Εδώ δεν υπάρχει άσυλο: δωρεάν προβολή στο Backstage Film Festival

Ήταν 9 Μαϊου 1985 όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Δ. Χοχτούλας διέλυε μια πορεία πριν ακόμα ξεκινήσει από την πλατεία Εξαρχείων φωνάζοντας: «Απαγορεύεται η πορεία αλλά και συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας, η οποία εξάλλου δεν σας προσφέρει άσυλο. Και εφ’ όσον τολμήστε να φωνάξτε συνθήματα όπως μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, τότε θα συλληφθείτε και θα ισοπεδωθείτε!», πυροδοτώντας, έτσι, ένα ολόκληρο κίνημα καταλήψεων πανεπιστημίων (στα οποία υπήρχε ακόμα άσυλο) και συγκρούσεων.

Από εκεί, λοιπόν, ήρθε ο τίτλος της ταινίας, που δεν καταγράφει απλά μια ιστορική στιγμή, αλλά δηλώνει και την πλήρη έλλειψη φιλικού-προστατευτικού κοινωνικού περιβάλλοντος που αντιμετώπισαν τα ανεξάρτητα συγκροτήματα της δεκαετίας του '80.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα ελληνικά μουσικά ντοκιμαντέρ, το οποίο καλύπτει/συστήνει (βάλτε όποιο ρήμα επιθυμείτε) την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας της δεκαετίας του ’80. Μια σκηνή που, παρά τις δυσκολίες τις εποχές, έφτασε κοντά και σχεδόν συγχρονίστηκε με την παγκόσμια μουσική πραγματικότητα.

Μέσα από συνεντεύξεις μελών των συγκροτημάτων του ‘80 και ατόμων που εμπλέκονταν στις μουσικές-κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και μέσω της ιστορίας μιας γυναίκας που ψάχνει να βρει το χαμένο, οικογενειακό της, παρελθόν, αποτυπώνεται, στην ταινία το κυρίαρχο συναίσθημα μιας εποχής (που πέρασε αλλά μοιάζει να είναι ακόμα παρούσα) αλλά και κάποιων ανθρώπων που «γεννήθηκαν για να χάνουν, όχι για να διαπραγματεύονται».

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καφαντάρης
Σενάριο: Θανάσης Γιαννόπουλος

 

Πώς θα δω τις ταινίες;

Συντονίζεστε οποιαδήποτε στιγμή, από τις 21:00 της ημέρας προβολής και για τις επόμενες τρεις ημέρες, στο  www.avopolis.gr/backstage. Συνδέετε με την τηλεόρασή σας, εάν το θέλετε. Τα εγγεγραμμένα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία εντός 7 ημερών. Εγγραφή εδώ.

Πώς θα ενημερώνομαι για τα online events και τις ταινίες;

Από το www.avopolis.gr  και το www.avopolis.gr/backstage. Μπορείτε να εγγραφείτε σε 1 λεπτό, δωρεάν, με το email σας,  εδώ.

Είναι οι ταινίες δωρεάν για όλους;

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. 

Που θα δω τις υπόλοιπες ταινίες του Backstage Film Festival;

Εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured