Μάνος Νομικός

Στα μάτια πολλών ξένων επισκεπτών, η Αθήνα είναι μία από τις «πρωτεύουσες» της street art στην Ευρώπη. Με τους τουρίστες να επιστρέφουν μαζικά στη χώρα μας, οι συναρπαστικές τοιχογραφίες δίνουν χρώμα σε κάθε μικρή και μεγάλη επιφάνεια στους γκρι τοίχους αυτής της πόλης και «ταξιδεύουν» σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσα από φωτογραφίες και τα social media. Τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα δεν λείπουν, μέσα από την street art οι καλλιτέχνες του δρόμου μιλάνε μέσα από την ψυχή των νέων.

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης πολλών νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που έρχονται και μένουν μόνιμα εδώ, δημιουργούν, αλληλεπιδρούν και δουλεύουν μαζί με έλληνες καλλιτέχνες και ανοίγουν τους δικούς τους ανεξάρτητους χώρους τέχνης.

adidas2

Δεν μπορείς μέσα από μόνο μία βόλτα να δεις όλα τα μεγάλα street art κομμάτια της πόλης και να επισκεφτείς τις γκαλερί της. Χρειάζεσαι τουλάχιστον μία γεμάτη βδομάδα. Γεμάτοι όμως με θετική διάθεση, φορώντας πάντα τα adidas Forum, ιδανικά για περπάτημα και βόλτες, φτιάξαμε ένα μικρό walking tour για εσάς. Μην ξεχάσετε να πάρετε φωτογραφική μηχανή ή να έχετε έτοιμη την κάμερα του κινητού σας.

Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη, διασχίζουμε την οδό Πειραιώς και τους γύρω δρόμους της, δεξιά και αριστερά της, στου Ψυρρή και στο Μεταξουργείο, έτοιμοι να έρθουμε κοντά και να θαυμάσουμε τις εμβληματικές τοιχογραφίες και τις νέες εκθέσεις της πόλης.

Βγαίνοντας έξω από τον σταθμό μετρό στον Κεραμεικό  και φτάνοντας στην οδό Πειραιώς, αυτό που πρώτο αντικρίζεις  μπροστά σου είναι η τεράστια τοιχογραφία του street art ΙΝΟ στον εξωτερικό τοίχο του Παλιού Αμαξοστασίου του ΟΣΥ.  Μία τεράστια τοιχογραφία μήκους 90 μ., με έμπνευση από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, βλέπουμε τις παραλλαγές του έλληνα street artist πάνω στα  διάσημα έργα Μόνα Λίζα, Βιτρούβιος Άνθρωπος και Μυστικός Δείπνος. Ένα έργο - σύγχρονο τοπόσημο για την πόλη.

Αφήνοντας τη μεγαλειώδη τοιχογραφία του INO, ανηφορίζουμε πιο ψηλά στην Πειραιώς, προς Ομόνοια. Κόβουμε προς τα δεξιά, πίσω από την πλατεία Κουμουνδούρου, στου Ψυρρή και την οδό Σαρρή, μία μικρή οδός-συνώνυμο της street art σκηνής της πόλης. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να δείτε πολλά υπέροχα street art έργα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της Πυροσβεστικής, μέσα από μία δράση που είχε πραγματοποιηθεί πριν μερικά χρόνια. Όλη η οδός Σαρρή και τα γύρω σοκάκια της είναι γεμάτα από street art έργα. Κάπου εκεί υπάρχει και η γκαλερί Alibi (Σαρρή 12), που για χρόνια –και μέσα από διάφορα ονόματα- έχει αγκαλιάσει την τέχνη του δρόμου. Αυτή την περίοδο μπορείτε να δείτε την προσωπική έκθεση του Ιάκωβου Βολκώβ με τίτλο «Man on Earth», με έμπνευση από την street art και το κίνημα Arte Povera.

adidas_peiraiosmenandrou
Βγαίνοντας από την γκαλερί Alibi, ξανά στην οδό Πειραιώς, λίγο πριν μπούμε βαθιά στο Μεταξουργείο, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε την τεράστια τοιχογραφία που δεσπόζει εδώ και μία δεκαετία στον αριθμό 20 της Πειραιώς και Μενάνδρου. Απεικονίζει δύο χέρια ενωμένα σε στάση προσευχής, μόνο που δεν «κοιτάνε» στον ουρανό αλλά κάτω, στο έδαφος. Ένα έργο του εικαστικού και street artist Παύλου Τσάκωνα, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Technical execution: αδ. Κρέτση, сooperator: M. Αναστασάκος). Έχει εμφανιστεί ακόμα και σε ταινίες του Netflix, άλλο ένα σύγχρονο τοπόσημο της πόλης.

adidas_galleryvoklov

Ήδη έχουμε μπει στο Μεταξουργείο και εκεί μας περιμένει η γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45) και το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την γκαλερί Rebecca Camhi (Λεωνίδου 9), σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Μετά από πολλούς μήνες που οι γκαλερί ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας, μία καλή ευκαιρία να τις επισκεφτούμε ξανά. Πάντα με μία διεθνή ματιά, η γκαλερί The Breeder φιλοξενεί την υπέροχη προσωπική έκθεση του ανερχόμενου ζωγράφου Ekene Stanley Emecheta από το Λάγος της Νιγηρίας, ενώ η γκαλερί Rebecca Camhi το δεύτερο μέρος της έκθεσης της Ντιάννας Μαγκανιά με τίτλο «Verse II, H άνοιξη του Ζήνωνα/Spring paradox, 2020». Πίνακες, γλυπτά και βίντεο αποτελούν τον καρπό του εγκλεισμού στο εργαστήριο της καλλιτέχνιδος στην Ομόνοια κατά την περίοδο του κοινωνικού περιορισμού.

adidas_gallery

Για άλλους δύσκολο, για άλλους φωτεινό, στο Μεταξουργείο χτυπάει η urban και καλλιτεχνική καρδιά της πόλης. Δύο μεγάλες τοιχογραφίες, στις οποίες κατευθυνόμαστε να δούμε από κοντά μετά το πέρασμά μας από τις γκαλερί, ξεχωρίζουν. Στην πλατεία Αυδή, στον τοίχο μιας πολυκατοικίας της οδού Γιατράκου, βλέπουμε «Το Φιλί» του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη. Δύο φιγούρες και ένα φιλί που ενώνει τους Αθηναίους και τους επισκέπτες, ως μια εικόνα τόσο συντροφική και οικεία που κάνει την καρδιά της πόλης να χτυπά πιο δυνατά.

Περπατώντας λίγα μέτρα πιο πάνω, η τοιχογραφία του street artist SimpleG, απέναντι από την είσοδο του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου), δεσπόζει και κάνει την πόλη ακόμα πιο όμορφη. Με τίτλο «So many books, so little time», δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» και μας προτρέπει να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία. Τι καλύτερο μήνυμα σε τέτοιες εποχές.

Κάπως έτσι τελειώνει η βόλτα μας στον κόσμο των τεχνών και της street art του κέντρου της Αθήνας και γύρω από την οδό Πειραιώς. Είδαμε πολλές ακόμα υπέροχες street art τοιχογραφίες σε τοίχους της πόλης, αλλά σας αφήνουμε να τις ανακαλύψετε οι ίδιοι. Δεν γίνεται να μην πέσετε πάνω τους, αρκεί να φορέστε τα adidas Forum και να περπατήσετε στην πόλη. Μόνο έτσι μπορείτε να την γνωρίσετε καλύτερα. Φτιάξτε τους δικούς σας walking tour χάρτες!

adidas8

Retro cool και fresh, με έμπνευση και «καταγωγή» κατευθείαν από τα 80s, τα adidas Forum είναι κάτι περισσότερο από αθλητικά παπούτσια για μπάσκετ. Μπορεί να έχουμε φάει ατελείωτες ώρες στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα μπάσκετ φορώντας τα adidas Forum, με την κλασική και αγαπημένη σιλουέτα τους, τα φοράμε όμως και τα απολαμβάνουμε εξίσου σε μία απογευματινή βόλτα και έναν περίπατο στην πόλη ή πολλοί από εμάς κάνοντας skate ή  breakdance. Μπορεί να έκαναν ντεμπούτο το 1984 αλλά τα adidas Forum παραμένουν φρέσκα, hip και αγκαλιάζουν όλα τα δημιουργικά μυαλά και κοινότητες της πόλης.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured