Ο βραβευμένος με Pulitzer, Grammy, Emmy, αλλά και Tony Award, Lin-Manuel Miranda, είδε το Rent στα 17α γενέθλιά του, εμπειρία που του άλλαξε μια για πάντα τη ζωή, δίνοντάς του το βάπτισμα του πυρός για τον κόσμο του θεάτρου και του μιούζικαλ. Ήταν σαν να λέμε γραφτό του να σκηνοθετήσει κάποτε και ο ίδιος ένα μιούζικαλ του Jonathan Larson, δημιουργού του Rent, ο οποίος είχε τη σφοδρή ατυχία να φύγει από τη ζωή μόλις στα 35 του χρόνια από ανεύρυσμα. Και όλο αυτό, μία μόλις μέρα πριν από την πρεμιέρα του Rent off-Broadway, αλλά και πριν η παράστασή του γράψει ιστορία, με την ίδια να παίζεται επί 12 συναπτά χρόνια στο Broadway και να κερδίζει περισσότερα από 280 εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια.

Το Tick, tick…Boom! πρόκειται για τη νέα ταινία του Miranda για λογαριασμό του συνήθη υπόπτου του Netflix, η οποία βασίστηκε πάνω στο ομώνυμο και αυτοβιογραφικό έργο του Jonathan Larson, που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 λίγο πριν ο ίδιος γίνει 30 ετών. Γραμμένο αρχικά ως Boho Days, το Tick, tick…Boom! αποτελεί επί της ουσίας έναν ροκ μονόλογο, στον οποίο παρακολουθούμε τη ζωή του Jon, που ερμηνεύεται από τον βραβευμένο με Tony, αλλά και υποψήφιο για Oscar, Andrew Garfield. O Jon δεν είναι άλλο από ένας νεαρός συνθέτης, ο οποίος για να επιβιώσει στη Νέα Υόρκη των early ‘90s εργάζεται ως σερβιτόρος σε ένα diner. Ο ίδιος, λίγες μόλις ημέρες προτού πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της δουλειάς του, που θα κρίνει το αν θα βρεθεί να ανεβάζει μια παραγωγή του στο Broadway, νιώθει να βάλλεται από παντού: από τη σύντροφό του, Susan, που ονειρεύεται μια καλλιτεχνική ζωή μακριά από τη βουή της Νέας Υόρκης, από τον κολλητό του, Michael, που έχοντας ο ίδιος παρατήσει τα θεατρικά του όνειρα πιέζει τον Jon να «νοικοκυρευτεί» δουλεύοντας σε μια διαφημιστική, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό, που, απασχολημένος από όλα τα παραπάνω και από την επέλαση του AIDS στην καλλιτεχνική κοινότητα στην οποία ανήκει, αδυνατεί να γράψει το βασικότερο μουσικό κομμάτι για το μιούζικαλ που πρόκειται να παρουσιάσει. Ο Jon βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο σταυροδρόμι για τη ζωή του και αντιμετωπίζει μια ερώτηση που βασανίζει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους στον κόσμο: τι πρέπει να κάνουμε σε αυτόν τον κόσμο στον χρόνο που διαθέτουμε εντός του και πως διαχειριζόμαστε το γεγονός ότι το ρολόι τρέχει διαρκώς;

Με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο, σημασία στη λεπτομέρεια και την απαραίτητη θεατρική σκηνοθεσία, ο Lin-Manuel Miranda δημιουργεί με το δικό του take στο κλασικό σήμερα Tick, tick…Boom! ένα ερωτικό γράμμα τόσο στον κόσμο του θεάτρου και στην εμπειρία του Broadway, όσο στους ίδιους τους καλλιτέχνες που βρίσκονται πίσω από αυτό, οι θυσίες και η προσπάθεια των οποίων ώστε να διαπρέψουν στον χώρο, τους καθιστούν σε είδη προς εξαφάνιση. Μέσα από τη μοναδική του ερμηνεία, από την άλλη, ο Andrew Garfield αποδίδει με τον καλύτερο πιθανό τρόπο το άγχος, τις φιλοδοξίες, αλλά και το αίσθημα του «έκτακτου» που βιώνει ένας νεαρός καλλιτέχνης, που έχοντας να πει πολλά, δεν έχει βρει ακόμα ούτε τους τρόπους αλλά ούτε και τα υλικά μέσα για να το κάνει πράξη, απογοητεύοντας τους δικούς του ανθρώπους που τον στηρίζουν άνευ όρων.

Το Tick, tick…Boom! μοιάζει σαν ένα ευφάνταστο draft λίγο πριν από τη δημιουργία του Rent, με πολλά στοιχεία του δεύτερου ήδη να διαφαίνονται στην ταινία και να προετοιμάζουν το έδαφος για ένα από τα ιστορικότερα μιούζικαλ όλων των εποχών. Απρόσμενα απολαυστικό, θα σας κρατήσει χωρίς αμφιβολία το ενδιαφέρον στις δύο περίπου ώρες που αυτό διαρκεί.

Δείτε εδώ το trailer του Tick, tick…Boom!:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured