Αν μας έχει μάθει κάτι η σημερινή μουσική πραγματικότητα, είναι πως αξίζει να την αντιλαμβανόμαστε χωρίς τα στεγανά και τις παρωπίδες του παρελθόντος. Μύθοι όπως το «σήμερα δεν βγαίνει καλή μουσική» ή «αυτό το είδος δεν μου κάνει» καταρρίπτονται, καθώς η αφθονία μουσικών ερεθισμάτων και επιλόγων, μας έχει μάθει πως και πολύ καλή, νέα μουσική κυκλοφορεί, αλλά και η καλή μουσική τελικά είναι μία, αρνούμενη όρια και φραγμούς. Παράλληλα ακόμη μία αλήθεια είναι πως, ενώ το ψηφιακό στοιχείο επικρατεί παντού τριγύρω μας, οι μουσικόφιλοι στηρίζουν ρομαντικά το βινύλιο, έχοντας του χαρίσει τα τελευταία χρόνια μία δεύτερη νιότη και αναδεικνύοντας το στο επικρατέστερο φυσικό format ακρόασης μουσικής. Τιμώντας αυτό το μουσικόφιλο πνεύμα, τα Public γιορτάζουν την ποικιλομορφία του σύγχρονου ήχου μέσα από μία μεγάλη γκάμα δισκογραφικών επιλογών και  εμείς διαλέγουμε για εσάς, 6 νέες κυκλοφορίες + 1 επανέκδοση σε βινύλιο που ξεχωρίσαμε ανάμεσα στα ηλεκτρονικά και φυσικά ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας.

Weeknd – Dawn FM

Ο βασιλιάς της pop δεν χρειάζεται συστάσεις: με τα sexy φωνητικά και τις ακαταμάχητες μελωδίες των κομματιών του, ο Weeknd έχει καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια να κατακτήσει τον κόσμο της σύγχρονης, καλής pop μουσικής. Με το καινούριο του άλμπουμ πατάει νέες κορυφές, δημιουργώντας έναν ρετροφουτουριστικό, ραδιοφωνικό σταθμό σε 1980’s απόχρωση, που κάθε γύρισμα του κρύβει και μία έκπληξη. Synth-pop δυναμίτες που προκαλούν ευφορία εναλλάσσονται με γλυκόπικρες μπαλάντες νοσταλγικής αύρας και τελικά συνθέτουν ένα δίσκο συναισθηματική τόνωση. Αυτό που δεν ήξερες όμως, είναι ότι μόνο στα Public μπορείς να βρεις αποκλειστικά το συλλεκτικό, διπλό βινύλιο του Dawn FM  σε ασημένια απόχρωση και διαφορετικό εξώφυλλο για να ξεδιψάσεις τη μανία του συλλέκτη που κρύβεις μέσα σου.

     

                                                                                                                                                                                                                                                                           black-keys

Black Keys – Dropout Boogie

Το λατρεμένο στο ελληνικό κοινό ροκ ντούο επέστρεψε μόλις δυναμικά με τον εντέκατο δίσκο της πλούσιας καριέρας του και μας φωνάζει δυνατά πάλι παρόν. 10 νέες συνθέσεις επηρεασμένες όπως πάντα από τον πηγαίο ηλεκτρισμό του rock n’ roll και την σπουδαία κληρονομιά των blues, σκάνε στο αυτί απολαυστικά και αναβλύζουν αβίαστα την αληθινή ψυχή της ροκ μουσικής. Προσθέστε στον ηχητικό καμβά και πινελιές από soul, και έχετε μπροστά σας τη νέα κατάθεση των ταλαντούχων Dan Auerbach και Patrick Carney, που διαθέτει τα πάντα για να τους αγαπήσουμε από την αρχή.

 

fontaines-

Fontaines D.C – Skinty Fia

Η μπάντα από την Ιρλανδία κυκλοφόρησε ήδη τον πιο πολυσυζητημένο ροκ δίσκο της χρονιάς και όχι αδίκως. Οι Fontaines D.C έγραψαν τον πιο μεστό και έμπειρο άλμπουμ τους μέχρι τώρα, από το οποίο δεν λείπουν ούτε οι πιο ανήσυχες, εξερευνητικές τους πλευρές που είχαμε συνηθίσει, αλλά ούτε και οι πιο προσιτές, εμπορικές που φέρνουν κάτι καινούριο στο τραπέζι, θυμίζοντας μας αγαπημένα συγκροτήματα όπως τους Joy Division, τους Oasis και τους Primal Scream. Εξίσου ενδιαφέροντες είναι και οι στίχοι στους περισσότερους από τους οποίους, ο Grian Chatten τραγουδάει για τη σχέση αγάπη μίσους με την πατρίδα του και σε άλλους για τις θυσίες της αγάπης. Λίγο πριν την επικείμενη συναυλία τους στην χώρα μας, αναζητήστε το νέο τους άλμπουμ στα Public και σε deluxe έκδοση για έξτρα δόσεις αισθητικής απόλαυσης.

     

orville

Orville Peck – Bronco

Ο μυστήριος, αινιγματικός και μεταμοντέρνος καουμπόης από τη Νότιο Αφρική, επέστρεψε με το δεύτερο, πολυαναμενόμενο άλμπουμ του. Σε αυτό δείχνει σημάδια φοβερής εξέλιξης και αναδεικνύεται σε έναν γοητευτικό crooner με στεντόρεια φωνή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ιερά τέρατα του παρελθόντος. Τραγούδια που στάζουν συναισθηματική ένταση και ψυχικό μεγαλείο, μας εισάγουν ακόμη πιο βαθιά στο country σύμπαν του ταλαντούχου μουσικού.

            

spiitualized

Spritualized – Everything Was Beautiful

Μετά από ατελείωτες, μοναχικές βόλτες στο άδειο λόγω πανδημίας Λονδίνο, ο Jason Pierce άρχισε να δουλεύει στο μυαλό του τις ιδέες που θα συνέθεταν το νέο, ένατο άλμπουμ των Spiritualized. Γεμάτο με όλα όσα έχουμε λατρέψει στο γκρουπ από το ξεκίνημα του, δηλαδή τις gospel blues χορωδίες, τις cool, ρυθμικές γραμμές που οδηγούν αυτόματα σε κούνημα του ποδιού και το χάσιμο μέσα σε κύματα διαστημικού ροκ, κάθε ακρόαση του δίσκου επιφέρει στο τέλος αυτή την μαγική αίσθηση υπαρξιακής ανάτασης που προκαλούν οι δίσκοι των Spiritualized.

                        

kurt-vile

Kurt Vile – Watch My Moves

Ο ταλαντούχος κύριος Vile μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει να ασχοληθείτε με τη μουσική του. Μία καλή ευκαιρία είναι το νέο του άλμπουμ στο οποίο η ονειρώδης americana αναμειγνύεται με ambient ηχοτοπία, ενώ οι στίχοι μιλάνε για το πως κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες του κατά την περίοδο του lockdown παίζοντας ατελείωτα μουσική και τον τρόπο που η πατρότητα τον έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Υπάρχει μία παιδικότητα και μία ανεμελιά σε αυτό τον δίσκο που λείπει πολύ από την εποχή μας.

         

diafana-krina

Διάφανα Κρίνα – Κάτι Σαράβαλες Καρδιές

Και για το τέλος, κάτι «δικό μας»: η επανέκδοση του δεύτερου δίσκου ενός εκ των σημαντικότερων συγκροτημάτων της εγχώριας ροκ ιστορίας. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ η γραφή του Θάνου Ανεστόπουλου απέκτησε μεγαλύτερο βάθος και αποτελεί ίσως η κορυφαία στιγμή στην δισκογραφία του γκρουπ. Η συλλεκτική αυτή επανέκδοση σε διπλό βινύλιο μας ξανασυστήνει το μεγαλείο ενός απίστευτα ταλαντούχου μουσικοσυνθέτη που έχει χαράξει τα αρχικά του στο πεντάγραμμο του ελληνόφωνου ροκ.

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured