Πίσω στα 1992, οι Arrested Development ήταν ό,τι πιο όμορφο και θετικό εμφανίστηκε ποτέ στο hip-hop: ένα απίστευτο success story του είδους από μια κολλεκτίβα που είχε βαρεθεί τις φωνές, τις κραυγές, τον αρνητισμό και προσπάθησε να περάσει τους κοινωνικούς στίχους της μέσα από "positive thinking" όπως έλεγε ξανά και ξανά.

Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Speech, ψυχή των Arrested Development:

"Αυτό που κάνουμε στη μουσική μας είναι και ένα μικρό μάθημα. Υπάρχουν πολλά αδέρφια που θα ήθελαν να μιλήσουν με τον τρόπο που μιλάμε εμείς στους δίσκους μας. Αλλά δεν έχουν μάθει να αγαπάνε. Δεν είναι δημοφιλές στην κουλτούρα μας να αγκαλιάζεις ένα αδερφό σου και να λες "σ' αγαπώ", κάτι το οποίο κάνουμε εμείς όλη την ώρα".

"Η συνειδητοποίηση του ποιος είμαι ήρθε από τη μελέτη της αφρικάνικης ιστορίας. Οταν άρχισα να καταλαβαίνω την αφρικάνικη κουλτούρα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί ήθελαν να κρατήσουν αυτή τη γνώση μακριά από μένα. Έτσι άρχισα να μπαίνω όλο και πιο βαθιά στη μελέτη της και να ανακαλύπτω περισσότερα πράγματα για τον ίδιο μου τον εαυτό".

"Τότε είχες μουσική για χορό και μουσική για το μυαλό, ταυτόχρονα στα charts. Τώρα υπάρχει μόνο μια συγκεκριμένης μορφής ενέργεια που πηγάζει από τις hip-hop κυκλοφορίες που περνούν στον πολύ κόσμο, στα charts, στα ραδιόφωνα. Εννοώ ότι υπάρχει μεν ο Talib Kweli, αλλά δεν θα τον δεις και στην τηλεόραση!"

"Κυκλοφορήσαμε δύο δίσκους στην Ιαπωνία, μόνο και μόνο επειδή υπήρξε μια εξαιρετική αγορά για τη σόλο καριέρα μου, μετά τη διάλυση των A.D."

"Eπιστρέψαμε δυναμικά! Είμαστε σε παγκόσμια περιοδεία, τελειώσαμε μόλις από την Ευρώπη και ήταν καταπληκτικά. Ετοιμαζόμαστε να πάμε στην Αμερική και έπειτα στην Αυστραλία".

"Όσο για το νέο single 'I Believe In Miracles', θέλαμε να γράψουμε ένα καλό anthem για το hip-hop, όσο uplifting γίνεται. Και θέλαμε να φτιάξουμε ένα δίσκο, εν γένει, που θα είναι hot αυτό το καλοκαιρι, αλλά και feel-good για το hip-hop"

Το "Three Years, Five Months and Two Days in the Life of..." (που έλαβε το όνομά του από το χρονικό διάστημα που τους πήρε ώσπου να υπογράψουν νέο συμβόλαιο) κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά, αγοράστηκε από πάρα πολύ κόσμο (έγινε πενταπλά πλατινένιο) και ακουγόταν παντού, ακόμα και σε μη hip-hop στέκια, καθώς δεν είχε μόνο hit singles, αλλά και μια δική του χροιά, soul και funk, επηρεασμένη (κάτι παραπάνω από εμφανώς) από τους Sly and the Family Stone. Θυμάμαι να ακούω ξανά και ξανά τα "Tennessee", "People Everyday" και "Mr. Wendal" κι αργότερα να τους βλέπω να σαρώνουν στα Grammy.



Η διάρκεια της μπάντας όμως, παρά τις αρχικές προβλέψεις, ήταν αρκετά σύντομη. Επέστρεψαν ένα χρόνο μετά με το άλμπουμ "Zingalamaduni" που δεν είχε την ίδια εμπορική τύχη, και λίγο αργότερα διαλύθηκαν. Για τους περισσότερους από εμάς, οι Arrested Development είχαν την ένδειξη "R.I.P." δίπλα στο όνομά τους και δεν είναι λίγες οι φορές που ελπίζαμε, διπλα στα μικρά αριστουργήματα του λεγόμενου σκεπτόμενου hip-hop των τελών των 90s Και των αρχών των 00s, να ακούγαμε και τα νέα πονήματα των A.D. Η μπάντα, βέβαια, ξανασχηματίστηκε το 2000 και προσανατολίστηκε (άγνωστο γιατί) στην ιαπωνική αγορά με αρκετή επιτυχία, αλλά τούτο εδώ το άλμπουμ μοιάζει να είναι το διεθνές comeback που περιμέναμε.

Η οκταμελής πλέον μπάντα επιστρέφει με νέο άλμπουμ (με τίτλο "Since the Last Time") και ισχυρίζεται στο ‘Stand’ ότι “It’s better to write for ourselves and have no public than to write for the public and have no self”, αλλά αυτή τη φορά είναι φανερό ότι γράφουν και για τους εαυτούς τους και για το κοινό.

Όλα τα κομμάτια είναι αρκούντως radio friendly και όπως θα λέγαμε πίσω στο 1992, "προοδευτικά". Είναι soulful, χαλαρά, με το δικό τους positive vibe, με τις απαραίτητες δόσεις από Kool And The Gang, Curtis Mayfield και De La Soul, όπως ακριβώς τουε περιμέναμε.

Calypso rap, funk hip hop, γλυκά downtempo και party κομμάτια με ζωντανές ενορχηστρώσεις φτιάχνουν ένα (μια χαρά, με τον καιρό των προηγούμενων εβδομάδων) καλοκαιρινό άλμπουμ που σίγουρα έχει και τις αδύναμες στιγμές του, αλλά παράλληλα προκαλεί και τη συγκίνησή του για το πόσο ακμαίο σε έμπνευση φαίνεται το group σχεδόν μια δεκαπενταετία μετά την πρώτη του, κλασική πλέον δουλειά.
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured