Από την Αυστραλία με αγάπη και θόρυβο: Η ηλεκτρισμένη περίπτωση των Parkway Drive

Πώς η metalcore παρέα από το Byron Bay έγινε ένα από τα πιο hot acts του σκληρού ήχου και γιατί δεν πρέπει να χάσετε την εμφάνισή τους στο φετινό Release Athens.

Πώς μια παρέα που παίζει τις σκληρές κιθάρες της σε ένα τυπικό σπιτικό προβάδικο στην οδό Parkway Drive στο Byron Bay της Νέας Νότιας Ουαλίας φτάνει να γίνει ένα από τα πιο «καυτά» acts του σκληρού ήχου του σήμερα; Ο Winston McCall και η παρέα έχουν και κρύβουν την απάντηση στο φαινόμενο Parkway Drive – στη μπάντα  που πήρε το όνομά της από τον δρόμο που άρχισαν όλα κι έφτασε να κατακτήσει τα μεγαλύτερα σκληρά φεστιβάλ του κόσμου.

Η πρώτη σύνθεση των Parkway Drive ξεκινάει να τζαμάρει κάπου στα τέλη του 2002 και παρακινούμενη από την τοπική λειψυδρία της περιοχής τους σε hardcore και πανκ σκηνές  διαμορφώνει το προβάδικό της σε αυτοσχέδιο venue, μια όαση για τους ίδιους, την παρέα και τον ευρύτερο heavy κύκλο της περιοχής. Λίγους μήνες αργότερα παίζει το πρώτο της show στο τοπικό κέντρο νεότητας, σ’ ένα αποπνικτικό γκαράζ χωρίς κλιματισμό και χωρίς καν σκηνή και επαγγελματική ηχητική εγκατάσταση   – το μόνο συναυλιακό venue στην περιοχή του Byron Bay εκείνη την εποχή. Το κοινό ωστόσο -αποτελούμενο κυρίως από τους φίλους της μπάντας- μπήκε κάτι παραπάνω από πρόθυμα στη μεταλλική έκσταση στην οποία τους προσκάλεσαν οι Parkway Drive δίνοντας τα όλα σε ένα αξέχαστο -σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Winston McCall- live ντεμπούτο που μετουσίωνε όλο το όραμα του συγκροτήματος για τον τρόπο που ήθελαν να υπάρχουν οι ίδιοι αλλά και το κοινό τους – ένας προπομπός του συναρπαστικού live legacy που θα έχτιζαν οι Parkway Drive την αμέσως επόμενη δεκαετία.

Το 2003 κυκλοφορεί και το πρώτο τους σχεδόν DIY EP I Killed the Prom Queen / Parkway Drive γνωστό και ως Split CD με το οποίο οι Parkway Drive ετοιμάζουν σακίδια για την πρώτη περιοδεία τους στην Αυστραλία. Δύο χρόνια μετά με μερικές αλλαγές στη σύνθεση του γκρουπ και έχοντας πια υπογράψει με το αυσταλιανό, σημαντικό για τον hardcore ήχο label της Resist Records οι Parkway Drive πετάνε για τις ΗΠΑ όπου και ηχογραφούν, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες,  το πρώτο τους album, Killing with A Smile, με τον κιθαρίστα των Killswitch Engage, Adam Dutkiewicz στην παραγωγή. Ένα album -εισιτήριο για το δισκογραφικό deal με την Epitaph το 2006 με τις ευλογίες του κιθαρίστα τψων Bad Religion Brett Gurewitz – από εκεί και πέρα ξεκινά μια ξέφρενη ανοδική πορεία με ένα δισκογραφικό σερί εξαιρετικών albums που αποδεικνύουν ότι οι Parkway Drive είναι αποφασισμένοι να ξεπερνάνε κάθε φορά τον εαυτό τους.

Από το Deep Blue του 2010 μέχρι την εκπληκτική τριπλέτα Atlas (2012), Ire (2015) και  Reverence (2018) και φυσικά το πλέον πρόσφατο Darker Still του 2022 που έστειλα για μια ακόμη φορά τους Parkway Drive στην κορυφή των charts της Αυστραλίας ο Winston McCall και η παρέα του ξεπέρασε κάθε φορά κάθε πήχη που έβαλε στον εαυτό της, «ανοίγοντας» εντυπωσιακά την απήχηση της μπάντας, διευρύνοντας τα όρια των μεταλλικών ιδιωμάτων της ρίζας της, ανανεώνοντας τη σημασία του βραχίονα της metal μελωδικότητας, καταρρίπτοντας metalhead στερεότυπα, φέρνοντας μια ανάσα φρεσκάδας στις κλασσικές επικές διαστάσεις του σκληρού ήχου  και καταφέρνοντας να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα, crossover και σημαντικά συγκροτήματα του metal σήμερα. 

Κι αν το κατάφερε αυτό μία φορά με τη δισκογραφική της πορεία και παρουσία το σφράγισε σε νιοστό πολλαπλάσιο με τις live εμφανίσεις της χτίζοντας μια φήμη που φαίνεται να δικαιώνει σε κάθε επόμενο show σε κάθε επόμενη έκρηξη ηλεκτρισμένης ενέργειας, φωτιάς και αδρεναλίνης. Ένα άχαστο υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, λάμες και υψηλού επιπέδου visuals, ένας κορυφαίος, αεικίνητος απόλυτα σύγχρονος metalcore performer, με μεγάλες ορέξεις για stage diving και κάθε λογής τρέλλες επί σκηνής, και μια μπάντα με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες αυτή τη στιγμή στο είδος τους (όπως ο drummer Ben Gordon) είναι μερικά από τα συσταστικά του εκρηκτικού κοκτέιλ των Parkway Drive που τους έχουν φέρει σε όλες τις highlight λίστες των μεγαλύτερων «σκληρών» -φεστιβάλ του κόσμου με αποκορύφωμα τις φετινές τους εμφανίσεις στο Graspop στο Βέλγιο και στη φεστιβαλική Μέκκα των metalheads, στο θρυλικό Hellfest στη Γαλλία.

https://www.youtube.com/watch?v=iv24BMRAuGw

Με όλα τα φόντα να είναι η μεγάλη έκπληξη του φετινού Release Athens και μια ελκυστική οπτική ταυτότητα  που θα προσελκύσει στις μεταλλικές ημέρες της Πλατείας Νερού ακόμα και τους «περίεργους» του indie κέντρου οι Parkway Drive ετοιμάζονται για την πρώτη τους απόβαση στην Αθήνα. Αν θέλετε να πάτε προετοιμασμένοι ρίξτε μια ματιά στα videos από τη φετινή -bigger than ever- περιοδεία τους αλλιώς go gente into their night. Άλλωστε τα καλύτερα έρχονται (σχεδόν) πάντα εκεί που δεν το περιμένεις – ακόμα και στο metal.

 

Οι Parkway Drive εμφανίζονται στην Πλατεία Νερού την Τρίτη 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Release Athens Festival, μαζί με Soulfly, Triptykon και Skybinder 

Η προπώληση συνεχίζεται στα 43€

Επίσης, διατίθενται περιορισμένα VIP εισιτήρια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής προνομιακές παροχές: Ξεχωριστή υπερυψωμένη περιοχή διαμορφωμένη με stands & stools για όλους, οpen-bar, προτεραιότητα πρόσβασης στο χώρο, ιδιωτικό parking, ξεχωριστές τουαλέτες, αναμνηστικό δώρο.

release-parkway-drive

Ταυτόχρονα, είναι διαθέσιμα δύο combo εισιτήρια του Release Athens 2023, για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν δύο ημέρες του φεστιβάλ επωφελούμενοι από μία σημαντική έκπτωση:

Disturbed, Bullet For My Valentine, Nova Twins, O.Y.D. (26/6/23, Πλατεία Νερού) + Parkway Drive, Soulfly, Triptykon performing Celtic Frost, Skybinder (27/6/23, Πλατεία Νερού)

release-2-days

Disturbed, Bullet For My Valentine, Nova Twins, O.Y.D. (26/6/23, Πλατεία Νερού) + Parkway Drive, Soulfly, Triptykon performing Celtic Frost, Skybinder (27/6/23, Πλατεία Νερού) + Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed From Within (28/6/23, Πλατεία Νερού)

release-3-days

Διάθεση εισιτηρίων:

Τηλεφωνικά στο 11876

Online στα www.releaseathens.gr / www.viva.gr

Φυσικά σημεία: Καταστήματα  Nova, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

 

Κεντρική φωτογραφία: Parkway Drive, Facebook

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured