O Baxter Dury είναι το πιο απρόσμενα cool nepo baby του μουσικού κόσμου

Ο Βρετανός crooner και μουσικός ποιητής θα δώσει το πρώτο του live στα μέρη μας στο πλαίσιο του Release Athens 2023 και ο Άγγελος Κλειτσίκας επιχειρεί να καταγράψει την ταραχώδη ιστορία ενηλικίωσης του στη σκιά του διάσημου μουσικού και πατέρα του Ian.

"Hey Mommy/ Hey Daddy/ Who am I?"

Με αυτή την αυτοσαρκαστική, υπαρξιακή απορία ξεκινάει ο τελευταίος δίσκος του Baxter Dury με τίτλο I Thought I Was Better Than You. Μία απολύτως αντιπροσωπευτική εισαγωγή για τον αυτοβιογραφικό τόνο του άλμπουμ, στο οποίο για πρώτη φορά τόσο εμφανώς ο Βρετανός μουσικός στρέφει την κάμερα προς τον εαυτό του, εξερευνώντας με το δικό του ωμό όσο και πνευματώδες στυλ τη σχέση με τους γονείς του. Why am I condemned because I’m the son of a musician αναρωτιέται λίγο αργότερα στο “Leon”, αναγκάζοντας όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, να ξεσκονίσουν τα βιβλία τους και να μάθουν πως ο Baxter είναι ο υιός της ριζοσπαστικής, punk προσωπικότητας Ian Dury και της αναρχο-μπόχο καλλιτέχνιδας Betty Rathmell.

b

Επισκέπτοντας κανείς εκ νέου τους δίσκους τους Baxter Dury, θα αναγνωρίσει ελαττωματικούς, αρσενικούς χαρακτήρες, νυχτερινούς τυχοδιώκτες και περιθωριακές προσωπικότητες, που μοιάζουν με θραύσματα, βιωματικά γεννημένων ιστοριών με τις απαραίτητες μυθοπλαστικές πινελιές. Στο αδιαμφισβήτητο μουσικό του ζενίθ, το The Night Chancers του 2020, αυτά τα φαντάσματα και οι σκιές από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια γιγαντώνονται, γι’ αυτό άλλωστε νιώθει την ανάγκη να τις ξορκίσει, ζωγραφίζοντας και σατιρίζοντας τα πορτρέτα οικείων, προβληματικών φιγούρων.

Περισσότερο φως σε αυτή την εποχή, ρίχνει το memoir που έγραψε με τίτλο Chaise Lounge και κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια. Μέσα από αυτό ο Baxter Dury μας βουτάει βαθιά στην δυσλειτουργική, οικογενειακή πραγματικότητα που ζούσε. Από τη μία, ο punk ιεροκήρυκας πατέρας του, που ιεραρχούσε την καριέρα και την άσπιλη rock star ζωή πάνω από την ανατροφή του γιου του -μην σας ξεγελάει η εμφάνιση του μικρού Baxter στο εξώφυλλο του New Boots and Panties!! (1977)-, και από την άλλη, η αέρινη και ανεπαρκής μητέρα του, η οποία παραλίγο να οδηγήσει στο θάνατο τον ίδιο και την αδερφή του Jasmine, όταν την πήρε ο ύπνος πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου και προσέκρουσε πάνω σε έναν μοτοσικλετιστή, τον οποίο και σκότωσε. Όπως είναι λογικό, το γεγονός αυτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη μεταξύ τους σχέση και άφησε, ψυχικές πληγές στον 9χρονο Baxter. Κεντρική φιγούρα των παιδικών του χρόνων, αναπλάσεις της οποίας απαντώνται εδώ και εκεί στους δίσκους του, ήταν ο drug dealer με το ψευδώνυμο Sulphate Strangler, ο οποίος ζούσε στο ίδιο διαμέρισμα του Δυτικού Λονδίνου με τον νεαρό Baxter και τον πατέρα του, πίνοντας, κάνοντας ναρκωτικά και όλα τα ενήλικα πράγματα στα οποία δεν θα έπρεπε να εκτίθεται ένα παιδί. Την ίδια στιγμή όμως είχε άτυπα και τον ρόλο του προστάτη, μαθαίνοντας του με τον πιο σκληρό και ωμό τρόπο την βιαιότητα της αληθινής ζωής.

chaise-lounge-2

Fast forward μερικά χρόνια μετά. Στη δεκαετία των 20, ο Baxter Dury έβγαζε τα προς το ζην κάνοντας κυρίως χαζοδουλειές από εδώ και εκεί. Όλα αυτά αυτά μέχρι το 2002, δύο χρόνια έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του, όταν και κυκλοφόρησε το δισκογραφικό του ντεμπούτο στην Rough Trade, η οποία όπως λέει απροκάλυπτα ο ίδιος «πείστηκε χωρίς δυσκολία από το επίθετο μου». Μέσα από τις επόμενες πέντε ολοκληρωμένες δουλειές του μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να χτίσει το δικό του προσωπικό brand ως μουσικός, με το σαρδόνιο χιούμορ, τις φινετσάτες μελωδίες και τις sexy, disco ρυθμικές γραμμές να συνθέτουν τη τελική, ποιητική χροιά των τραγουδιών του. Παράλληλα, μετρά συνεργασίες με τους Fat White Family, τον Jason Williamson των Sleaford Mods και το νέο αστέρα της εναλλακτικής, ηλεκτρονικής μουσικής Fred Again... Ωστόσο, είναι φανερό πως εξακολουθεί να παλεύει μέσα του με το γεγονός πως είναι γόνος ενός εκ των σημαντικότερων punk μορφών της ιστορίας. Με τα χρόνια έχει μάθει να αυτοσαρκάζεται γύρω από αυτή τη διάσταση της ύπαρξης του, αλλά αναπόφευκτα η ενηλικίωση του σε αυτό το περιβάλλον τροφοδοτεί ανεξάντλητα τις στιχουργικές ανησυχίες του. Αυτό όμως δεν στερεί ίχνος από την αξία του και από το ότι με το δισκογραφικό έργο που έχει παράξει, έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του μοναδικό στίγμα στη σύγχρονη pop - rock ιστορία. 

 

Κεντρική φωτογραφία: Baxter Dury, Facebook

 

Ο Baxter Dury εμφανίζεται στην Πλατεία Νερού την Κυριακή 25 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Release Athens Festival, μαζί με Pink Vanity, Wet Leg και Madrugada.

Η προπώληση συνεχίζεται στα 45€.

Επίσης, διατίθενται περιορισμένα VIP εισιτήρια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εξής προνομιακές παροχές: Ξεχωριστή υπερυψωμένη περιοχή διαμορφωμένη με stands & stools για όλους, οpen-bar, προτεραιότητα πρόσβασης στο χώρο, ιδιωτικό parking, ξεχωριστές τουαλέτες, αναμνηστικό δώρο.

baxter-dury-release-promo

Διάθεση εισιτηρίων:

Τηλεφωνικά στο 11876

Online στα www.releaseathens.gr / www.viva.gr

Φυσικά σημεία: Καταστήματα  Wind, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης

Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr / snfnostos.org

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured