Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα επιστρέφει για ακόμη μια χρονιά, προσκαλώντας τους φίλους του σινεμά και των τεχνών, αλλά και όλους όσους υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και τον ακτιβισμό, να περάσουν 10 ημέρες στον φιλόξενο βορρά, γεμάτες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, πλούσια αφιερώματα και εκδηλώσεις, όπως και masterclasses παρουσία δημιουργών που διακρίθηκαν στους τομείς τους. Ο λόγος φυσικά για το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και μέχρι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ανοίγει την αυλαία του, μετατρέποντας την πόλη στο ομορφότερο κινηματογραφικό σκηνικό για όσους και όσες την επισκεφθούν. Και επειδή το Avopolis λατρεύει ως γνωστόν εκτός από τη μουσική και την έβδομη τέχνη (αλλά και το φρέσκο ποπ κορν), ακολουθούν 7+1 λόγοι για τους οποίους το να ανηφορήσεις κι εσύ μαζί του στη Θεσσαλονίκη για ακόμη μια χρονιά, καθίσταται το απόλυτο κινηματογραφικό must για τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου!

Λόγος 1ος: Για τις ταινίες

Σαφώς, είναι το προφανές. Αυτό που δεν είναι όμως καθόλου προφανές είναι το πόσες είναι αυτές, μιας που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αυτής της χρονιάς αναμένεται να προβάλει 199 μεγάλου και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, αριθμός που σίγουρα θα μας κάνει να μην ξέρουμε ποιες να πρωτοδιαλέξουμε! Παράλληλα, οι θεατές του θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 93 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ (online.filmfestival.gr.), οπότε δεν χρειάζεται άγχος σε περίπτωση που η μία «πέφτει» πάνω στην άλλη ως προς τις προβολές σε φυσικό χώρο!

Λόγος 2ος: Για τους λαμπερούς καλεσμένους

Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου χωρίς λαμπερές αφίξεις από το εξωτερικό δεν νοείται, γι’ αυτό ετοιμαστείτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αυτής της χρονιάς να δείτε στην πόλη του βορρά την αγαπημένη Charlotte Gainsbourg, στα πλαίσια της παρουσίασης της νέας της ταινίας, Νυχτερινοί Επισκέπτες, του Mikhaël Hers. Επίσης καλεσμένος θα είναι και ο αγαπημένος σκηνοθέτης του εγχώριου κοινού, Fatih Akin, που θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, Το Χρυσάφι του Ρήνου.

g

Λόγος 3ος: Για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί στη φετινή του διοργάνωση ένα μεγάλο αφιέρωμα στον εμβληματικό δημιουργό, που αποτελεί από μόνο του έναν βασικό λόγο για να το επισκεφθεί κανείς, σε όποια πόλη της Ελλάδας και να κατοικεί. Στα πλαίσια αυτού, πρόκειται να παρουσιαστεί η έκθεση «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών. Ο Νίκος Νικολόπουλος, φωτογράφος πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη, Η Άλλη Θάλασσα, παρουσιάζει επίσης μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Η «Θάλασσα» στο Λιμάνι, ενώ θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ Θόδωρος Αγγελόπουλος-Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του, των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου. Το αφιέρωμα θα επισφραγιστεί και με την ειδική δίγλωσση έκδοση του φεστιβάλ, Αγγελόπουλος για Πάντα, για τη μαγεία των εικόνων του σινεμά του εκλιπόντα δημιουργού.

a

Λόγος 4ος: Γιατί το Φεστιβάλ προωθεί τη σωστή ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Το Φεστιβάλ διαχρονικά στηρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, γι’ αυτό άλλωστε και καθιέρωσε από το 2018 το βραβείο Mermaid, βραβείο που απονέμεται στην καλύτερη ταινία με θεματική ΛΟΑΤΚΙ+. Μάθε επίσης ότι φέτος το βραβείο αυτό υποστηρίζεται από τη Mastercard, η οποία εκτός από επίσημη κάρτα πληρωμών του Φεστιβάλ για τέταρτη χρονιά, τώρα για πρώτη φορά θα είναι και χορηγός του βραβείου Mermaid, με σκοπό να δείξει την υποστήριξή της στη διαφορετικότητα, αλλά και στη σωστή αντιπροσώπευση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον κινηματογράφο. Η πρωτοβουλία αυτή πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, καθώς η Mastercard σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, διοργανώνουν ένα masterclass στο οποίο θα παρακολουθήσουμε τον αγαπημένο σεναριογράφο και ηθοποιό, Γιώργο Καπουτζίδη, να συζητά με τον Κωνσταντίνο Κυριακό, Καθηγητή της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η αναπαράσταση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση έχει επηρεάσει την αποδοχή αυτής από την ευρύτερη ελληνική κοινωνία.

Λόγος 5ος: Για την ταινία έναρξης και λήξης

Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκκινεί και ολοκληρώνεται με δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, γι΄ αυτό αν κι εσείς ανυπομονείτε γι΄ αυτές, καλό θα ήταν να βιαστείτε με τα εισιτήρια! Ο λόγος φυσικά για το The Fabelmans, την ημι-αυτοβιογραφική ταινία του Stephen Spielberg που κέρδισε το Βραβείου Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και, λίγο πριν βάλει πλώρη για τα φετινά Oscars, ανοίγει το φεστιβάλ στις 3 Νοεμβρίου. Η δεύτερη ταινία δεν είναι άλλη από τον Κορσέ (Corsage) της Marie Kreutzer, με την γνώριμη από την Αόρατη Κλωστή, Vicky Krieps, που θα ρίξει την αυλαία της διοργάνωσης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

corsage1

Λόγος 6ος: Για τα πλούσια αφιερώματα

Από τον κινηματογράφο των αυτοχθόνων, μέχρι τον θρύλο του γιουγκοσλάβικου σινεμά, Aleksandar Petrović, στη φιλμογραφία του Peter Strickland και το πειραματικό έργο των Peter Tscherkassky και Eve Heller, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί και φέτος μια σειρά από πλούσια αφιερώματα, με σπάνιες προβολές που θα σας μυήσουν ακόμη περισσότερο στην τέχνη του κινηματογράφου. Στα πλαίσια αυτών, το φεστιβάλ πρόκειται να τιμήσει και τον σπουδαιότερο ίσως θεατράνθρωπο του 20ου αιώνα, τον Peter Brook, μέσα από ένα spotlight αφιερωμένο στο έργο του στην μεγάλη οθόνη. Παράλληλα, το φεστιβάλ διοργανώνει και ένα μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική με τίτλο «Ποιος παίζει; / Time to Act» με στόχο την ανακάλυψη των πολύπλευρων διαστάσεων της τέχνης της υποκριτικής όπως και της δουλειάς των ηθοποιών του σήμερα και του χθες. Στα πλαίσια αυτού, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από ενδιαφέροντα masterclasses, με προσωπικότητες όπως η φημισμένη Βρετανίδα casting director, Debbie McWilliams, ο Γάλλος ατζέντης, Laurent Grégoire, η πολυβραβευμένη ηθοποιός, Θέμις Μπαζάκα και οι καταξιωμένοι casting directors, Σοφία Δημοπούλου και Μάκης Γαζής.

Λόγος 7ος: Για τη διαρκή προσπάθεια του φεστιβάλ να γίνει πιο βιώσιμο

Ακόμη ένας λόγος για να επισκεφθεί κανείς το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν είναι άλλος από την διαρκή του προσπάθεια να γίνεται όλο και καλύτερο: η φετινή διοργάνωση, αξιοποιώντας την εμπειρία του Evia Film Project, εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.

Λόγος 8ος: Για τα after parties!

Κι αν δεν σας έπεισαν ακόμη όλα τα παραπάνω, τότε ο καλύτερος λόγος για να ανηφορίσει κανείς στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφθεί το φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από τα αξέχαστα πάρτι στα οποία θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί. Και μετά από δύο χρονιές που αυτά είχαν αναγκαστικά σιγήσει λόγω της πανδημίας, ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί αυτή τη χρονιά σε αγαπημένα μπαρ και αξιοθέατα της πόλης που θα φιλοξενήσουν τα πάρτι για τους σινεφίλ που θα την επισκεφθούν!

Εξασφαλίστε λοιπόν με τη Mastercard κάρτα σας το εισιτήριό σας για μια από τις προβολές του φεστιβάλ, από τα φυσικά σημεία πώλησης και στο διάστημα από τις 01/11 έως τις 12/11, και θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε μια από τις 200 διπλές προσκλήσεις για επόμενες προβολές ταινιών.

Και ραντεβού στις αίθουσες!

Δείτε το trailer του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Εύης Καλογεροπούλου και τις Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Κατερίνα Nwanze, Βαλέρια Χραμπάνη και Πέγκυ Θεοδωρογιάννη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το poster του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σχεδίασε ο εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Τριμίτζιος aka Taxis.

tiff63-poster

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured