Devs (FX)

{youtube}Fp9LMsI6uJ8{/youtube}

Ο Alex Garland εξελίσσεται σε υπολογίσιμη σκηνοθετική δύναμη στον χώρο του sci-fi και του φανταστικού, συναρμολογώντας με υπομονή, αφηγηματική οικονομία και έμφαση στη λεπτομέρεια, ένα τεχνολογικό θρίλερ αντικατασκοπείας με βάση τον ντετερμινισμό. Πρόκειται για ευχάριστη σεναριακή έκπληξη σε ένα θεματικό τερέν το οποίο κατακλύζεται από γνώριμα κλισέ όπως τα πυρηνικά όπλα, τα παράλογα κίνητρα και τους ψυχωτικούς εκτελεστές.

Στο Devs έχουμε να κάνουμε με μια εταιρεία-φάντασμα η οποία επενδύει στην ανάπτυξη ενός μυστικού πρότζεκτ. Ένα τεχνολογικό επίτευγμα που θα ξεκλειδώσει την αρχή της αιτιότητας και θα κατακτήσει τη νομοτελειακή συνάφεια όλων των φαινομένων, με ένα παράδοξο οπτικό ταξίδι στον χρόνο. Ακούγεται υπερβολικό; Ναι, αλλά ο δημιουργός Alex Garland έχει την ωριμότητα να μην κουβαλήσει περισσότερο βάρος απ’ όσο αντέχει το σενάριό του και να αναπτύξει μια εθιστική ιστορία κατασκοπείας, το κουβάρι της οποίας ξεδιπλώνεται μετά τον φόνο ενός πρόθυμου νεοπροσληφθέντα στην εταιρεία-αίνιγμα, την οποία διοικεί ένας ζάμπλουτος γκουρού της τεχνολογίας με άγνωστα κίνητρα.

Η κατανόηση του υπαρκτού κόσμου ή ο έλεγχός του βρίσκονται πίσω από την εργασία της εταιρείας με τα υπερσύγχρονα κεντρικά γραφεία που βρίσκεται καλά κρυμμένη στο δάσος; Τι ρόλο έχει η Ρωσία και ποιος επωφελείται πραγματικά από την έρευνα; Ο Alex Garland έχει δείξει ότι πίνει νερό στο όνομα του γήινου sci-fi της σχολής του Gattaca. Έδειξε το ταλέντο του στο υπαρξιακό θρίλερ Ex Machina (2014) όπου μιλούσε για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια υπέγραψε το εντυπωσιακό Annihilation (2018). Το πέρασμά του στην τηλεόραση ήταν αναμενόμενο, καθώς τα 8 επεισόδια του Devs θα του αφήσουν χώρο να αναπτύξει το μεγαλόπνοο και «διαβασμένο» όραμα του και τις δαιδαλώδεις πτυχές του σεναρίου. Η σειρά προσφέρεται για όσους θέλουν κάτι πιο στιβαρό από το Mr. Robot αλλά και κάτι πιο γειωμένο από το εφετζίδικο Westworld.


Προσφορά: ΔΩΡΟ 3 μήνες Novaflix στο 2play, με ταχύτητες έως 100mbps! Κινηματογραφικό θέαμα Nova μέσω streaming! Δες εδώ την προσφορά.
 

Undone (Amazon)

{youtube}6uWCNHQgfnc{/youtube}

Είναι άδικο οι περιγραφές του Undone να εξαντλούνται στο εξαιρετικό animation και την τεχνική που αξιοποιεί την ανθρώπινη ερμηνεία. Αυτή η σειρά έχει πολλά περισσότερα να παινεύεται. Η πλοκή ενισχύεται από ένα ονειρικό (ή μεταφυσικό) πέπλο χρωμάτων. Βέβαια, η rotoscoping τεχνική animation που πατάει πάνω στις ερμηνείες των ηθοποιών, δεν είναι καινούρια και την έχει αξιοποιήσει ο Richard Linklater στο φιλοσοφικό indie πείραμα του Waking Life (2001) αλλά και στην ελεύθερη διασκευή σε βιβλίου του Philip K. Dick, με το A Scanner Darkly (2006). Ωστόσο το Undone μπλέκει με χάρη και εξυπνάδα το θέμα της απώλειας, της ψυχικής νόσου και της μοναξιάς, μέσα από το οικογενειακό αδιέξοδο της ηρωίδας, τις αστικές νευρώσεις της και τα αντικρουόμενα πάθη που της ταλανίζουν την καθημερινότητα.

Δεν πίστευα ότι το ντουέτο δημιουργών Kate Purdy και Raphael Bob-Waksberg, μετά την επιτυχία του BoJack Horseman, αντί να κάνουν μια απ’ τα ίδια, θα δοκίμαζαν να φτιάξουν κάτι τόσο σύγχρονο, τόσο βαθύ και μάλιστα χωρίς έπαρση σε επίπεδο ιδεών. Η σειρά αντιμετωπίζει την πρωταγωνίστρια με τρυφερότητα. Η Άλμα (Rosa Salazar) υπνοβατεί στην ίδια της τη ζωή και πνίγεται μέσα στις γήινες αγωνίες της. Αφηγητές είναι οι νευρώνες του εγκεφάλου της και μέσα από τη ρουτίνα της μπορούμε και συμπάσχουμε για την απώλεια του πατέρα της και το πνιγηρό ερωτικό αδιέξοδο που βιώνει. Όσο περνάνε τα επεισόδια, τόσο περισσότερο ταυτιζόμαστε με την χειροποίητα χρωματιστή πραγματικότητα που την περιβάλλει.

Είναι εξαιρετική αυτή η ψυχεδελική δραμεντί. Με μόλις 8 επεισόδια σε βάζει σε μια χρονική λούπα που σταδιακά ανθίζει και σε επίπεδο συναισθημάτων βγάζει περικοκλάδες. Προσοχή στην επιβλητική παρουσία του Bob Odenkirk (Better Call Saul) στον ρόλο του πατέρα. Η δεύτερη σεζόν είναι θέμα χρόνου.


 

Years and Years (BBC & HBO)

{youtube}SY41jhIP_xI{/youtube}

Ανάμεσα σε τόσες πολλές σειρές που παριστάνουν τις πολιτικές ή έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα, το Years and Years ξεχωρίζει με διαφορά, καθώς ρίχνει μια διεισδυτική και ενήλικη ματιά στο σήμερα, κρατώντας την αίσθηση του επείγοντος.

Η λαϊκίστρια πρωθυπουργός του 2029 συγκρούεται μετωπικά με την εργατική τάξη και με το ανεξέλεγκτο κύμα προσφύγων. Οι ακτιβιστές αναλαμβάνουν μάχιμη δράση. Τα social media έχουν γίνει κλύσμα στον εγκέφαλο για μια γενιά που απέχει επιδεικτικά και κρύβεται πίσω από φίλτρα. Οι ενεργειακές πηγές στερεύουν και η τρομοκρατία σηκώνει μόνη της τη σημαία της αντικυβερνητικής δράσης. Η φυλετική ταυτότητα και ο σύγχρονος φεμινισμός περνάνε ένα βήμα μετά, στην εξέλιξη του “transhuman” (ποιος είπε ότι η woke κουλτούρα έχει ταβάνι;).

Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν στα επεισόδια του Years and Years με το britishness να μας σώζει από τους περιττούς ηρωισμούς του Χόλιγουντ και με τους συσχετισμούς με την πραγματικότητα της εποχής του Brexit να είναι ανατριχιαστικοί.

Η σειρά του Russell T. Davies είναι ένα άριστο δείγμα σοφιστικέ τηλεόρασης που σε ταράζει εξαιτίας της αμεσότητας των κοινωνικοπολιτικών κραδασμών που φέρνει στην επιφάνεια. Ο δημιουργός της ξέρει ότι δεν χρειάζονται υπερβολές στην απεικόνιση της δυστοπίας όταν υπάρχουν κακοί ήρωες στην πραγματική ζωή, όπως ο Nigel Farage. Ούτε χρειάζεται επιστημονική φαντασία για να τονωθεί ο τρόμος, όταν το ενδεχόμενο επανεκλογής του Donald Trump είναι λίγους μήνες μακριά. Αυτές οι εμβόλιμες παρεμβολές στην πλοκή δεν γίνονται με κυνισμό, αλλά με ουμανιστική αγωνία. Η σειρά διαθέτει το ατού της εξαιρετικής Emma Thompson σε έναν δυναμικό ρόλο (όχι άλλες κομεντί Emma, να χαρείς…) στον οποίο είναι καταπληκτική. Δείτε τα 6 επεισόδια αυτού του πολιτικού θρίλερ και συγκρίνετε τις καταστάσεις με τα σημερινά ρεπορτάζ επικαιρότητας του CNN.

{modulepos textlink}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured