Λίγο πριν από την εισβολή στο Ιράκ, κι ενώ η επίσημη δικαιολογία για την επίθεση ήταν η δήθεν ύπαρξη χημικών, βιολογικών και πυρηνικών στα χέρια του Σαντάμ Χουσεΐν, η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης Κάθριν Γκαν (Κίρα Νάιτλι) λαμβάνει ένα μέιλ της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της αμερικανικής Κυβέρνησης. Το οποίο ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει να κατασκοπεύσουν και να συλλέξουν πληροφορίες από μέλη του Ο.Η.Ε., με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική τους ψήφο για τον πόλεμο.

Η Γκαν, παρόλο που είναι νομικά δεσμευμένη, αποφασίζει να διαρρεύσει το απόρρητο έγγραφο, το οποίο καταλήγει στον δημοσιογράφο του Observer, Μάρτιν Μπράιτ (Ματ Σμιθ). Από αυτήν την απόφαση ξεκινά η μεγάλη της περιπέτεια.

Αυτή η υπόθεση, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο το 2003 (και βιβλίο από τους Μαρσία & Τόμας Μίτσελ) είναι το θέμα της νέας, θλιβερά επίκαιρης ταινίας του Γκάβιν Χουντ –μεταξύ άλλων, μια επώδυνη υπενθύμιση ότι οι κοντόφθαλμες ενέργειες εκείνων των ημερών πυροδότησαν ένα χάος, που δεν λέει να καταλαγιάσει.

Τα Κρατικά Μυστικά επικεντρώνονται, αρχικά, στην προσπάθεια του Μπράιτ να βγάλει στο φως τη δύσοσμη αλήθεια, παρά τη δυσπιστία του αρχισυντάκτη του για την εγκυρότητα της είδησης και την ανησυχία του για τη βέβαιη οργή της βρετανικής κυβέρνησης εναντίον της εφημερίδας. Σταδιακά, όμως, ο φακός στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην Κάθριν Γκαν· η οποία, όταν η διαρροή αποκαλυφθεί, θα συρθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της παραβίασης του Νόμου περί Κρατικού Απόρρητου, θα δει τον μετανάστη σύντροφό της να απειλείται με απέλαση και ολόκληρη τη ζωή της να κινδυνεύει να διαλυθεί.

Τα Κρατικά Μυστικά είναι ένα έντιμο, στιβαρό, ζουμερό δράμα, ικανό να σε κρατήσει σε αγωνία αν δεν γνωρίζεις την έκβαση της δίκης –και εφόσον επιλέξεις να μην αναζητήσεις πληροφορίες στο διαδίκτυο, πριν το παρακολουθήσεις. Αν και, για τον δημιουργό του, το σασπένς ήταν λιγότερο σημαντικό από το κυρίαρχο ερώτημα αυτής της ιστορίας.

Γιατί λοιπόν η Γκαν ρισκάρησε τα πάντα, και, κυρίως, την ελευθερία της; Επειδή θέλησε να αποτρέψει έναν πόλεμο. Επειδή θεώρησε καθήκον της να προσπαθήσει να σώσει χιλιάδες ζωές. Τόσο απλό και τόσο μεγαλειώδες.

Στην ηθική και στην ανόθευτη ανθρωπιά αυτού του κινήτρου θα βασιστεί και η υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου της, Μπεν Έμερσον (Ρέιφ Φάινς). Αυτή η ίδια ηθική γοήτευσε και τον συν-σεναριογράφο και σκηνοθέτη Χουντ, ο οποίος είχε τη σπάνια ευκαιρία να δουλέψει πάνω σε μια υπαρκτή, όσο και απρόσμενη ηρωίδα της διπλανής πόρτας. Έναν θηλυκό Δαβίδ, που δεν κατάφερε μεν να αποτρέψει τον Γολιάθ, αλλά, με κάποιον τρόπο, κατόρθωσε να τον νικήσει.

Ηνωμένο Βασίλειο/ Η.Π.Α. 2019
Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ
Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ραλφ Φάινς, Ρις Ίφανς
Διανομή: Tanweer

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured