Αναστασία Τουρούτογλου

Στην αρχή ήταν ένα κάπως κουλό πείραμα, μετά φάνηκε ως μία ακόμα ιδιαιτερότητα που θα δοκίμαζαν βαριεστημένοι super stars-επιχειρηματίες σαν τον Jay-Z, πλέον όμως μάλλον πρέπει να αποδεχτούμε ότι, δίπλα στο κατεστημένο του συμφωνικό ροκ και στο παγιωμένο συμφωνικό μέταλ, έρχεται να προστεθεί και το συμφωνικό ...χιπ χοπ!

Το τελευταίο κρούσμα έχει ως αυτουργό τον Nelly, έναν από τους πιο επιτυχημένους ράπερς των '00s στις Ηνωμένες Πολιτείες, που «σκόραρε» 10 top-10 hits μεταξύ 2000/2010, 4 εκ των οποίων πήγαν στο νουμερο 1.

Από αυτά, ο Ολλανδός μαέστρος Albert-George Schram της Συμφωνικής Ορχήστρας του Columbus (Οχάιο) μετά βίας μόνο θυμήθηκε το "Shake Ya Tailfeather" (συνεργασία του Nelly με τον Puff Duddy και τον Murphy Lee, 2003). Στη συνέχεια όμως έγινε ...ξεφτέρι, καθώς ο Steve Cook -πρόεδρος της TCG Entertainment- έδωσε εντολή να γίνει σύμπραξη της ορχήστρας και του Nelly.

Το αποτέλεσμα ήταν η sold-out συναυλία του Σαββάτου στο Columbus Commons, η οποία έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το ευρύ κοινό, άρα και εμπορικη δυναμική, ώστε να δούμε κι άλλα τέτοια εγχειρήματα στο μέλλον. Ο Cook, ειδικά, τα πιστεύει πολύ.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι είδαμε και τον Kendrick Lamar να συμπράττει με τη National Symphony Orchestra, ενώ δεν πάει πολύς καιρός απ' όταν και ο Nas παρουσίασε όλο το (εμβληματικό) Illmatic συνοδεία ορχήστρας. Το πρώτο πάντως βήμα προς το συμφωνικό χιπ χοπ, η ιστορία το χρεώνει στον Jay-Z, ο οποίος σκέφτηκε ήδη από το 2006 να παίξει ολόκληρο το Reasonable Doubt με τη 50μελή νεοϋορκέζικη ορχήστρα του Radio City Music Hall.

{youtube}RtSDWq6HsJE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured