Δελτίο Τύπου

spotify-loggb78

Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το Spotify, η μεγαλύτερη ψηφιακή υπηρεσία μουσικής, αποκαλύπτει ότι η διασκευή του κλασικού κομματιού του Bob Dylan “Make You Feel My Love” από την Adele είναι το τέλειο ερωτικό τραγούδι.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια δοκιμασμένη φόρμουλα για να γράψεις το τέλειο ερωτικό τραγούδι και προκύπτει ως εξής:

*Συναισθηματικοί στίχοι + αργό τέμπο + συγκοπτόμενος ρυθμός + μείζονα κλίμακα + χρήση τυπικών συγχορδιών = το τέλειο ερωτικό τραγούδι.

*Η αίσθηση οικειότητας είναι επίσης ένα στοιχείο που μας κάνει να θέλουμε να το ακούμε ξανά και ξανά.

Το Spotify συνεργάστηκε με τον Jacob Jolij, Βοηθό Καθηγητή Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Groninge, και την Maureen Crowe, President of the Music Supervisors Guild. Η Crowe, η οποία βοήθησε στη  δημιουργία  της playlist “Spotify’s Perfect Love Songs” σύμφωνα με την παραπάνω φόρμουλα, έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια ταινιών όπως το The Bodyguard, διάσημο για την επιτυχία του τραγουδιού “I Will Always Love You” της Whitney Houston. Άλλα κομμάτια που περιλαμβάνονται στην playlist είναι το “Unchained Melody” των The Righteous Brothers και το “At Last” της Etta James.

Ο Καθηγητής Jolij αναφέρει : «Στο “Make you feel my love", μπορείς να ακούσεις καθαρά το συγκοπτόμενο ρυθμό στη μελωδία – Είναι δύο τόνοι, κοντινοί μεταξύ τους, που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ενός χαλαρού κτύπου καρδιάς, ενός ήχου με τον οποίο είμαστε ιδιαίτερα οικείοι πριν καν ακόμη γεννηθούμε... Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι μελωδίες είναι  χαλαρωτικές

Και συνεχίζει: «Οι ερωτικοί στίχοι πρέπει να είναι θετικοί και το τραγούδι πρέπει να έχει αργό τέμπο. Η μείζονα κλίμακα είναι επίσης σημαντική, καθώς τη συσχετίζουμε με θετικά συναισθήματα και η χρήση τυπικών συγχορδιών επιτρέπει στον εγκέφαλό να επεξεργαστεί το τραγούδι χωρίς πολύ κόπο».

Το Spotify πραγματοποίησε επίσης αναλυτική έρευνα που έδειξε ότι οι άνδρες προτιμούν να ακούν ανδρικές φωνές και οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο κοινό ερωτικών τραγουδιών και ανταποκρίνονται περισσότερο στις υψηλές οκτάβες μιας γυναικείας φωνής παρά στους χαμηλούς τόνους μιας ανδρικής. Η Adele είναι γνωστή για την χαρακτηριστική, αισθαντική φωνή της, η οποία είναι ο λόγος που η δική της εκδοχή του “Make You Feel My Love” έχει όλα τα στοιχεία του τέλειου ερωτικού τραγουδιού.

Η Angela Watts, VP of Global Communications στο Spotify, προσθέτει: «Η μουσική έχει τη δύναμη να ξεσηκώσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας, και γίνεται αναπόφευκτα το soundtrack για την κατάσταση της σχέσης μας. Συχνά συνδέουμε τραγούδια με σημαντικές στιγμές στις σχέσεις, θλιβερές ή χαρούμενες, μοναχικές ή γεμάτες αγάπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λίστα του Spotify με τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια θα σας βοηθήσει να μπείτε σε ρομαντική διάθεση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου».

Η Maureen Crowe προσθέτει: «Τα καλύτερα τραγούδια προέρχονται από ερωτικές απογοητεύσεις. Κάθε φορά που ένας καλλιτέχνης περνάει δύσκολες στιγμές τα στελέχη της μουσικής βιομηχανίας σκέφτονται: έρχονται μεγάλες επιτυχίες. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα... Ένα τραγούδι που γράφεται υπό αυτές τις συνθήκες έχει δεδομένη απήχηση και αποτελεί έκφραση μιας βαθιά προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας που ο καθένας μπορεί να μοιραστεί και μας φέρνει όλους πιο κοντά».

Ο Jolij σχολιάζει: «Τα τραγούδια που βρίσκονται στη λίστα μας έχουν αρκετά απλή δομή. Είναι ορισμένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια όλων των εποχών και όλα ακολουθούν πιστά τη συνταγή που αναφέραμε. Για παράδειγμα, το “Unchained Love” – ξεκινάει με την τυπική συγχορδία Fifties, η οποία χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια άλλα τραγούδια. Αμέσως δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και η οικειότητα είναι καλό σημάδι: παρότι μπορεί να νομίζετε ότι οι άνθρωποι προτιμούν την πρωτοτυπία, η ψυχολογία και η νευροεπιστήμη μας διδάσκουν ότι ο εγκέφαλος προτιμά τα οικεία πράγματα».

Spotify's Perfect Love Songs

  1. Make You Feel My Love - Adele
  2. Sexual Healing – Marvin Gaye
  3. I Will Always Love You – Dolly Parton / Whitney Houston
  4. Wonderful Tonight – Eric Clapton
  5. Love Me Tender - Elvis
  6. Let Her Go - Passenger
  7. Unchained Melody – The Righteous Brothers
  8. She – Elvis Costello
  9. If  I Ain’t Got You – Alicia Keys

10. Think Twice – Celine Dion

11. Vision of Love – Mariah Carey

12. Bleeding Love – Leona Lewis

13. If You Don’t Know Me By Now – Harold Melvin & The Blue Notes

14. Un-break My Heart – Toni Braxton

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured