Μετά από 146 ημέρες, η απεργία των σεναριογράφων οδεύει προς το τέλος της, αφού όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, οι συνεχόμενες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών έφεραν αποτέλεσμα και υπήρξε συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο σε όλα τα θέματα.

«Έχουμε καταλήξει σε μια προσωρινή συμφωνία για ένα νέο τριετές συμβόλαιο, που σημαίνει μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα σημεία, με την επιφύλαξη της σύνταξης της τελικής γλώσσας της σύμβασης. Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη υπερηφάνεια, ότι αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική — με σημαντικά κέρδη και προστασίες για τους σεναριογράφους σε κάθε τομέα εργασίας των μελών» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της WGA με τα στούντιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία σταματάει άμεσα, αφού όταν ετοιμαστεί το κείμενο της συμφωνίας, θα πρέπει να τα μέλη του σωματείου να δώσουν έγκριση. Οι πρώτες εκπομπές  που θα ξεκινήσουν με τη λήξη της απεργίας θα είναι τα late show που διακόπηκαν στις αρχές Μαΐου, στο ξεκίνημα της απεργίας που κατέληξε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του Hollywood μετά από αυτή του 1988 που είχε διαρκέσει 156 ημέρες.

Στο μήνυμά της προς τα μέλη, η διαπραγματευτική επιτροπή του σωματείου ζήτησε υπομονή για την αποκάλυψη των όρων της συμφωνίας. «Αυτό που απομένει τώρα είναι το προσωπικό μας να διασφαλίσει ότι όλα όσα έχουμε συμφωνήσει κωδικοποιούνται στο κείμενο της τελικής σύμβασης. Και παρόλο που ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες του τι έχει επιτευχθεί μαζί σας, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να σημειωθεί και το τελευταίο γράμμα», ανέφερε το email.

Στο κρίσιμο τελευταίο πενθήμερο των διαπραγματεύσεων, τα αγκάθια που εμπόδιζαν τη συμφωνία, ήταν η χρήση AI και η προστασία των σεναριογράφων από τέτοιες μεθόδους, ο συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων στα λεγόμενα writer's room των πρότζεκτ, αλλά και οι πληρωμές από το streaming.

Αν όλα πάνε καλά και η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε όλα τα βλέμματα θα πέσουν στην απεργία των ηθοποιών που συνεχίζεται από τα μέσα Ιουλίου. Η διπλή απεργία οδήγησε σε παράλυση των παραγωγών όλο αυτό το διάστημα.Ακολουθήστε το Roxx για να μαθαίνετε πρώτοι  για μουσική, σειρές και ταινίες. 

Πηγή

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured