Τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας στη storytelling γραφή, που καταπιάνεται (στα πλαίσια του χιπ χοπ) με συναισθηματικά φορτισμένα θέματα και ιστορίες, δημιουργώντας στον ακροατή εικόνες και βάζοντάς τον σε καταστάσεις με τη δύναμη των λέξεων...

Ice-T - I Must Stand

{youtube width="480" height="300"}yUoiFH6Aw7o{/youtube}

Ένα από τα καλύτερα τραγούδια στην πολύχρονη καριέρα του Ice T είναι το αυτοβιογραφικό “I Must Stand”. Η ιστορία του πιτσιρικά που μεγαλώνει σε κακόφημες γειτονιές, βλέπει τους hustlers να βγάζουν ρευστό με τη σέσουλα και να κυκλοφορούν με ωραίες γυναίκες και ακριβά αμάξια και μπαίνει κι εκείνος στον κόσμο της παρανομίας, είναι τόσο κοινή ώστε προφανώς αφορά πολύ περισσότερο κόσμο από τους οπαδούς ενός μουσικού. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού ο Ice-T εξηγεί πώς κατάφερε να ξεφύγει από αυτόν τον κόσμο, επισημαίνοντας όμως ότι πολλοί από τους φίλους του δεν έκαναν το ίδιο, καταλήγοντας στη φυλακή ή στον άλλο κόσμο. Κλείνει δε με τις όλο νόημα φράσεις:

And bein black ain't easy, prejudice is real But health and liberty is all we need for us to build We gotta come together, unseparated Check yourself like I did, blackman, because we're all related

Arthroice_foto2

Vakill - Sweetest Way To Die

{youtube width="480" height="300"}tAN92qCpFEo{/youtube}

Από τους πιο παραγνωρισμένους underground rappers, ο Vakill από το Σικάγο δημιουργεί εδώ ένα υπόγειο classic, τόσο λόγω της παραγωγής των Molemen, όσο και λόγω της ικανότητάς του στο να μεταφέρει μια ιστορία. Ο έφηβος του "Sweetest Way To Die" είναι τρελαμένος με το γκράφιτι, το σκέφτεται συνέχεια και προσπαθεί να βρει τρόπους να κάνει το όνομά του πιο γνωστό στους σχετικούς κύκλους. Όμως αυτή του η ενασχόληση τον οδηγεί σε μπλεξίματα με την αστυνομία και, όταν μια δεκαετής κάθειρξη εμφανίζεται στον ορίζοντα, ο ήρωας μας αρχίζει να καταρρέει ψυχολογικά και σωματικά. Η λύση που βρίσκει είναι ταυτόχρονα και «the sweetest way to die»: κλείνεται σε ένα δωμάτιο με σκοπό να ζωγραφίσει το απόλυτο αριστούργημά του στους τοίχους του και να αφαιρέσει τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις των spray cans…

Chamillionaire - Think I'm Crazy

{youtube width="480" height="300"}aaYlwSJbIqM{/youtube}

Ο Chamillionaire στήνει εδώ μια μακροσκελή και ενδιαφέρουσα ιστορία για μια γνωριμία σε κάποιο μπαρ, η οποία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, όσο ο άνδρας αρχίζει να γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τη γυναίκα με την οποία συνομιλεί. Το τέλος αποκαλύπτει μια λεπτομέρεια η οποία βάζει το όλο στόρι σε εντελώς διαφορετική οπτική, αυτό όμως που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι πως στην ουσία έχουμε μια μεταφορά γύρω από τις περιπέτειες του ίδιου του Cham με το πρώην label του, τη Universal. Ρόλο παίρνουν επίσης και πραγματικά πρόσωπα, σαν π.χ. τους rappers Paul Wall και Mike Jones, οι οποίοι εμφανίζονται στους στίχους με διαφορετικές μορφές, ωστόσο οι αναφορές στο πρόσωπό τους είναι σαφείς.

Υ.Γ.: Ναι, K’s Choice σαμπλάρει.

Joe Budden - If I Die Tomorrow

{youtube width="480" height="300"}YaKIHHB2ncI{/youtube}

Τραγούδι με αυτοεπεξηγηματικό τίτλο, στο οποίο ο Joe Budden αφηγείται τι θα γινόταν αν έχανε ξαφνικά τη ζωή του, εξηγώντας πως δεν θα του έλειπε κάτι, γιατί κατάφερε να ζήσει αρκετά από όσα πάντα ονειρευόταν να κάνει: το μόνο που θα του έλειπε είναι οι άνθρωποι που άγγιξε και τον άγγιξαν. Μέχρι το τέλος έχει γίνει σαφές πως το “If I Die Tomorrow” μπορεί να μιλάει με αφορμή τον θάνατο, όμως δεν αποτελεί παρά μια ωδή –στολισμένη με τη σταθερή αξία της στιχουργικής του Budden– στο πόσο ωραία είναι η ζωή και όλα όσα συναντά ένας άνθρωπος κατά την πορεία της.

Ice Cube - It Was A Good Day

{youtube width="480" height="300"}h4UqMyldS7Q{/youtube}

Σαφώς και θα ήταν λειψό ένα τέτοιο αφιέρωμα δίχως το “It Was A Good Day”, το πιο-classic-δεν-πάει τραγούδι του Ice Cube. Το West Coast κλίμα των μουσικών ταιριάζει άψογα με το χαλαρό delivery που υιοθετεί ο Ice Cube καθώς εξιστορεί κάτι τόσο απλό όσο μια καλή μέρα και όλα όσα συνθέτουν κάτι τέτοιο (κατά τον ίδιο). Το αστείο της υπόθεσης είναι πως υπάρχει άνθρωπος που σύμφωνα με κάποια στοιχεία τα οποία περιέχονται στους στίχους, κάθισε και υπολόγισε την ακριβή ημερομηνία της ιστορίας! Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Arthroice_foto3

Lupe Fiasco - Kick Push

{youtube width="480" height="300"}Gl83mI69nX4{/youtube}

Από τα πιο χαρακτηριστικά άσματα στη πορεία του Lupe Fiasco, το “Kick Push” ασχολείται με μια από τις μεγάλες αγάπες του καλλιτέχνη, που δεν είναι άλλο από το skateboarding. Η ιστορία ξεκινάει με τις διάφορες ηλικιακές φάσεις ενός skater από τότε που ήταν 6 χρονών και απέκτησε τη πρώτη του σανίδα, στην εφηβεία και την κοπέλα του, η οποία ασχολείται και αυτή με το άθλημα, μέχρι την εποχή που απέκτησε το δικό του crew, με το κάθε verse να διακόπτεται από κάποιου είδους αρχή γιατί «το skate δεν επιτρέπεται εδώ».

Arthroice_foto4

DJ Mugss Vs GZA - Exploitation Of Mistakes

{youtube width="480" height="300"}VE5A1I9Mo-w{/youtube}

Από την υπέροχη συνεργασία μεταξύ GZA και Muggs, το “Exploitation Οf Mistakes” βρίσκει τον πρώτο να αφηγείται την ιστορία ενός φόνου και το πώς τελικά αποκαλύφθηκε ο δολοφόνος μέσα από μια σειρά στοιχείων και λαθών από μεριάς του. Η γνώριμη αξία του GZA στο μικρόφωνο επιβεβαιώνεται εδώ πανηγυρικά, μιας και με τον τρόπο του σε κάνει να νομίζεις ότι παρακολουθείς κάποιο επεισόδιο (καλής) αστυνομικής σειράς, αναλύοντας τα πάντα: από τα στοιχεία και τις συνθήκες της συγκεκριμένης νύχτας, μέχρι το άλλοθι που ισχυρίστηκε ο δράστης. Δεδομένης της αδυναμίας του MC για το σκάκι, αλλά και από τον ίδιο τον τίτλο, υποστηρίχθηκε από κάποιους ότι το τραγούδι αποτελεί μεταφορά για το πώς μια ατυχής κίνηση σε μια παρτίδα σκακιού μπορεί να αποβεί μοιραία.

2Pac - Brenda's Got A Baby

{youtube width="480" height="300"}NRWUs0KtB-I{/youtube}

Μία ακόμα ιστορία που αποτελεί συχνή πραγματικότητα στον σκληρό κόσμο των αμερικάνικων γκέτο είναι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Εδώ λοιπόν συναντάμε τη Μπρέντα, η οποία στην ηλικία των 12 ετών συνάπτει σεξουαλικές σχέσεις με τον ξάδερφό της, τη μοναδική αρσενική παρουσία στην καθημερινότητά της. Η ίδια ονειρεύεται μια ζωή μαζί του, όμως βρίσκεται τελικά να γεννάει το μωρό μόνη της, στο πάτωμα του μπάνιου της. Καταλήγει δε να πετάξει το βρέφος στα σκουπίδια, κάτι όμως που μετανιώνει, φέρνοντας τελικά το νεογνό πίσω στο σπίτι. Η μητέρα της ωστόσο δεν θέλει τα έξοδα που συνεπάγεται ένα εγγόνι κι έτσι την πετάει έξω, αναγκάζοντάς τη να έρθει αντιμέτωπη με τη μοναδική λύση στο να βγάλει λεφτά: την παιδική πορνεία.

Geto Boys - Mind Playing Tricks On Me

{youtube width="480" height="300"}-M8GszEN9MM{/youtube}

Η παρέα του Scarface δημιουργεί εδώ ένα γλαφυρό anthem για την ψύχωση που αναπτύσσει κανείς όταν μπλέκει με παράνομες δραστηριότητες και ξέρει πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν το κακό του, το γνωστό σύνδρομο καταδίωξης: αϋπνίες, ψαχούλεμα του σπιτιού (και ειδικά του τηλεφώνου) για τυχόν κοριούς, υπερπροστατευτικότητα στα παιδιά (θα μπορούσαν να είναι τα εύκολα θύματα σε μια τέτοια υπόθεση), παραισθήσεις και διάφορα ακόμα ψυχονευρωτικά επεισόδια, που συνθέτουν την αγχώδη καθημερινότητα ενός κακοποιού.

Arthroice_foto5

Redman - Redman Meets Reggie Noble

{youtube width="480" height="300"}hsRngyt9KBc{/youtube}

Άλλο ένα σχιζοφρενικό κομμάτι, όπου ο Redman συνομιλεί με τον ίδιο τον εαυτό του (Reggie Noble είναι το πραγματικό του όνομα), διαφωνώντας και ερωταπαντώντας μαζί του, σε έναν διάλογο που ανά σημεία καταντάει σουρεαλιστικός μα σίγουρα διασκεδάζει τον ακροατή.

Immortal Technique - You Never Know

{youtube width="480" height="300"}5pqiqrnZE44{/youtube}

Μια ανεκπλήρωτη ιστορία αγάπης που εξελίσσεται σε τραγική ειρωνεία. Ο ήρωας του "You Never Know" νομίζει πως η κοπέλα που είχε ερωτευτεί τον παράτησε χωρίς λόγο, ενώ εκείνη (παρ' όλο που τη θέλανε όλοι) έκανε παρέα μονάχα μαζί του. Η εξέλιξη του χαρακτήρα του δεν ήταν και η καλύτερη, μιας και η ερωτική απογοήτευση αποδείχθηκε η τελευταία σταγόνα, η οποία των ώθησε να μπλέξει σε παράνομα σκηνικά και να μπει τελικά στη φυλακή. Η επακόλουθη εξαφάνιση της κοπέλας ήταν λοιπόν δικαιολογημένη, ο λόγος όμως γνωστοποιείται στον ήρωά μας μετά από χρόνια, όταν είναι πια πολύ αργά...

Nas - Undying Love

{youtube width="480" height="300"}EuHaubBRCng{/youtube}

Η στιχουργία του Nas σε ακόμα μία επίδειξη της δόξας της. Το "Undying Love" περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος γυρνάει από ταξίδι με σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στην αρραβωνιαστικιά του, την οποία πιάνει όμως στα πράσα με κάποιον άλλον. Θολώνει, χάνει το μυαλό του, βρίσκει έναν φίλο του και μαζί πηγαίνουν να σκοτώσουν το παράνομο ζεύγος. Όταν όμως καταφθάνει η αστυνομία, ο ήρωας βάζει τη βέρα που είχε αγοράσει για τη μέλλουσα γυναίκα του (και νυν άψυχο κορμί) στο δάχτυλό της, της δίνει ένα φιλί και τραβάει τη σκανδάλη στοχεύοντας τον ίδιο, ώστε να μείνουν έτσι για πάντα μαζί...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured