminaires (κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά) ήταν μουσικά εμπνευσμένο από κλασικά τζαζ έργα και θεματικά από το έργο τουHouellebecq, με έντονα τα στοιχεία της εσωστρέφειας, του ρομαντισμού, αλλά και του στοχασμού.

Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη ζύμωση αυτή, δεν την παράγει. Το αποτέλεσμα είναι ένα απαιτητικό αλλά γεμάτο τροφή για σκέψη φιλμ, στο οποίο και ο Iggy βάζει τη δική του πινελιά παράνοιας, επιβίωσης και μιας ανταμοιβής που προκύπτει εξ αυτών.

Δείτε τώρα εδώ την ταινία, εντελώς δωρεάν.


Πώς θα δω τις ταινίες;

Συντονίζεστε οποιαδήποτε στιγμή, από τις 21:00 της ημέρας προβολής και για τις επόμενες τρεις ημέρες, στο  www.avopolis.gr/backstage. Συνδέετε με την τηλεόρασή σας, εάν το θέλετε. Τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία εντός 7 ημερών. Εγγραφή εδώ.

Πώς θα ενημερώνομαι για τα online events και τις ταινίες;

Από το www.avopolis.gr  και το www.avopolis.gr/backstage. Μπορείτε να εγγραφείτε σε 1 λεπτό, δωρεάν, με το email σας,  εδώ.

Είναι οι ταινίες δωρεάν για όλους;

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. 

Που θα δω τις υπόλοιπες ταινίες του Backstage Film Festival;

Εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured