Στις 17 και 18 Ιουνίου -ήτοι Τετάρτη και Πέμπτη- λαμβάνει χώρα στο Λυκαβηττό μια καλοκαιρινή οπτοκοακουστική εμπειρία που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για να μην πούμε με ανυπομονησία. Πρόκειται για τη συναυλία του Philip Glass και του Philip Glass Ensemble, με την παράλληλη προβολή της ταινίας Koyaanisqatsi σε γιγαντοοθόνη, πίσω από την ορχήστρα.

Και για να μην μπερδεύουμε το μυαλό και τη γλώσσα μας, KOYAANISQATSI (κογιανισκάτσι) στη γλώσσα της Ινδιάνικης φυλής των Χόπι σημαίνει:

1. Crazy life - Τρελή ζωή
2. Life in turmoil - Ζωή σε αναστάτωση
3. Life out of Balance - Ζωή εκτός ισορροπίας
4. Life disintegrating - Ζωή σε αποσύνθεση
5. A state of life that calls for another way of living… - Φάση ζωής που μας καλεί σε άλλο τρόπο ζωής...

To KOYAANISQATSI, μία παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόππολα σε μουσική Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio είναι μία ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου (οι ειδικοί το παρομοιάζουν μόνο με την Φαντασία του Walt Disney). Η προβολή της για πρώτη φορά το 1983 αποτέλεσε μία καινοτομία στον παγκόσμιο κινηματογράφο, επηρεάζοντας τη μετέπειτα πορεία του. Η αρμονική συνεύρεση μουσικής και εικόνας που εξιστορούν τόσα πολλά χωρίς την ανάγκη "ηθοποιών" ή διαλόγων παραμένει και σήμερα πρωτοποριακή. Τα μηνύματα της ταινίας για την αλλοτρίωση της φύσης και του ανθρώπου από τα "επιτεύγματα" του σύγχρονου πολιτισμού και της αλόγιστης βιομηχανικής ανάπτυξης, παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα στις αρχές του 21ου αιώνα.To KOYAANISQATSI LIVE! Είναι μια ζωντανή συναυλία του περίφημου έργου του Philip Glass από τον ίδιο τον Philip Glass και το Philip Glass Ensemble, ενώ την ίδια στιγμή πίσω από την ορχήστρα προβάλλονται οι συγκλονιστικές εικόνες της ταινίας σε γιγαντοοθόνη. Η δύναμη της ζωντανής μουσικής σε συνδυασμό με τις μοναδικές εικόνες της ταινίας δημιουργούν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα που έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο.

Ας πούμε και λίγα πράγματα για τον Φίλιππο Τζάμια:

Ο Φίλιπ Γκλας γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1937, στη Βαλτιμόρη. Άρχισε να μυείται στον κόσμο της έντεχνης μουσικής στο κατάστημα επισκευής ραδιοφώνων του πατέρα του, όπου υπήρχε και τμήμα πώλησης δίσκων. Κουαρτέτα (του Μπετόβεν), σονάτες (του Σούμπερτ), συμφωνίες (του Σοστακόβιτς), ήταν στην ημερήσια διάταξη. Στα έξι του, αρχίζει μαθήματα βιολιού, στα οκτώ του μαθήματα φλάουτου, και, σύντομα, πιάνου. Στα δεκαεννιά του, αποφοιτά από το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Συνεχίζει σπουδές σύνθεσης στο περίφημο Julliard School. Εγκαταλείπει τη δωδεκαφθογγική τεχνική (των Σένμπεργκ, Βέμπερν και Μπεργκ), για να μελετήσει Αμερικανούς συνθέτες. Πρώτα, τους επιφανείς, όπως τον Άαρον Κόπλαντ. Εν συνεχεία, τους underground, όπως τον Χάρι Παρτς ή τον Μούντογκ (τις δύο μεγάλες αγάπες των Residents). Στο Παρίσι, μαθαίνει, πάνω απ' όλα, μουσική πειθαρχία, με την σπουδαία καθηγήτρια αρμονίας και ανάλυσης Νάντια Μπουλανζέ. Μετά από τη συνάντησή του με τον Ραβί Σανκάρ και τη μύησή του στην ινδική μουσική, αρχίζει να παγιώνει προσωπικό στιλ. Οι συνθέσεις του θυμίζουν ένα εκκρεμές από καθαρές νότες και επαναληπτικές ταλαντώσεις, σαν ενδοκρινικό ταξίδι σε σπείρες νευρωνικές. Ουσιαστικά, τα πρώτα του έργα είναι μια συστηματική καταγραφή του συντακτικού και του λεξιλογίου όλων των μίνιμαλ στιλ, από τα προϋπάρχοντα, των Ράιλι και Ράιχ, μέχρι όσα έμελλε να τελειοποιηθούν από τον ίδιο και τους "μαθητές" του. Σήμερα, ο απόηχος της μουσικής του είναι ανιχνεύσιμος παντού: από τα υποβλητικά έργα του David Bowie της βερολινέζικης περιόδου (Low, Heroes, Lodger), μέχρι την ηλεκτρονική ποπ των κυβερνοπλοηγών και το μανιοκαταθλιπτικό industrial-rock. Περισσότερα στο www.philipglass.com

Αυτό είναι μόνο; Όχι φυσικά! Ελάτε από νωρίς καθώς "παίζουν" ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις!

Από τις επτά το απόγευμα θα σας περιμένουν τέσσερις οικολογικές οργανώσεις για να σας κάνουν βόλτα στον υπέροχο κόσμο του εθελοντισμού και της συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος…. Το WWF, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ και το ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα σας περιμένουν για να σας ενημερώσουν για τα προγράμματά τους αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε στο έργο τους. Παράλληλα με την βόλτα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια συναυλία με το σχήμα Κρόταλα (οι καλύτεροι Κρουστοί της Ελλάδας) αλλά και θέατρο δρόμου καθώς κι άλλες εκπλήξεις. Ελάτε μια βόλτα στον λόφο του Λυκαβηττού νωρίτερα από την συναυλία του Philip Glass και του Koyaanisqatsi. Ελάτε να ενημερωθούμε από τους γνωστούς μας άγνωστους για τις προσπάθειες που κάνουν χρόνια τώρα με στόχο την προστασία της φύσης και της ζωής μας.

Εισιτήρια από που θα αγοράσω;

1. Στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσματζόγλου, τηλ. 0103221459
2. Σε όλα τα δισκοπωλεία Virgin (Κέντρο, Μαρούσι, Γλυφάδα, Village Park Ρέντη)
3. Στην Ticket Hellas (με ένα τηλέφωνο στο 0106189300)

Θέλω κι άλλες πληροφορίες!

Κάλεσε στο 0109213310 και σίγουρα θα βρεις την άκρη!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured