«Be water my friend» έλεγε κάποτε ο Bruce Lee σε μια από τις πιο δημοφιλείς φράσεις της καριέρας του και να που ίσως αυτό το νερό να έπαιξε τελικά ρόλο στον πρόωρο θάνατό του στα 32 του χρόνια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Kidney Journal, ο θρύλος των πολεμικών τεχνών ενδέχεται να οδηγήθηκε στον θάνατο εξαιτίας της πολυετούς υπερκατανάλωσης νερού στην οποία και είχε καταφύγει.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη, γραμμένη από ομάδα γιατρών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, το εγκεφαλικό οίδημα που υπέστη ο Bruce Lee και τον οδήγησε στον θάνατο στις 20 Ιουλίου του 1973 αποδίδεται σε υπονατριαιμία, μια κατάσταση που πιθανότατα προκλήθηκε από τη γεμάτη υγρά δίαιτά του που βασιζόταν στους χυμούς φρούτων, αλλά και στο γεγονός ότι ο ίδιος κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και μαριχουάνας. Στην επιδείνωση της υγείας του οδήγησε και ένας τραυματισμός, ο οποίος ευθυνόταν για δυσλειτουργία των νεφρών του.

Η επίσημη αιτία θανάτου του Bruce Lee το 1973 υποδείκνυε ότι αυτός προήλθε από υπερευαισθησία στο Equagesic, ένα παυσίπονο που ο ίδιος κατανάλωσε στο σπίτι ενός φίλου του στο Hong Kong για να ανακουφιστεί από πονοκέφαλο και ζαλάδα που ένιωθε εκείνη τη στιγμή. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ίδιος δεν αισθανόταν καλά και πριν από την κατανάλωση του φαρμάκου, ενώ φαίνεται πως ήπιε και αρκετό νερό όταν το πήρε.

Οι συγγραφείς του paper φαίνεται πως προχώρησαν και σε εξονυχιστικό έλεγχο για να διαπιστώσουν αν ο Bruce Lee είχε πεθάνει από θερμοπληξία, όπως πολλά μέσα ισχυρίζονταν τότε, καταλήγοντας ωστόσο στο ότι η υπερκατανάλωση νερού ήταν τελικά αυτή που θα ήταν μοιραία για την υγεία του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured