Άρης Καζακόπουλος

Γεγονός πρώτο: οι Δευτέρες για κανέναν δεν είναι ευχάριστες.
Γεγονός δεύτερο: η μουσική κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα.
Συμπέρασμα: η Δευτέρα είναι η καταλληλότερη μέρα για να ακούσει κανείς μουσική!
 
Κάθε Δευτέρα, λοιπόν, η νέα στήλη του Avopolis με τίτλο "Monday Blues" θα ξεχωρίζει και θα σας παρουσιάζει φρέσκους δίσκους που αξίζει να ακούσετε, από τις διεθνείς κυρίως κυκλοφορίες. Ο σκοπός της στήλης δεν είναι να υποκαταστήσει τις κριτικές του site, αλλά να τις συμπληρώσει, προσφέροντας ακόμα περισσότερα μουσικά ερεθίσματα, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν...
 
 
 
Ο δίσκος της εβδομάδας
 
Ariel Pink - Pom Pom
 
Ο Ariel Pink τα τελευταία 5 χρόνια έχει πάρει τα πάνω του, κυκλοφορώντας δουλειές που αν μη τι άλλο ακούγονται από ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο, σε σχέση με την πρώτη φάση της καριέρας του. Η νέα του κυκλοφορία σηματοδοτεί την επιστροφή στο γνώριμο lo-fi ύφος του και περιέχει μια εκτενέστατη συλλογή από ηχογραφήσεις του τελευταίου χρόνου, αρκετές από τις οποίες συγκαταλέγονται στις καλύτερες στιγμές της πορείας του. Ως σύνολο μπορεί να μην είναι τόσο δεμένο όσο άλλοι δίσκοι του, όμως περιέχει πολύ αξιόλογο υλικό. Σύντομα στο Avopolis θα διαβάσετε και αναλυτική κριτική για το Pom Pom.
 
{youtube}TYoQ6WLuMq4{/youtube}
 
Αξίζουν επίσης
 
Andy Stott - Faith In Strangers
 
Ένας ακόμη πολύ καλός δίσκος από τον Andy Stott, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και –κυρίως– σύγχρονη ματιά στην techno (αν και θα ήταν άδικο να περιορίσουμε τη μουσική του στη συγκεκριμένη ταμπέλα). Οι σκληρές του στιγμές, με τον «υπόγειο» βιομηχανικό θόρυβο, συμπληρώνονται από τις πιο αιθέριες και ατμοσφαιρικές, οι οποίες λειτουργούν εξισορροπιστικά. H Alison Skidmore, δασκάλα πιάνου του Stott, δίνει και πάλι το παρών στα φωνητικά. Δίσκος απαιτητικός, αλλά απαραίτητος για όσους ενδιαφέρονται να ψάξουν τη σύγχρονη ηλεκτρονική σκηνή σε ένα μεγαλύτερο βάθος.
 
{youtube}6sn1eYzhi_U{/youtube}
 
TV On The Radio - Seeds
 
Μπορεί εδώ και μερικά χρόνια να μην βρίσκονται στα επίπεδα δημιουργικότητας της προηγούμενης δεκαετίας, όμως οι TV On The Radio δεν έχουν πάψει να προσφέρουν ενδιαφέρουσες δουλειές. Όπως συνέβη και με το Nine Types Of Light, έτσι και με το Seeds το συγκρότημα ελίσσεται ηχητικά σε διάφορα μονοπάτια, διατηρώντας όμως τελικά έναν πολύ δικό του ήχο. Η εκκεντρικότητά τους είναι για μια ακόμη φορά «τόση όση», ώστε να τους καθιστά ιδιαίτερους, αλλά όχι και δύσπεπτους.
 
{youtube}GYgo78JfMLU{/youtube}
 
Δες κι αυτό
 
Mark Kozelek - Mark Kozelek Sings Christmas Carols
 
Ας παραδεχτούμε ότι λίγο-πολύ όλοι, ένοχα ή μη, αγαπάμε τα Χριστούγεννα και τις μουσικές που τα συνοδεύουν με τις ανάλογες κυκλοφορίες. Οι οποίες, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, προέρχονται από τον χώρο της τζαζ ή της ποπ. Για το 2014, όμως, ας αφήσουμε στην άκρη τα τετριμμένα και ας επιλέξουμε για soundtrack των Χριστουγέννων μας τις folk διασκευές του Mark Kozelek, που πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς, αφού ως Sun Kil Moon κυκλοφόρησε έναν από τους καλύτερους φετινούς δίσκους (Benji). Οι «ζεστοί» κιθαρισμοί και οι λιτές ερμηνείες βάζουν στις διασκευές αυτές την προσωπική του σφραγίδα, καθιστώντας τη συγκεκριμένη συλλογή τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη.
 
{youtube}3mTUK61ZwBE{/youtube}
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured