Άρης Καζακόπουλος

Γεγονός πρώτο: οι Δευτέρες για κανέναν δεν είναι ευχάριστες.
Γεγονός δεύτερο: η μουσική κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα.
Συμπέρασμα: η Δευτέρα είναι η καταλληλότερη μέρα για να ακούσει κανείς μουσική!
 
Κάθε Δευτέρα, λοιπόν, η νέα στήλη του Avopolis με τίτλο "Monday Blues" θα ξεχωρίζει και θα σας παρουσιάζει φρέσκους δίσκους που αξίζει να ακούσετε, από τις διεθνείς κυρίως κυκλοφορίες. Ο σκοπός της στήλης δεν είναι να υποκαταστήσει τις κριτικές του site, αλλά να τις συμπληρώσει, προσφέροντας ακόμα περισσότερα μουσικά ερεθίσματα, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν...
 
 
 
Ο δίσκος της εβδομάδας
 
Alex G – DSU
 
Το ντεμπούτο αυτό έχει κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά μόλις πριν μερικές εβδομάδες κατέφθασε στα μέρη μας. Ο διεθνής τύπος κάνει λόγο για ένα νέο, εκκολαπτόμενο ταλέντο –και δεν έχει άδικο. Η κιθαριστική indie pop του Alex G, κατ' ευθείαν απ' την κρεβατοκάμαρα, μπορεί να μην διακρίνεται για την ευρηματικότητά της, ξεχωρίζει όμως για την ποιότητα των μελωδιών και τη γνήσια αισθητική της. Ο Alex G έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, αλλά αν έχει την καλλιτεχνική εξέλιξη που περιμένουμε, το DSU ίσως να γίνει ένα από εκείνα τα ντεμπούτα που ανακαλύπτονται από το ευρύ κοινό ετεροχρονισμένα, όταν έρχεται ένας μετέπειτα δίσκος, ο οποίος κάνει πραγματική επιτυχία. 
 
{youtube}Zuu44Ka9TEY{/youtube}
 
Αξίζουν επίσης
 
Loscil - Sea Island
 
Κορυφαίος ambient ηλεκτρονικός δίσκος, από τον βετεράνο πλέον Scott Morgan, γνωστό και ως drummer των Destroyer. Σίγουρα δεν πρόκειται για το άκουσμα που θα μπορέσει κάποτε να απευθυνθεί σε μεγάλο κομμάτι του κοινού (γι' αυτό άλλωστε χάνει τη θέση του «δίσκου της εβδομάδας»), πρόκειται όμως για μια ηχητική εμπειρία που αξίζει κάθε δευτερόλεπτο αφοσίωσης. Ένας «γκρίζος», συναισθηματικός ωκεανός δυσθεώρητου βάθους και απαράμιλλης αισθητικής, ο οποίος σε έναν πιο δίκαιο κόσμο θα είχε λάβει πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση. 
 
{youtube}xXR2agUlDLI{/youtube}
 
Mary J Blige - The London Sessions
 
Η επιστροφή της βασίλισσας της (σύγχρονης) soul αποτελεί πραγματικά ιδιάζουσα περίπτωση δίσκου. Ενώ η μισή tracklist κινείται στο γνώριμο soul ύφος, η άλλη μισή ταξιδεύει προς Βρετανία μεριά –όπως μαρτυρά και ο τίτλος– και εξερευνά house και UK garage ήχους, γεγονός που υπογραμμίζεται τόσο από τη συνεργασία της με τους Disclosure και τον Naughty Boy, όσο και από τη συμμετοχή άλλων Βρετανών καλλιτεχνών (Sam Smith, Emeli Sandé, κ.ά.). Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, μέσα από το μη συνεκτικό αυτό σύνολο ξεπετάγονται ορισμένα απροσδόκητα όμορφα κομμάτια, τα οποία δικαιολογούν και τη συμπερίληψη του London Sessions στις προτάσεις αυτής της εβδομάδας.
 
{youtube}ihrH45QFelw{/youtube}
 
Δες κι αυτό
 
Ty Segall - $ingle$ 2
 
Δημιουργικός και πολυγράφος όσο λίγοι σήμερα, o Ty Segall θυμίζει τους καλλιτέχνες των 1960s, που κυκλοφορούσαν δύο και τρεις δίσκους μέσα σε μία χρονιά. Και σαν να μην έφταναν εκείνοι, κυκλοφορεί και σκόρπια singles και διάφορες διασκευές. Όλες αυτές οι ηχογραφήσεις των τελευταίων 4 ετών συγκεντρώνονται λοιπόν στη συλλογή $ingle$ 2, η οποία έχει σκοπό να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί στην δισκογραφική δραστηριότητα του Segall. Εάν είστε fan, μην το παραλείψετε. Εάν δεν είστε, όμως, δεν πρόκειται να γίνετε εδώ.
 
{youtube}e7yn6p_gfIk{/youtube}
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured