The Times They Are A-Changing – Bob Dylan (1964)

Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια όλων των εποχών, από έναν από τους μεγαλύτερους τροβαδούρους όλων των εποχών. Οι στίχοι του είναι σχετικοί και σήμερα, ενώ η μελωδία του λιτή, όμως σε διαπερνά!

Buffalo Springfield - For What It's Worth (1967)

Aπό ένα «super-group» των sixties, ένα κομμάτι-σύμβολο μιας αντιπολεμικής γενιάς, με στίχους που θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί και σήμερα!

She's So Heavy – The Beatles (1969)

Άλλη σούπερ μπάντα ή μάλλον η απόλυτη μπάντα όλων των εποχών. Ένα ανατρεπτικό και ασυνήθιστο κομμάτι των Σκαθαριών, που συνδυάζει τέλεια όλες τις μουσικές τους επιρροές!

Space Oddity - David Bowie (1969)

Πώς θα μπορούσε να λείπει; Ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της μουσικής και από τα πιο αγαπημένα μας.

London Calling – The Clash (1979)

Από τις πιο αγαπημένες πανκ μπάντες οι Clash. Κυκλοφόρησαν αυτό το κομμάτι στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ένα τραγούδι του σήμερα. Τρομερός στίχος, ενέργεια και (κυρίως) πολύς τσαμπουκάς!

Games Without Frontiers – Peter Gabriel (1980)

Τι να πει κανείς γι' αυτόν τον εξαιρετικό καλλιτέχνη; Το κομμάτι είναι απλά υπέροχο, τόσο σε στίχους, όσο και σε μουσικό πειραματισμό –πολύ μπροστά από την εποχή του!

Sunday Bloody Sunday – U2 (1983)

Από τις πιο αγαπημένες μας post-punk/rock μπάντες οι U2. Μ' αυτό το κομμάτι πετυχαίνουν να συνδυάσουν επικά φωνητικά, βαθύ στίχο, αλλά και φοβερό κιθαριστικό ήχο.

Fast Car – Tracy Chapman (1988)

Κομμάτι-σταθμός στη σύγχρονη ροκ μουσική, από μια γυναίκα σύμβολο και κοινωνική ακτιβίστρια. Η διαχρονική απήχηση του "Fast Car", τοποθετημένη στις συνθήκες της μουσικής βιομηχανίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αποδεικνύει ότι ως γυναίκα καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να επιδεικνύεις τα φυσικά σου προσόντα για να κάνεις παγκόσμιες επιτυχίες... Ενα πολύ καλό τραγούδι διαθέτει έτσι κι αλλιώς δική του δύναμη.

Karma Police – Radiohead (1997)

Οι Radiohead πέτυχαν κάτι που λίγοι καλλιτέχνες έχουν πετύχει: να είναι τόσο δημοφιλείς στο mainstream κοινό με μια τόσο «εναλλακτική» προσέγγιση στη μουσική τους, όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου κομματιού.

Yellow – Coldplay (2001)

Από τις τελευταίες μπάντες που έδωσαν ένα στίγμα στη διεθνή ποπ/ροκ σκηνή. Το τραγούδι αυτό ίσως αντιπροσωπεύει μια κατεύθυνση για τη γενιά που πλέον έχει κληθεί να δώσει εκείνη τα φώτα της στη μοντέρνα μουσική.

{youtube}ugXy8ztbPBc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured