Ενδεχομένως να σας έχει περάσει από το μυαλό: πως η ζωή σας θυμίζει σήριαλ, πως «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», πως ο τρόπος που σας κοίταξε / μίλησε / άγγιξε κάποιος θύμιζε rom com, πως το «σενάριο» της ζωής σας έχει τόσες πολλές ανατροπές / εκπλήξεις / δράμα τελευταία, που θα μπορούσε να γίνει σειρά. Δεκτόν, συμβαίνει συχνά σε όσους αρέσκονται στο daydreaming ή τους αθεράπευτα ρομαντικούς, έχει συμβεί και σε εμένα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να πατήσω play στο Netflix μια μέρα, να ακούσω το χαρακτηριστικό “dudum” του σήματος αρχής, κι έπειτα στη homepage με τα «Προτεινόμενα για το προφίλ σας» να δω μια νέα σειρά με κάποια που θυμίζει τη φάτσα μου για poster και τίτλο… «Η Εύη είναι απαίσια».

Όλα αυτά συμβαίνουν ένα βράδυ στην γυναίκα της διπλανής πόρτας (με μόνη εκκεντρικότητα κάτι ξανθές ανταύγειες στα μαλλιά) Joan (Annie Murphy), κεντρικό χαρακτήρα του πρώτου επεισοδίου της νέας 6ης σεζόν του Black Mirror, μόνο που για «ξεκάρφωμα» το Netflix (παρόλο που έχει τα ίδια γραφικά και κάνει το ίδιο “dudum”) δεν λέγεται Netflix, αλλά… Streamberry. Αυτό από μόνο του είναι σατυρικό με τόσο meta τρόπο, που είναι αδύνατον να μην συνεχίσεις να παρακολουθείς το επεισόδιο, για να δεις μέχρι πού θα το πάει αυτή τη φορά ο δαιμόνιος Charlie Brooker, ιθύνων νους του Black Mirror από το 2011 που ξεκίνησε να προβάλλεται στο βρετανικό Channel4, μέχρι και σήμερα. Spoiler: το πάει μέχρι τα άκρα, γιατί μπορεί.

bm-jia-2-jpeg

Με πλοκή που θυμίζει Inception (η Joan ανακαλύπτει πως η ζωή της έχει γίνει σειρά στην οποία την υποδύεται η Salma Hayek, η οποία στη σειρά ανακαλύπτει ότι η ζωή της έχει γίνει σειρά στην οποία την υποδύεται η… Cate Blanchett) το “Joan Is Awful” δεν χάνει ευκαιρία να καυτηριάσει οτιδήποτε αποτελεί σήμερα μέρος της συζήτησης γύρω από την κατανάλωση τηλεοπτικού περιεχομένου, από τον τρόπο που οι εταιρείες χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τα δεδομένα των χρηστών προκειμένου να φτιάξουν παραγωγές προσαρμοσμένες στα προσωπικά τους γούστα, μέχρι το πώς οι αλγόριθμοι διευθύνουν κάθε τι που καταναλώνουμε, μέχρι τα αχόρταγα αφεντικά που θέλουν να κρατήσουν τους θεατές καθηλωμένους στους καναπέδες τους με κάθε κόστος, μέχρι την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και πώς εκείνη απειλεί ολόκληρο το industry της μυθοπλασίας. Βλέπετε, η Salma Hayek του Streamberry δεν είναι η ίδια η ηθοποιός αλλά μια deepfake εκδοχή της, κατασκευασμένη εξολοκλήρου με CGI: «Είναι ο μόνος τρόπος να παράγουμε περιεχόμενο τόσο γρήγορα. Ό,τι ζει κάθε μέρα η Joan, λίγες ώρες αργότερα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα!»

bm-jia-3-jpeg

Φυσικά, η Joan, όταν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση πανικού που της προκαλεί αρχικά το θέαμα της ζωής της στη μικρή οθόνη, ψάχνει να βρει ποιον μπορεί να μηνύσει για όλο αυτό που την έχει βρει, για να ανακαλύψει ότι κανείς δικηγόρος δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, αφού (χωρίς να το γνωρίζει) είχε εξουσιοδοτήσει το Streamberry να συλλέξει δεδομένα από τη ζωή της και να τα χρησιμοποιήσει ως βάση για μια νέα σειρά, όταν απερίσκεπτα υπέγραψε τους Όρους και Προϋποθέσεις την ημέρα που έγινε συνδρομήτρια. «Είχαμε σκεφτεί να έχει θετικό vibe η σειρά αρχικά, να λέγεται Joan is Awesome, αλλά τελικά το να τονίζουμε τα αρνητικά του καθενός λειτουργεί πολύ καλύτερα. Κρατά τους θεατές σε μια κατάσταση υπνωτισμένου τρόμου -αχ είναι τέλειο για το engagement!», δηλώνει λίγο αργότερα σε συνέντευξή της η CEO του Streamberry.

Αυτό που θα σκεφτεί η Joan προκειμένου να διακόψει τη ροή της ψηφιακά κατασκευασμένης σειράς που την κάνει ρόμπα είναι απολύτως εξωφρενικό και παρανοϊκό, αλλά δεν γίνεται αλλιώς, αυτό ήταν, η Joan πρέπει να μιλήσει με την ίδια την Salma Hayek, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να βάλει ένα τέλος. Η Joan, όπως της είχε πει πριν όλα αυτά συμβούν η ψυχολόγος της, πρέπει να νιώσει επιτέλους πρωταγωνίστρια στην ίδια της τη ζωή! Dudun!

bm-jia-1

Με την (πραγματική) Salma Hayek να παρωδεί ακομπλάριστα τον εαυτό της (και την προφορά της) και τους περιφερειακούς χαρακτήρες να προσφέρουν τη μία κωμική στιγμή μετά την άλλη (με τον tech nerd που υποδύεται ο Michael Cera να ξεχωρίζει), το “Joan Is Awful” είναι πιθανότητα ένα από τα πιο αστεία επεισόδια της σειράς, ενώ περιλαμβάνει και μια σκηνή όσο «ακραία» όσο εκείνη στο πρώτο, ever, επεισόδιο του Black Mirror, "The National Anthem", όπου ο πρωθυπουργός της Αγγλίας είχε αναγκαστεί να κάνει στοματικό σε ένα γουρούνι (!) και όλα αυτά στον αέρα της κρατικής τηλεόρασης. Welcome back, Black Mirror, μας είχες λείψει.

Απόψε σκοπεύω να δω το δεύτερο επεισόδιο της νέας σεζόν. Σκέφτομαι σοβαρά πριν πατήσω play, να μπω στην ιστοσελίδα του Netflix και να διαβάσω εξονυχιστικά την ενότητα Όροι και Προϋποθέσεις.

 

Τα πέντε επεισόδια της 6ης σεζόν Black Mirror είναι διαθέσιμα στο Netflix.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured