Στυλιανός Τζιρίτας

Pete_Seeger2_-_6-16-07_Photo_by_Anthony_Pepitone

Πλήρης ημερών μιας και ήταν 94 χρονών έφυγε τη Δευτέρα (27/1) αυτή η μεγαλειώδης φιγούρα όχι μόνο της αμερικάνικης μουσικής αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής παρακαταθήκης.

Και αυτό διότι ο Seeger (γεννημένος στο Μανχάταν το 1919) δεν ήταν απλός ένας διαολεμένα καλός συνθέτης της folk. Η στάση του απέναντι σε ζητήματα που απασχόλησαν την αμερικάνικη κοινωνία και η αδέσμευτη θέση του απέναντι σε θέματα όπως η ισότητα των φυλών στις Η.Π.Α., το Βιετνάμ, η οικολογία χάραξαν δρόμυς όχι μόνο σκέψης αλλά έδωσαν το έναυσμα σε δεκάδες νέους να πιάσουν μια ακουστική ή ηλεκτρική κιθάρα και να εκφραστούν.

Με τους Weavers, ο Seeger είχε σταθερή παρουσία στα charts στις αρχές των 50s ενώ στα 60s ήταν βασική φιγούρα της αναβίωσης της folk. Ονόματα όπως ο Bob Dylan, οι Byrds (το Turn! Turn! Turn! Βασίζεται σε δική του ιδέα), ο Bruce Springsteen που τον θεωρούσε κυριολεκτικά δάσκαλο του, είναι μόνο μερικοί από αυτούς που φωτίστηκαν από αυτή τη μοναδική φιγούρα που θα μείνει στην ιστορία για την αμεσότητα του χαρακτήρα της, το χαρακτηριστικό χαμόγελο αλλά και την πίστη στον ουμανισμό και την ελευθερία λόγου και έκφρασης.

{youtube}VucczIg98Gw{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured