Οι ταινίες της εβδομάδας: Η Πρώτη Αγελάδα κι η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ στην Καζαμπλάνκα

Κάθε Πέμπτη η Ναταλία Πετρίτη θα βλέπει τη ζωή στο κινηματογραφικό πανί. Αυτή την εβδομάδα (22-28/7), βλέπει μια ακόμα εξαιρετική παραγωγή της Α24, τον Μάκη Παπαδημητρίου να ψάχνει μία πορνοστάρ και τον Humphrey Bogart, που θα 'χει για πάντα το Παρίσι.

Βρισκόμαστε επίσημα στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού και μερικοί βρίσκονται ήδη σε θάλασσες και ακτές μακριά από την αθηναϊκή φασαρία. Από την άλλη, μερικοί παραμένουν στο κλεινόν άστυ δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης σε θερινά και όχι μόνο σινεμά, σε πείσμα της καλπάζουσας πανδημίας αλλά και μιας διάχυτης αμηχανίας μπροστά σε ένα αβέβαιο φθινόπωρο. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ελληνικό κοινό έφερε στην κορυφή τον Πατέρα με τον εξαιρετικό Anthony Hopkins, ενώ στη δεύτερη θέση του εγχώριου box office βρέθηκε ο μάλλον κουρασμένος Woody Allen με το Φεστιβάλ του Ρίφκιν. Την επιτυχημένη πορεία του συνέχισε το Λούκα της Pixar, όπως και η Black Widow από το Marvel Cinematic Universe. Την πεντάδα συμπλήρωσε το Άσπρο Πάτο του Thomas Vinterberg, που αγαπήθηκε  ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό, κόβοντας μέχρι και τις 18 Ιουλίου 38.646 εισιτήρια.

Τι καλό θα μας φέρει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα όμως; Το Avopolis έχει όλες τις απαντήσεις.

 

Η Πρώτη Αγελάδα (First Cow) της Kelly Reichardt

⭐⭐⭐1/2

 

ΗΠΑ, 2020
121 λεπτά
Neo Films

 

Βορειοδυτική Αμερική, 1850. Η αμερικανική ήπειρος θεωρείται ακόμη η γη της επαγγελίας και υποδέχεται εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και ευκαιρίες. Ο Κούκι (John Magaro), ένας αποτυχημένος μάγειρας και ο Κινγκ-Λου (Orion Lee), κινέζος εργάτης, θα συναντηθούν τυχαία στο δάσος για να συνάψουν αμέσως μια φιλία που θα εξελιχθεί σε επαγγελματική συνεργασία. Μαζί θα ανοίξουν μια επιτυχημένη επιχείρηση, διαθέτοντας ένα εκλεκτό έδεσμα με τη «μυστική» συμμετοχή της βραβευμένης αγελάδας ενός πλούσιου γαιοκτήμονα. Σύντομα όμως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Η Kelly Reichardt διασκευάζει με τον Jonathan Raymond το βιβλίο του ίδιου, The Half-Life, σε ένα βραδυφλεγές και χαμηλών τόνων φιλμ εποχής, για τους ανθρώπους που έχτισαν την Αμερική, για την εδραίωση του αδίστακτου αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και για τη φιλία ως πανανθρώπινο αγαθό και μέσο αντίστασης σε κάθε είδους αδικία και καταπίεση. Μια ακόμα εξαιρετική παραγωγή της Α24, με εικονογραφία που εντυπωσιάζει, αποτυπώνοντας την απάτητη φύση της αμερικανικής υπαίθρου πριν αυτή βρεθεί σε συνθήκη απόλυτης εκμετάλλευσης, όπως ακριβώς και οι άνθρωποί της. Διακρίσεις στα φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Βερολίνου, αλλά και καλύτερη ταινία της χρονιάς για την Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης. Η ταινία της εβδομάδας.

 

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ του Δημήτρη Μπαβέλλα

⭐⭐1/2

 

Ελλάδα, 2020
98 λεπτά
Tulip Entertainment

Ο Αντώνης και ο Χρήστος είναι δύο φίλοι και συγκάτοικοι στην Αθήνα του AirBnB, που τη βγάζουν όπως-όπως με ένα επίδομα ανεργίας και δουλειές του ποδαριού. Τους δύο φίλους ενώνει ο πλατωνικός έρωτας (ή και εμμονή) με τη Λώρα Ντουράντ, μια πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90, τα ίχνη της οποίας εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς χρόνια πριν, παρά την τεράστια επιτυχία της στο χώρο των ταινιών ερωτικού περιεχομένου. Όταν τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά και η ζωή των δύο φίλων θα αρχίσει να καταρρέει, θα αποφασίσουν να αναζητήσουν επιτέλους τα ίχνη της, ξεκινώντας ένα ταξίδι γεμάτο ευτράπελα και σκηνές βγαλμένες από ταινία του Mel Brooks.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστούν σε ένα κλασικό road movie/buddy film στη δεύτερη ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα, με feelgood διάθεση, σπαρταριστές ατάκες και ξύπνιους διαλόγους, από τους οποίους δε λείπουν η κριτική στη σύγχρονη αστική ζωή, αλλά και οι γλυκόπικρες στιγμές ανάμεσα σε δύο φίλους που τους ενώνουν πολλά. Στα συν της ταινίας, η εξαιρετική μουσική επιμέλεια του Γιώργου Μπουσούνη, που πλαισιώνει με τον καλύτερο πιθανό τρόπο ένα ταξίδι που χρειαζόταν να γίνει, όχι για να φτάσουν οι ήρωές μας στον προορισμό τους, αλλά για να απολαύσουν κατά κύριο λόγο τη διαδρομή.

 

Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου (The Courier) του Dominic Cooke

⭐⭐1/2

 

Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2020
111 λεπτά
Spentzos Film

Ο Greville Wynne ζει με τη σύζυγο και τον γιο τους εργαζόμενος ως επιχειρηματίας στο Λονδίνο της ψυχροπολεμικής περιόδου. Νέος, κοινωνικός και επιτυχημένος businessman, ο Wynne θα επιλεχθεί από δύο συνεργαζόμενους πράκτορες της CIA και της MI6 ώστε να γίνει διακινητής πληροφοριών για την πυρηνική ανάπτυξη της ΕΣΣΔ, πληροφορίες που θα μεταφέρει ταξιδεύοντας συχνά στη Μόσχα με πρόσχημα την επιχείρησή του και τις οποίες θα του παρέχει ο Όλεγκ Πενκόφσκι, πρώην συνταγματάρχης με τον οποίο θα συνάψει φιλία.

Ένα κατασκοπευτικό φιλμ του Dominic Cooke, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που παρά το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον της ιστορίας, αλλά και την πάντα εκπληκτική ερμηνεία του Benedict Cumberbatch, αποτυγχάνει σε γενικές γραμμές να ικανοποιήσει το κοινό και πιο συγκεκριμένα τους λάτρεις του είδους. Κι αυτό καθώς ο σκηνοθέτης του Ανεκπλήρωτου Γάμου παγιδεύεται σε μια γραμμική αφήγηση, χωρίς περιθώρια για σκηνές πραγματικής έντασης ή ουσιαστικές ανατροπές, που μαρτυρά τελικά μια διάθεση διεκπεραίωσης και όχι δημιουργικότητας. Σε κάθε περίπτωση μια συμπαθητική επιλογή για θερινό σινεμά.

 

Κανένας (Nobody) του Ilya Naishuller

⭐⭐

 

ΗΠΑ, 2020
92 λεπτά
Tulip Entertainment

Όταν δύο ληστές εισβάλλουν στο σπίτι του Χατς και της οικογένειάς του ένα βράδυ, ο ίδιος δεν θα βρει το απαραίτητο θάρρος για να την υπερασπιστεί, στην προσπάθειά του να μην προκαλέσει υπέρμετρη βία. Η στάση του θα δυσαρεστήσει τον έφηβο γιο του, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η αντίδραση της γυναίκας του που μοιάζει να απομακρύνεται από τον ίδιο όλο και περισσότερο. Οι συνέπειες του τραυματικού αυτού περιστατικού θα κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους, όταν το οργισμένο ένστικτο του Χατς θα ξυπνήσει μαζί με τις δολοφονικές του τάσεις και ικανότητες.

Γραμμένος από τον Derek Kolstad, σεναριογράφο της σειράς ταινιών του John Wick, και σκηνοθετημένος από τον Ilya Naishuller, ο Κανένας είναι ένας action hero σύγχρονης κοπής, τίγκα στην υπερβολή και τον κυνισμό, από τον οποίο όμως δεν λείπουν και οι στιγμές χιούμορ. Και αυτό το χιούμορ είναι μάλιστα που σώζει την όλη κατάσταση, σε μια συνεχή ακροβασία ανάμεσα σε σοβαρές και αστείες καταστάσεις, που υποδηλώνουν πως ευτυχώς δεν παίρνει τον εαυτό του και πολύ σοβαρά. Διότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα.

 

Παίζονται επίσης:

Μια Φορά κι Εναν Καιρό (Come Away) της Brenda Chapman (ΗΠΑ, 2020, 94 λεπτά, Spentzos Film)
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ο Πίτερ Παν ενώνονται σε ένα υποθετικό prequel από τη σκηνοθέτη του Brave της Pixar, με ένα εντυπωσιακό καστ σε μια ταινία για όλη την οικογένεια.

Καζαμπλάνκα (Casablanca) του Michael Curtiz (ΗΠΑ, 1942, 102 λεπτά, Odeon)
Οι Humphrey Bogart και Ingrid Bergman, σε μια από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ξανασυναντιούνται στην εξωτική Καζαμπλάνκα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρόνια μετά το απρόσμενο τέλος της σχέσης τους από την περίοδο που ζούσαν στο Παρίσι. Τότε ο έρωτας ανάμεσά τους θα ξαναφουντώσει. Οκτώ δεκαετίες μετά τη δημιουργία της, σε επανέκδοση με αποκατεστημένες κόπιες.

Το Παιχνίδι των Λυγμών (The Crying Game) του Neil Jordan (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, 1992, 111 λεπτά, Bibliotheque)
Ο Φέργκους, αγωνιστής του IRA παίρνει μέρος στην απαγωγή και τη δολοφονία ενός βρετανού στρατιώτη και στη συνέχεια ερωτεύεται την παράξενη ερωμένη του νεκρού. Το αριστούργημα του Neil Jordan, βραβευμένο με Oscar σεναρίου, σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Λαγωνικό 24 Καρατίων (A Shot in the Dark) του Blake Edwards (ΗΠΑ, 1964, 102 λεπτά, Summer Classics)
Ο επιθεωρητής Κλουζό σε ακόμα μια ξεκαρδιστική περιπέτεια ερευνά μια δολοφονία στο εξοχικό ενός εκατομμυριούχου. Εκεί, καθώς η μία δολοφονία διαδέχεται την άλλη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ως ένοχη την όμορφη νεαρή υπηρέτρια, όμως ο Κλουζό είναι γοητευμένος από την παρουσία της και πεπεισμένος για την αθωότητά της! Η σιγουριά του είναι τέτοια που προσπερνά αδιάφορα κάθε στοιχείο που αποδεικνύει το αντίθετο, φέρνοντας τον προϊστάμενό του αρχιεπιθεωρητή Ντρέιφους στα όρια της τρέλας. Όμως τα προφανή αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι τελικά αυτά που θα οδηγήσουν στον πραγματικό ένοχο. Η πρεμιέρα της ψηφιακά αποκατεστημένης επανέκδοσης θα γίνει στις 22/7 αποκλειστικά στον κινηματογράφο Ριβιέρα, στις 9:00μμ, στο πλαίσιο των προβολών Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι, ενώ από 23/07 η ταινία θα προβάλλεται σε επιλεγμένα θερινά σινεμά της Αθήνας.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured