"Δημιουργήσαμε έναν ολόκληρο κόσμο από δυνατότητες"

Κλείνουμε ακριβώς 10 χρόνια από τότε που ο D.M.C., μέλος των ιστορικών Run-DMC, παρέδωσε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μαθήματα ραπ σε μικρούς και μεγάλους που τον παρακολούθησαν. Τον είχαμε συναντήσει τότε και είχαμε κάνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις-συνεντεύξεις που μπορούμε να θυμηθούμε. Πέρα από τα πολύ σοβαρά που αφορούν στην κοινωνική διάσταση της μουσικής τους, ο D.M.C. αναφέρθηκε τότε και στην ιστορική συνεργασία τους με τους Aerosmith, με την επανεκτέλεση του "Walk This Way", πίσω στο 1986. Τόνισε τότε τη σημασία της προετοιμασίας, της συνεργασίας και των ανοιχτών αυτιών σε ό,τι συμβαίνει. "Μια τέτοια επιτυχία θέλει προετοιμασία. Ως Run-DMC πάντα χρησιμοποιούσαμε παραγωγές από πολλά και διαφορετικά είδη. Ραπάραμε πάνω σε jazz βάση. Ραπάραμε πάνω σε rock βάση. Ραπάραμε ακόμη και πάνω σε funk βάση. Η συνεργασία μας με τους Aerosmith στάθηκε απλά το επιστέγασμα μίας προσπάθειας αλλά και φιλοσοφίας την οποία ακολουθούσαμε πιστά", μας είπε τότε, συμπληρώνοντας: "Δημιουργήσαμε έτσι έναν καινούργιο κόσμο από δυνατότητες".

O Pharrell Williams, από την άλλη, ξεκίνησε από υπερεπιτυχημένο hip-hop/R&B team παραγωγών The Neptunes και απολαμβάνει το στάτους που λίγοι καλλιτέχνες έχουν σήμερα (ειδικά με τη συνεργασία του με τους Daft Punk στο "Get Lucky" που "χόρεψε" όλο τον πλανήτη και συμπεριλήφθηκε σε έναν από τους πιο συζητημένους και επιτυχημένους σε παγκόσμια κλίμακα δίσκους του 21ου αιώνα). Στα 46 του έχει κατορθώσει κάτι όχι και τόσο εύκολο: είναι ένα από τα πιο ισχυρά ονόματα της αμερικάνικης σόου μπιζ και παράλληλα ένας άνθρωπος της μουσικής που χαίρει γενικής παραδοχής, από κοινό και "δύσκολους" μουσικοκριτικούς. Παραμένει διαρκώς ζωντανός στην επικαιρότητα, με συνεργασίες εντός κι εκτός μουσικής που αφήνουν το δικό τους στίγμα.


 

Τι κοινό έχει ο Pharrell Williams με τους Run DMC;

Αυτά που ενώνουν τους δύο προαναφερθέντες είναι πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε με μία γρήγορη σκέψη. Καταρχάς, με τον λόγο, τις πράξεις και τη γενικότερη στάση τους αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα και πηγή έμπνευσης για τους νέους. Οι Run-DMC τονίζουν πάντα ότι είναι αρκετά σοβαρό να μιλά κανείς για συμμορίες - δεν είναι κάποιου είδους αστείο ή τρόπος για να φαίνεται «σκληρός» ένας ράπερ. "Είναι έννοιες στον βωμό των οποίων έχουν σκοτωθεί άνθρωποι. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για το φαίνεσθαι", μας είχε πει ο DMC τότε. Αλλά και ο Pharrell μας έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με τις κοινωνικές ή οικολογικές ανησυχίες του (στο θέμα της σωτηρίας του πλανήτη μας από τα οικολογικά δεινά που τον απειλούν), όπως με το κομμάτι "100 Years".
 

Πρωταγωνιστές στη μόδα

Επιπρόσθετα, και οι δύο είναι κατά καιρούς πρωταγωνιστές στη μόδα. Στα '80s, οι Run-DMC με τα μαύρα τζιν, τα φουσκωτά μπουφάν, τις χρυσές αλυσίδες στο λαιμό και τα διαχρονικά πλέον adidas originals superstar. Κατάφεραν να λανσάρουν νέα μόδα στα αθλητικά παπούτσια, αφαιρώντας τα κορδόνια και καταφέρνοντας να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις. Η adidas, μάλιστα, αγκάλιασε την αλλαγή και λάνσαρε ολόκληρη Run DMC σειρά, ενώ οι ίδιοι ήταν οι πρώτοι διάσημοι που άνοιξαν ορίζοντες για συνεργασίες καλλιτεχνών με διάφορα brands. Ο Pharrell, από την πλευρά του, μετράει αρκετές sold out συλλογές ένδυσης και υπόδησης με την adidas, οι οποίες έχουν αφήσει το στίγμα τους στη βιομηχανία της σύγχρονης μόδας. 


 

Η ομαδική δουλειά και ματιά του νέου πάνω στο παλιό

Και οι δύο έχουν ως βασικό και διαχρονικό τους μοτό το "ισχύς εν τη ενώσει", την ομαδική δουλειά και τη ματιά του νέου πάνω στο παλιό. Και κάπως έτσι εξελίσσεται η μουσική και γενικότερα ο κόσμος μας. Ανήκουν στην ειδική αυτή ομάδα των καλλιτεχνών που δεν φοβούνται να κάνουν τη διαφορά, που αγκαλιάζουν το διαχρονικό και ταυτόχρονα το εξελίσσουν, που αλλάζουν τα δεδομένα, με τη δύναμη της συνεργασίας. Από αυτήν άλλαξε και αλλάζει η μουσική, αλλάζει ο πολιτισμός, αλλάζει ο κόσμος μας. Νέο και παλιό, διαφορετικά είδη μουσικής μαζί, ομάδες που συνεργάζονται για την αλλαγή. Το πνεύμα αυτών, αλλά και πολλών άλλων δημιουργών που αλλάζουν τα δεδομένα στον κόσμο της μουσικής, της μόδας, του αθλητισμού και της τέχνης, για να μας αποδείξουν ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει από μόνη της, αγκαλιάζει η adidas τόσο διαχρονικά, όσο και με την καταπληκτική καμπάνια της με τίτλο Change is a team sportΕκτός από τον Pharrell και τους Run DMC, στην καμπάνια αυτή, που ήδη έχει γίνει αγαπημένη μας, συμμετέχει η βραζιλιάνα τραγούδιστρια Αnitta, o ασιάτης ράπερ Jackson Wang και πολλοί άλλοι.

"Δεν έχει σημασία πόσο έξυπνος είσαι σαν άνθρωπος. Όσο δημιουργικός κι αν είσαι, χρειάζεσαι μία ομάδα! Η δύναμη της ομάδας θα είναι πάντα ισχυρότερη από τη δύναμη του ενός", αναφέρει ο Jackson Wang, που μιλάει πάντα με ευγνωμοσύνη για την ομάδα του!
 

Έμπνευση για θετικές αλλαγές

Τα adidas Originals, μένοντας πιστά στην αξεπέραστη κληρονομιά του Superstar που βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο του πολιτισμού, χρησιμοποίησαν τη δύναμη της ομαδικής δουλειάς, για να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές σε τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Τη σκηνοθέσια του βίντεο για τη νέα αυτή καμπάνια της adidas ανέλαβε ο γνωστός ηθοποιός και πλεόν και σκηνοθέτης, Jonah Hill«Δεν υπάρχει γνώση χωρίς την προηγούμενη γενιά που το έκανε πρώτη. Και δεν υπάρχει αλλαγή ή πρόοδος χωρίς τη νέα γενιά. Έτσι, αν αυτές οι δύο γενιές συναντηθούν, συμβαίνει μια μεγάλη έκρηξη τέχνης και δημιουργικότητας», αναφέρει σχετικά για την ταινία που ακολουθεί την skater Jenn Soto, καθώς κινείται σε μια εγκατάσταση, όπου δημιουργοί από διαφορετικές τέχνες και γενιές συναντιούνται για να εργαστούν για την αλλαγή. Η skater συναντάει στον δρόμο της μια σειρά από διαφορετικούς δημιουργούς που φορούν μαύρα tracksuits και Superstar και το ταξίδι της στην εγκατάσταση υπογραμμίζει το γεγονός πως μόνο η ομαδική δουλειά οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή.

Δείτε εδώ το video που δίνει ζωή σε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα:

Change Is a Team Sport

{youtube}DpR50O1nGNs{/youtube}

adidas.gr/changeisateamsport
#ChangeIsATeamSport

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured