search

MUSIC TYPES

Ξεκινώντας από το Παρίσι του 1889, όταν ο Claude Debussy πρωτάκουσε παραδοσιακή μουσική από την Ινδονησία, περνάει στα θρυλικά τζαμαϊκανά στούντιο και στις ηχογραφήσεις φαλαινών από τον Robert Payne, για να φτάσει στην έκρηξη του acid house στο Σικάγο των 1980s και κατόπιν στον Aphex Twin...

«Αν τοποθετούσαμε μια πινακίδα στην πόρτα κάθε στούντιο που να γράφει "Αυτή η πόρτα είναι ένα μουσικό όργανο", θα είχαμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της ηχογράφησης... Η ambient θα πρέπει να ενσωματώνει πολλά διαφορετικά επίπεδα ακρόασης, χωρίς να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο. Πρέπει να περνάει απαρατήρητη, όσο είναι και ενδιαφέρουσα». 

Η παραπάνω τοποθέτηση του αρχιμάστορα Brian Eno για την ambient ως τρόπου πρόσληψης της μουσικής –και όχι ως καθαρού είδους, αυτού καθ' αυτού– διατρέχει από άκρη σε άκρη τις 300 σελίδες που έγραψε ο Άγγλος μουσικός και συγγραφέας David Toop το 1995, υπό τον τίτλο Ocean of Sound: Aether Talk, Ambient Sound and Imaginary Worlds· συνθέτοντας ένα πρωτότυπο ιστοριογράφημα για τις μορφές του ήχου που μπορούν να προσομοιώσουν τις διαφορετικές διαθέσεις των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους. Έγραψε βασικά ένα βιβλίο για τα χίλια πρόσωπα της ambient

Για τον David Toop, η ambient διαθέτει την πολύ σημαντική δύναμη μιας ισχυρής κόλλας, η οποία μπορεί να αφομοιώσει και να ενώσει κόσμους οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Ο Ωκεανός του Ήχου αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι του από το Παρίσι του 1889, όταν ο Claude Debussy πρωτάκουσε τις πεντατονικές κλίμακες της παραδοσιακής μουσικής της Ινδονησίας. Η πρώτη σελίδα στην ιστορία της ανάπτυξης αυτής της αιθέριας κουλτούρας, που επηρέασε έκτοτε από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συνθέτες, μέχρι τα άγρια παιδιά της techno, είχε γραφτεί. 

Ο Toop συνεχίζει τεντώνοντας την κλωστή του γύρω από διαδρόμους και παράδρομους, μέσα κι έξω συνεντεύξεις, βιογραφίες και μουσικά ανάλεκτα, οδηγώντας τον αναγνώστη σε μυστικά δωμάτια στα οποία τον περιμένουν συναντήσεις με τον John Cage, τους Kraftwerk και τον Aphex Twin. Τον μπάζει επίσης κρυφά στα θρυλικά τζαμαϊκανά στούντιο όπου ο King Tubby και ο Lee Perry άλλαζαν –σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνουν– τη μοντέρνα μουσική, με τις καινοτόμες μεθόδους τους και τα ρυθμικά τους πειράματα. Εξερευνά προϊστορικές σπηλιές και καθεδρικούς ναούς, κυνηγώντας τα μυστήρια της ηχούς. Μας γνωρίζει χαμένους πρωτοπόρους όπως τον Basil Kirchin και τον Richard Maxfield. Και συνδιαλέγεται μαζί μας πάνω στη θεωρία του χάους, κολυμπώντας στον ωκεανό του Τέταρτου Ψηφιακού Κόσμου. 

Έτσι, από τις ηχογραφήσεις φαλαινών του Robert Payne και το ενωτικό όραμα του One World, μέχρι την acid house έκρηξη στο Σικάγο της δεκαετίας του 1980 και έπειτα στην αγγλική πλευρά του Ατλαντικού, ο Toop κατασκευάζει έναν πολυπρισματικό καθρέφτη, στον οποίο αντικρίζουμε μια αλλιώτικη πλην βαθιά, ουσιαστική ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Τα κεφαλαία του Ωκεανού του Ήχου αποδεικνύονται θαυματουργά θραύσματα συμπυκνωμένης γνώσης, η οποία ξεκλειδώνει αιθέρια μυστικά της φύσης και του ανθρώπου. Το βιβλίο αντιλαμβάνεται τον ήχο ως ωκεανό και τον ωκεανό ως αμέτρητους ήχους· και προσκαλεί σε κολύμπι όσους αυτή η Γη τους φαίνεται πληκτική. 

Η ελληνική μετάφραση από τον Ηρακλή Ρενιέρη (Ωκεανός του Ήχου: Αιθέριες Συνομιλίες, Περιβαλλοντικοί Ήχοι και Φανταστικοί Κόσμοι, Εκδόσεις Οξύ, 1998) έχει εδώ και κάποιον καιρό εξαντληθεί. Κυκλοφορεί ωστόσο από χέρι σε χέρι κι από στόμα σε στόμα, ενώ το αγγλικό πρωτότυπο παραμένει πάντοτε εύκολα αποκτήσιμο, χάρη στις χάρες του Διαδικτύου. Προσδοκώντας λοιπόν μια εκδοτική πρωτοβουλία που θα έκανε ξανά διαθέσιμο αυτό το εκπληκτικό μουσικό ανάγνωσμα στον Έλληνα αναγνώστη, ετοιμαζόμαστε για μια βουτιά στους προσωπικούς μας μικρο-ωκεανούς του ήχου.

 

 


HOT ΣΗΜΕΡΑ!

30 χρόνια με τις ραπ αποψάρες σας

Αν και υποστηρίχτηκε μόνο ευκαιριακά από έντυπα και ραδιόφωνα στα 30 χρόνια από τότε που στήθηκαν…

Daniel Johnston - 1990 [1990]

Δεν ήταν ένας μουσικός με όραμα, που έτυχε να χάσει για λίγο τη μπάλα. Έφτιαξε το brand του εαυτού…

10 Χρόνια χωρίς τους Oasis

Έχει σημασία ένα reunion; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν ο Liam με τον Noel Gallagher,…

2010-2019: Οι 25 καλύτεροι electronic δίσκοι της δεκαετίας

Στη δεύτερη από τις ανασκοπήσεις της δεκαετίας ανά είδος, η στήλη παρουσιάζει τους 25 καλύτερους…

Οι Villagers Of Ioannina City στην Εποχή του Υδροχόου

Ακούστε το νέο τους τραγούδι "Father Sun"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Depeche Mode: This Song Is Not About You

Κάθε φορά που το ακούς θυμάσαι τον πρώτο σου έρωτα: ήσουν Γ’ γυμνασίου και γέμιζες το θρανίο με…

10 Χρόνια χωρίς τους Oasis

Έχει σημασία ένα reunion; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν ο Liam με τον Noel Gallagher,…

30 χρόνια με τις ραπ αποψάρες σας

Αν και υποστηρίχτηκε μόνο ευκαιριακά από έντυπα και ραδιόφωνα στα 30 χρόνια από τότε που στήθηκαν…

Bruce Springsteen: «We Will Take Care Of Our Own»

Εστιάζοντας τα τραγούδια του σε φιγούρες που έτειναν προς το περιθώριο, έγινε ένας από τους…

15 χρόνια για το Funeral των Arcade Fire

Υπήρξε ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθηματικής κάθαρσης, αλλά και ένα σοκ για το ανεξάρτητο…