Το πολυαναμενόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κατσούπη, Inside, ξεκίνησε το ταξίδι του στις εγχώριες αίθουσες την Πέμπτη που μας πέρασε, με έναν αγαπημένο Willem Dafoe να επιστρέφει με ακόμη μια αριστοτεχνική ερμηνεία που συζητούν όλοι οι σινεφίλ κύκλοι εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. (Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης στο Avopolis). Στην ταινία, ο Dafoe ερμηνεύει έναν ληστή έργων σύγχρονης τέχνης, ο οποίος και εισβάλει σε ένα loft στο Manhattan αναζητώντας μια λεία εκατομμυρίων, στη συλλογή του ιδιοκτήτη από έργα του Egon Schiele. Η επιλογή του πρωταγωνιστή φαίνεται εκ πρώτης όψεως μια low risk κίνηση, μιας που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν κατοικεί μόνιμα σε αυτό, αλλά το χρησιμοποιεί μόνο για τις επισκέψεις του στο Μεγάλο Μήλο. Όλα όμως θα πάνε στραβά, όταν το σύστημα συναγερμού του χώρου θα ενεργοποιηθεί, όχι απλά κλειδώνοντας μέσα τον πρωταγωνιστή χωρίς νερό, δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας και με ελάχιστα εφόδια τροφής, αλλά και με έναν μπλοκαρισμένο θερμοστάτη να ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ήδη αρχίσατε να νιώθετε... άβολα, ας δούμε 8 ακόμη ταινίες που τεστάρουν την αντοχή μας στην κλειστοφοβία

 

127 Ώρες (127 Hours) του Danny Boyle [2010]

127hours

Μπορεί να φαντάζει σαν ανορθόδοξη επιλογή ταινίας κλειστοφοβικών συναισθημάτων – μιας που εκτυλίσσεται σε εξωτερικό χώρο – φανταστείτε όμως να εγκλωβιζόσασταν όπως ο πρωταγωνιστής της, James Franco, κάτω από έναν βράχο που έχει καταπλακώσει το χέρι σας όσο βρίσκεστε για πεζοπορία στο Moab της Utah. Το πώς εκείνος απεγκλωβίζεται τελικά δεν θα σας το πούμε, γιατί μπορεί να σας σοκάρει. Όσο και το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του εξερευνητή φαραγγιών, Aron Ralston.

 

Απόλλων 13 (Apollo 13) του Ron Howard [1995]

apollo-13-movie

Στο διάστημα δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, εκτός αν η διαστημική αποστολή επιστρέψει στη Γη. Και αυτό ακριβώς το κλειστοφοβικό συναίσθημα παρακολουθούμε στο blockbuster film του Ron Howard, Απόλλων 13, θέμα του οποίου δεν είναι άλλο από την προσπάθεια επιστροφής ενός διαστημικού αεροσκάφους που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια αποστολής στη Σελήνη. Και σε αυτό είναι που ακούγεται και η εμβληματική φράση "Houston, we have a problem", σε περίπτωση που το είχατε απορία.

 

Δωμάτιο Πανικού (Panic Room) του David Fincher [2002]

panic-room-social

Στο εξαιρετικά υποτιμημένο Δωμάτιο Πανικού του μαιτρ του ατμοσφαιρικού τρόμου, David Fincher, η Jodie Foster ερμηνεύει μια πρόσφατα χωρισμένη μητέρα που έχει μετακομίσει στη Νέα Υόρκη με την κόρη της. Το πρώτο βράδυ στο νέο τους σπίτι, οι δύο γυναίκες θα βρεθούν κλειδωμένες σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο πανικού του σπιτιού, ως αποτέλεσμα της εισβολής επικίνδυνων κακοποιών σε αυτό. Η ταινία βασίστηκε στο σενάριο του David Koepp, ο οποίος και εμπνεύστηκε από πραγματικές ειδήσεις και ρεπορτάζ του 2000 για Αμερικανούς πολίτες που κατασκευάζουν αντίστοιχα δωμάτια στα σπίτια τους. Στον δε ρόλο της κόρης της   Foster, μια πιτσιρίκα Kristen Stewart.

 

Το Δωμάτιο (Room) του Lenny Abrahamson [2016]

roompic

Στο Δωμάτιο του Lenny Abrahamson και της Α24, μια γυναίκα και ο γιος της που έχουν απαχθεί, ζουν έγκλειστοι σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο επί επτά χρόνια και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο. Η Brie Larson, που ερμηνεύει τη γυναίκα, προσπαθώντας να μεγαλώσει τον γιο της κάτω από αυτές τις συνθήκες, του λέει από τότε που ήταν μικρός ότι η πραγματικότητα στην οποία ζουν είναι και η μόνη που υπάρχει στον κόσμο. Όταν όμως καταφέρουν να ξεφύγουν από τον απαγωγέα τους και επιστρέψουν στον πολιτισμό, η προσπάθεια εξήγησης στον μικρό του πώς είναι πραγματικά ο κόσμος θα δημιουργήσει εντυπωσιακά κλειστοφοβικά συναισθήματα.

 

Misery του Rob Reiner [1990]

misery_bed

Όταν ένας διάσημος συγγραφέας σώζεται από αυτοκινητιστικό δυστύχημα από μια μεγάλη θαυμάστριά του – η οποία τυγχάνει να είναι και νοσοκόμα – η συνειδητοποίηση ότι η φροντίδα που λαμβάνει είναι μόλις η αρχή ενός εφιάλτη θα έρθει σύντομα, όταν ο ίδιος κρατείται αιχμάλωτος και διαρκώς τραυματισμένος σοβαρά, με στόχο να γράψει ακόμη ένα μυθιστόρημα. Βασισμένο στο εμβληματικό best seller του Stephen King, με τον James Caan και μια ανατριχιαστική Kathy Bates σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας της.

 

Buried του Rodrigo Cortés [2010]

buried

Ένας Αμερικανός οδηγός φορτηγού που εργάζεται στο Ιράκ, βρίσκεται μετά από μια επίθεση θαμμένος σε ένα φέρετρο, τρία μέτρα κάτω από τη γη. Μαζί του έχει μόλις έναν αναπτήρα και ένα κινητό τηλέφωνο BlackBerry. Τι θα κάνει λοιπόν για να γλιτώσει από την παγίδα θανάτου στην οποία έχει βρεθεί; Ο Ryan Reynolds ανεβάζει την αδρεναλίνη στο έπακρο, μαζί με όλα τα κλειστοφοβικά συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί ένας άνθρωπος, σε ένα φιλμ γυρισμένο εξολοκλήρου από το POV του χαρακτήρα του.

 

Devil του John Erick Dowdle [2010]

devil_elevator

Ένα κολλημένο ασανσέρ. Πέντε επιβαίνοντες. Πολλοί creepy ήχοι και συμβάντα στο μεταλλικό κουβούκλιο και ένας ένας οι χαρακτήρες να πέφτουν νεκροί. Δεν θέλει και πολύ για να φρικάρεις από την κλειστοφοβία και από το γεγονός ότι ένας από τους επιβαίνοντες ενδέχεται να είναι ο ίδιος ο διάολος. Όλα αυτά στο Devil του John Erick Dowdle, σε σενάριο του φοβερού και τρομερού M. Night Shyamalan.

 

Άλιεν, ο επιβάτης του διαστήματος (Alien) του Ridley Scott [1979]

alien

«Στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις», ήταν το μότο του Alien του Ridley Scott όταν αυτό κυκλοφόρησε το 1979. Στο εμβληματικό space-horror movie και μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές παραγωγές όλων των εποχών, το πλήρωμα μιας διαστημικής αποστολής αφανίζεται ένας προς έναν, όταν ένας εξωγήινος και άκρως θανατηφόρος λαθρεπιβάτης βρεθεί στο αεροσκάφος. Αυτά παθαίνεις βέβαια όταν αποφασίζεις να ερευνήσεις περίεργες εκπομπές όσο βρίσκεσαι στο διάστημα...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured