«Οι Allah-Las ακούγονται σαν μια ηλιόλουστη φωτογραφία από τα 60s, αν αυτή η φωτογραφία μπορούσε να τραγουδήσει» έγραψε κάποτε για εκείνους το περιοδικό Clash και δεν θα μπορούσαμε να το πούμε καλύτερα. Οι Καλιφορνέζοι, που μοιάζουν να έχουν βρει την τέλεια συνταγή ανάμειξης του surf rock με το lo-fi και την retro ψυχεδέλεια, έρχονται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη κι εμείς ξεψαχνίζουμε το βιογραφικό τους για να τους μάθουμε λίγο καλύτερα πριν τους συναντήσουμε ξανά από κοντά, σε μία συναυλία που θα μας θυμίσει -ελπίζουμε- εν μέσω ζοφερού κλίματος, πώς είναι να αισθάνεται κανείς ελαφρύς και ανέμελος. 

1. Γνωρίστηκαν το 2008 ενόσω εργάζονταν στο εμβληματικό δισκοπωλείο του Los Angeles Amoeba Records. Για την ακρίβεια, ο Matt Correia και ο Spencer  Dunham ήταν ήδη φίλοι από το σχολείο, όταν στο Amoeba συνάντησαν τον Pedrum Siadatian και -με την προσθήκη του δικού του φίλου Miles Michaud στο μικρόφωνο- άρχισαν να τζαμάρουν παρέα και τελικά σχημάτισαν την μπάντα. 

2. Εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τους Jesus and Mary Chain. Ήθελαν μια λέξη που να παραπέμπει σε κάτι «ιερό», τελικά επέλεξαν το «Αλλάχ» και φυσικά βρήκαν τον μπελά τους όταν άρχισαν να λαμβάνουν επανειλημμένως e-mails από Μουσουλμάνους που θεώρησαν πως κορόιδευαν τα πιστεύω τους.

3. Λίγο πριν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους, αποφάσισαν να διώξουν τον ντράμερ τους Matt Correia από την μπάντα γιατί  «βαριόταν να κάνει πρόβες και ήθελε να αράζει όλη μέρα παραλία».  Προσπάθησαν με κάποιον άλλον, το αποτέλεσμα ήταν κακό, οπότε άλλαξαν γνώμη και τον ξαναέφεραν πίσω.

3. Οι πρώτες δουλειές που κυκλοφόρησαν το 2011-2012 (και που έπαιξαν σε heavy rotation και στο ελληνικό ραδιόφωνο και κυρίως στον En Lefko 87.7) ολοκληρώθηκαν σε παραγωγή του επίσης πολύ αγαπητού στο ελληνικό κοινό Nick Waterhouse.

4. Εκτός από τη δική τους μουσική, εδώ και χρόνια διατηρούν και ένα podcast (πάνω από 400 επεισόδια, με προτάσεις για νέα μουσική από άλλους καλλιτέχνες) στο reverberation.com.

5. Στον τελευταίο δίσκο τους LAHS, ένα τραγούδι είναι στα πορτογαλικά. Ο Matt είναι μισός Πορτογάλος.

6. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους (Allah-Las -2012, Worship The Sun -2014, Calico Review -2016, LAHS -2019) και ένα άλμπουμ με διασκευές σε κομμάτια, μεταξύ άλλων, του George Harrison και των Television.

7. Toν Αύγουστο του 2017, μια συναυλία των Allah-Las στο Rotterdam ακυρώθηκε όταν η ολλανδική αστυνομία, μετά από πληροφορίες που έλαβε από τις ισπανικές αρχές, ανακάλυψε βαν με φιάλες γκαζιού κοντά στον συναυλιακό χώρο. Το συμβάν έλαβε χώρα έξι ημέρες μετά από επιθέση ισλαμιστών με 16 νεκρούς στη Βαρκελώνη.

8. Oι Allah-Las εμφανίζονται στην ταινία Self Discovery For Social Survival, μια συμπαραγωγή της δισκογραφικής Mexican Summer με το brand Pilgrim Surf + Supply, στην οποία συμμετέχουν 8 μουσικοί και 16 επαγγελματίες σέρφερ. Προφανώς, για το φιλμ οι Allah-Las έχουν γράψει και πρωτότυπη μουσική.

9. Φέτος το καλοκαίρι, οι Allah-Las ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου Zuma 85δίνοντας στη δημοσιότητα ως πρώτα δείγματα του άλμπουμ δύο tracks, το "Right On Time" και το "The Stuff". Ο δίσκος αναμένεται στις 13 Οκτωβρίου 2023.

10. Η Αθήνα είναι η τελευταία στάση της ευρωπαϊκής περιοδείας τους πριν φύγουν για Αριζόνα για να συνεχίσουν την τουρνέ τους στις Η.Π.Α.

 

Οι Allah-Las εμφανίζονται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με opening acts τους The Underground Youth και τον Antonin. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured