View More

Κραυγή απόγνωσης από το Μουσικό Σχολείο για Κορίτσια του Αφγανιστάν, που αναζητά βοήθεια για να σωθούν οι μαθήτριές του από τους Ταλιμπάν

Τα κορίτσια που φοιτούν στο σχολείο και παίζουν Δυτική μουσική δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Ναταλία Πετρίτη
Ναταλία Πετρίτη

Κραυγή βοηθείας απευθύνει στο κοινό το μοναδικό μουσικό σχολείο για κορίτσια του Αφγανιστάν, το οποίο αναζητά τρόπο να φυγαδεύσει τις μαθήτριές του εκτός της χώρας που εδώ και λίγες ημέρες έχει παραδοθεί στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Σήμερα οι ζωές μας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας των επιτευγμάτων μας, που έχουν γίνει κομμάτι της Αφγανικής πολιτιστικής σκηνής, αλλά μας κατατάσσουν ταυτόχρονα στους πρώτους που απειλούμαστε ακόμη και από θάνατο από τους Ταλιμπάν» αναφέρει σε δήλωσή του ο Αμερικανός κιθαρίστας, Lanny Cordola, που διδάσκει στο σχολείο.  

«Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν πλέον στα χέρια τους την πρωτεύουσα της Καμπούλ, κυριολεκτικά κρυβόμαστε, με τις μεγαλύτερες μαθήτριές μας να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Το σχολείο μας είναι κλειστό και πολλοί από τους ανθρώπους που υποτίθεται πως θα μας προστάτευαν αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν ώστε να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους. Καθώς τα κορίτσια μας παίζουν Δυτική μουσική, δεν θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο» συμπληρώνει.

Το σχολείο, που ιδρύθηκε το 2006 σαν μη κερδοσκοπικός φορέας με μόλις τρεις μαθήτριες, έφτασε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής να μετρά 200 μαθήτριες. Όλες τους διδάσκονταν ανάγνωση, μαθηματικά και άλλα μαθήματα γενικής παιδείας, που υπήρξαν απαγορευμένα για τις γυναίκες και τα κορίτσια κάτω από το νόμο της Σαρίας που ίσχυε όσο οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία.

Οι μαθήτριες του σχολείου έχουν συνεργαστεί μουσικά και ηχογραφήσει δουλειές τους με καλλιτέχνες όπως οι Brian Wilson, Tom Morello, Blake Shelton, Sammy Hagar, Chad Kroeger, Nick Cave και άλλοι.

Σήμερα, ο Cordola και οι μαθήτριές του αναζητούν έναν ασφαλή τρόπο να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ, που πρόσφατα χτυπήθηκε από τους Ταλιμπάν με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 95 πολιτών.

«Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε διπλωμάτες, πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και σε ΜΚΟ που εργάζονται ώστε οι πολίτες που βρίσκονται υπό απειλή να εγκαταλείψουν τη χώρα, να βρουν έναν τρόπο ώστε όσο περισσότερες από εμάς γίνεται να επιβιβαστούμε σε αεροπλάνα και να φύγουμε με ασφάλεια από το Αφγανιστάν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, μιας που το διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας για να φύγουμε από τη χώρα εξαντλείται. Προσευχόμαστε ώστε η διεθνής κοινότητα να μην μας εγκαταλείψει σε μια μοίρα που δεν είναι άλλη από το θάνατο» αναφέρουν τα κορίτσια του σχολείου η τύχη των οποίων φαίνεται για την ώρα αβέβαιη. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γυναίκα που άσκησε την αγωγή ισχυρίζεται πως διατηρούσε σχέση με τον δημοφιλή καλλιτέχνη

Η Record Store Day Black Friday edition επιστρέφει με κυκλοφορίες από τους Lana Del Rey, U2, Fleetwood Mac και ...

Η δικαστική διαμάχη του Johnny Rotten με τα πρώην μέλη των Pistols δεν φαίνεται να πήγε και πολύ καλά…

FEATURED TODAY

Η ραπ α λα γκρεκ του Εισβολέα έκανε πάλι το θαύμα της και μας θύμισε τα καλά της συναυλίας.

Λίγες ημέρες πριν τις πολυαναμενόμενες συναυλίες των Villagers of Ioannina City (VIC) στην Αθήνα στο πλαίσιο του Revival Acoustic Tour, o κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπάντας Αλέξης Καραμέτης μας μίλησε για το pause και το restart, την επιστροφή στις συναυλίες και την ακουστική πλευρά των VIC - που δεν είναι ανάγκη αλλά επιλογή.  

Ο Μάκης Μηλάτος μαζεύει επανακυκλοφορίες, επανεκδόσεις, επετειακές κυκλοφορίες, box sets και άλλα αντικείμενα του πόθου που ζωντανεύουν ξανά το παρελθόν. Για το φθινόπωρο, επιλέγει την απόλυτη επανακυκλοφορία των επόμενων μηνών και έξι ακόμα ετερόκλητες επανεκδόσεις από το ένδοξο παρελθόν της ποπ κουλτούρας και όχι μόνο. 

Top