Φωτογραφία: Stefaan Temmerman

Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που τα βιώνεις διαφορετικά στο περιβάλλον ενός live show και αυτό συνήθως έχει σχέση με το θέαμα που προσφέρουν επί σκηνής. Αρκεί ο φωτισμός και οι κινήσεις των μουσικών για να δώσουν μια διαφορετική υπόσταση στο μουσικό έργο. Κάποιοι σταδιακά πρόσθεσαν χοροθεατρικές πινελιές (σκηνικά, κουστούμια κτλ) ενώ κάποιοι άλλοι ανέπτυξαν ένα ολόκληρο stage show που βασιζόταν στις εκρήξεις, τις φωτιές, τα κομφετί κτλ. Όλα αυτά πρόσθεσαν αξία στην εμπειρία που εισπράτει ο θεατής-ακροατής και είναι πάντα καλοδεχούμενα.

Oι Amenra κατά την διάρκεια της καριέρας τους, προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις εικόνες που άρμοζαν στην μουσική τους. Διάλεξαν έναν πιο δύσκολο δρόμο ως προς την υλοποίηση, δημιουργώντας επί σκηνής μια οπτικοποίηση του πόνου που περιγράφουν στους δίσκους τους. Μέσω του πόνου που υποβάλει ο frontman  Colin H. Van Eeckhout στο σώμα του, προσπαθεί να εξιστορήσει εμπειρίες, βιώματα, την ίδια την ζωή. Για πολλούς αυτό μπορεί να φαίνεται ως μια ανορθόδοξη προσπάθεια εντυπωσιασμού, για κάποιους άλλους είναι μια επιθετική πράξη επανασύνδεσης με την πραγματικότητα. Και κάπου εκεί έρχεται η μουσική των Amenra, στην δύσκολη εξίσωση της πλήρους αντίληψης της καλλιτεχνικής ταυτότητας των Βέλγων.

Οι Amenra θα μπορούσε να είναι μια ακόμα κλασική περίπτωση ενός sludge/post metal συγκροτήματος με αρκετούς πολύ καλούς έως άριστους δίσκους, εάν δεν είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό cult με πιστούς ακόλουθους. Με τον τίτλο Church of Ra, εννοούμε την καλλιτεχνική σύμπλευση των συγκροτημάτων και των επιμέρους καλλιτεχνών που απαρτίζουν τους: Amenra, Oathbreaker, Hessian, The Black Heart Rebellion, Pieces Of Quiet, Hive Destruction, Sembler Deah και Treha Sektori. Ένα σύνολο καλλιτεχνών που μοιράζονται κοινές ιδέες και οράματα σε σχέση με τις τέχνες. Μέσα από την DIY βάση, πάνω στην οποία στήθηκαν όλα, σιγά σιγά αυτό το δίκτυο ιδεών πρόσφερε ένα σύνολο δημιουργιών, που θα μπορούσε κάποιος να δει εύκολα πως συνδέονται. Και πολύ περισσότερο, δημιούργησε μια αισθητική πρόταση που έκανε πολύ νέο κόσμο να έρθει πιο κοντά στην ακραία μουσική, με σκοπό να εντοπίσει την ομορφιά που παράγεται μέσα από αρνητικά συναισθήματα όπως η απώλεια, ο θυμός, η μοναξιά κτλ.

Εάν επιθυμείς να μπεις στον κόσμο των Amenra θα πρέπει να εκθέσεις τον εαυτό σου στην δύναμη της μουσικής τους, με τρόπο απόλυτο. Δεν αρκεί μια φευγαλέα ακρόαση ή μια εκ προοιμίου αφοριστική διάθεση για τον τρόπο τους. Εάν η μουσική είναι για σένα ένας τρόπος να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, οι Amenra είναι σίγουρα μια μπάντα που δεν σου ταιριάζει. Κάθε στίχος και riff απαιτεί την παρουσία σου στο «εδώ και τώρα» και αυτό θα το αντιληφθείς στην πλήρη εκδοχή του, όταν τους δεις να παίζουν το υλικό τους ζωντανά. Δύσκολα πετυχαίνεις πιο dedicated on show μπάντα εκεί έξω, με κάθε μέλος να ζει για το δευτερόλεπτο που εκτελεί κάθε μα κάθε νότα, σαν μια έμψυχη μηχανή που αναπνέει με έναν και μόνο σκοπό, αποκλείοντας εντελώς ο,τιδήποτε άλλο.

Αυτούς τους Amenra θα δούμε σε ενα κατάμεστο Gagarin205, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Αυτούς τους Amenra είδαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Rockwave. Αυτούς τους Amenra είδαμε σε κάθε εμφάνιση τους, σε απόλυτη αναλογία. Το κείμενο δεν γράφτηκε για σκοπούς promotion. Τα εισιτήρια έχουν προπωληθεί και το live είναι sold out. Ίσως γράφτηκε για την επόμενη φορά.

 

Oι Amenra εμφανίζονται με opening act τους Sevengill την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205. Η συναυλία είναι sold out.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured