Game of thrones – Season 1 & 2: Ένα τηλεοπτικό φαινόμενο γεννιέται

Γνωρίστε το μυθολογικό, ποιητικό και βάρβαρο σύμπαν του George RR Martin.

Η αυλαία του Game of Thrones σηκώθηκε την άνοιξη του 2011 για να μας αποκαλύψει ένα φανταστικό σύμπαν όπου δολοπλόκοι, αδίστακτοι, αιμοσταγείς, διεστραμμένοι αλλά και ιδεολόγοι, μάχονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους για να επιτύχουν τον εκάστοτε σκοπό τους – και να μας προσφέρουν ένα απολαυστικό θέαμα με καταιγιστικό ρυθμό. Ένας νέος, ολόφρεσκος τηλεοπτικός κόσμος άνοιξε μπροστά στους δέκτες μας και το σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο δεν θα ήταν ίδιο.

Έξι χρόνια μετά, με την αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα του 7ου κύκλου, να έχει ξεκινήσει, κάνουμε ένα flashback. Ροκανίζουμε τον χρόνο για νέες εξελίξεις, ταξιδεύοντας στην εποχή που ξεκίνησαν όλα. Σε αυτό το ταξίδι, μας βοηθάει η Nova, η οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα φιλοξενεί το Box Set της σειράς, δηλαδή προβάλλει από τις υπηρεσίες Nova On Demand (& Νοva Go) όλα τα επεισόδια των 6 προηγούμενων κύκλων της. Φύγαμε...

Ο πρώτος κύκλος της σειράς, μας μυεί στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των Επτά Βασιλείων του Westeros. Παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα τους Οίκους Baratheon, Stark, Lannister, καθώς και τα παιδιά του δολοφονημένου, Τρελού Βασιλιά Targaryen, να μάχονται με κάθε μέσο για να αποκτήσουν την εξουσία ή έστω να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Η μοίρα των Stark αλλάζει οριστικά όταν ο βασιλιάς Robert Baratheon ζητά από τον παλιό του φίλο και συμπολεμιστή Eddard Stark να τον ακολουθήσει στην πρωτεύουσα ως Χέρι του Βασιλιά και να παντρέψουν τα παιδιά τους. Η επίσκεψη αυτή διασκορπίζει την οικογένεια. Ο μικρός Bran ανακαλύπτει ένα ένοχο (αιμομικτικό) μυστικό και η τιμωρία του είναι να μείνει παράλυτος. Ο μπάσταρδος γιος John Snow κατατάσσεται στην Νυχτερινή Φρουρά κι ο ίδιος ο Eddard αποκεφαλίζεται μπροστά στις κόρες του – μια από τις πρώτες σοκαριστικές σκηνές της σειράς.

episode1in.jpg


Με τον θάνατο του βασιλιά, το παράνομο ζεύγος Cersei και Jaime Lannister κάνει τα πάντα για να μείνει ο Σιδηρούν Θρόνος στον σαδιστή γιο τους Joffrey. Το Βασίλειο του Βορρά αποσχίζεται, χρίζει τον Robb βασιλιά και συγκεντρώνει στρατό κατά των Lannister. Το ίδιο κάνουν και οι δύο εναπομείναντες Baratheon, οι οποίοι αυτοανακηρύσσονται βασιλείς και στρέφονται εναντίον του Θρόνου αλλά και εναντιώνονται μεταξύ τους.

Πέρα από την Στενή Θάλασσα, ο φιλόδοξος Viserys Targaryen παντρεύει την αδελφή του Daenerys για να εξασφαλίσει στρατό, ονειρευόμενος το στέμμα των Επτά Βασιλείων. Η βιαιότητα του όμως απέναντι στην έγκυο Daenerys εξοργίζει τον πολέμαρχο σύζυγο της που διατάσσει να τον στέψουν, περιχύνοντας το κεφάλι του με λιωμένο χρυσό σε μία σκηνή που παγώνει το αίμα. Η επιθυμία του Khal Drogo να αποκαταστήσει την σύζυγο του στον θρόνο του πατέρα της οδηγεί στον θανατηφόρο τραυματισμό του. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να σώσει τον αγαπημένο της, η Daenerys στρέφεται σε μία μάγισσα, προδίδεται και χάνει το παιδί της. Εκείνος πεθαίνει, κι εκείνη χάνεται στην ταφική του πυρά για να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες, μαζί με τους Δράκους της, ως Μητέρα των Δράκων πια. Ήταν ένας πρώτος κύκλος που θέτει με άψογο τρόπο το τερέν για όσα θα επακολουθήσουν και μας σύστησε σε όσα μας κάνουν να λατρεύουμε αυτή την εθιστική σειρά, που συνδυάζει μυθολογία, πολεμική ιστορία και μεσαιωνικούς θρύλους.

Όλα αυτά, μπορείς να τα απολαύσεις για πρώτη φορά μαζεμένα, σε Box set στο Νόva On Demand (& Νοva Go), όποτε το θελήσεις. Φυσικά, όχι μόνο τον πρώτο κύκλο αλλά και τον δεύτερο και όλους τους επόμενους. Πριν μιλήσουμε όμως για τους επόμενους, πάμε να κάνουμε ένα flashback στη Season 2.

gotposter2.jpg

Ο δεύτερος κύκλος ξεκίνησε εξίσου δυναμικά, λοιπόν, με γεγονότα που προξενούν την οργή της διψασμένης για εξουσία Cersei. Ο δύσμορφος Tyrion αποκτά ισχύ στην Αυλή, ο Stannis Baratheon αποκαλύπτει πως ο νέος Βασιλιάς είναι μπάσταρδος και ο Robb, έπειτα από τρεις νίκες διαπραγματεύεται ειρήνη με τους Lannister και την επιστροφή της αδελφής του. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται οι υποπλοκές των άλλων σημαντικών Βασιλείων, αναδεικνύοντας χαρακτήρες και στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε όλο το έπος των Ασμάτων του Πάγου και της Φωτιάς, παρότι αρχικά μοιάζουν ασήμαντα.

Η Ιέρεια του Κόκκινου Θεού και οι μαγικές τελετές της, ο κόσμος της Νυχτερινής Φρουράς και ο τρόμος που επικρατεί πέρα από το Τείχος και οι περιπέτειες της περιπλανώμενης Arya, ξεδιπλώνονται στο περιθώριο των μαχών και των διπλωματικών αποπειρών για ειρήνη ή ανακωχή μεταξύ των στρατευμάτων που διαρκώς αποβαίνουν άκαρπες.

Η φρίκη και η σκληρότητα που κυριαρχεί μετριάζεται κάπως από την εμφάνιση προσώπων όπως η έντιμη, πιστή και γενναία Brienne of Tarth, η Osha που φροντίζει και συντροφεύει τον ανάπηρο Bran και η παθιασμένη Ygritte που ταράζει την αίσθηση καθήκοντος του Jon Snow, ενός χαρακτήρα που στη συνέχεια απέκτησε ορκισμένους στο όνομά του fans.

jonsnow1.jpg


Για άλλη μια φορά οι συμμαχίες σφραγίζονται ή διαλύονται με αρραβώνες: οι Lannister θέλοντας να συμμαχήσουν με τους Tyrell αρραβωνιάζουν τον Joffrey με την Margaery ενώ ο Robb Stark αψηφά την συμφωνία με τον Frey και δεν παντρεύεται την κόρη του.

Μακριά από τις αναταραχές του Westeros, βλέπουμε την Danaerys να συνεχίζει την μοναχική της πορεία, αναζητώντας καταφύγιο στην πόλη της Qarth όπου εξαπατάται από εκείνους που εμφανίζονται ως προστάτες της. Οι περισσότεροι άνδρες της σκοτώνονται κι ένας μάγος κλέβει τους δράκους της, όχι για πολύ όμως. Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη.

Οι σκηνές αυτού του κύκλου που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ; Όταν η Arya δέχεται το νόμισμα από τον άνθρωπο που αλλάζει κατά βούληση την μορφή τους και η τελική σκηνή όπου οι νεκροζώντανοι Whitewalkers επιτίθενται σαν απέθαντος στρατός στους άνδρες της Νυχτερινής Φρουράς. Σκηνές ανθολογίας που κοσμούν τον δεύτερο κύκλο και που εκτόξευσαν τον φανατισμό του κοινού στα ύψη σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου προβλήθηκε αυτός ο φανταστικός και βίαιος κόσμος του Game Of Thrones. Και πού να ξέραμε ότι όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή... Πού να φανταζόμασταν ότι το ενδιαφέρον μας θα κρατιόταν αμείωτο και θα φτάναμε να ανυπομονούμε να απολαύσουμε στις 16 Ιουλίου 2017, την πρεμιέρα του 7ου κύκλου στη Nova, αποκλειστικά και ταυτόχρονα με την Αμερική.

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured