View More

The Waiter

Μοντέρνο, καλοφτιαγμένο ελληνικό σινεμά, με πολλά προτερήματα, μεταξύ των οποίων κι ένας αληθινά ενδιαφέρων κεντρικός ήρωας. Δεν λείπει όμως το «ναι, μεν, αλλά»...

Μαρίνα Τσικλητήρα
Μαρίνα Τσικλητήρα

φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικητάκη (1), Δέσποινα Σπύρου (4,5,6)

Ανάγκη για έλεγχο του περιβάλλοντος. Ανάγκη για σιγουριά. Επιφυλακτικότητα. Πείσμα. Τελειομανία. Εμμονή με την τάξη και την καθαριότητα.

Ο Ρένος, ο αξιομνημόνευτος ήρωας της πρώτης ταινίας του Στιβ Κρικρή The Waiter, διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας ψυχαναγκαστικής προσωπικότητας και μάλιστα σε ακραίο βαθμό. Η ζωή του κυλάει σαν τρένο σε ράγα και οι σταθμοί της είναι συγκεκριμένοι και αμετάβλητοι: το πολυτελές εστιατόριο-καφέ στο οποίο εργάζεται και το πνιγμένο στα φυτά διαμέρισμά του.

46Wtr_2.jpg

Ησυχία, τάξη και αποστείρωση χαρακτηρίζουν όλα όσα τον περιβάλλουν, την εμφάνιση και τις συνήθειές του, αλλά και τη φιλοσοφία ζωής του. Η ρομποτική του καθημερινότητα –στην οποία μετά βίας χωρούν μερικές έξυπνες, αποκαλυπτικές κουβέντες με τον συνάδελφό του– τον έχει οδηγήσει σε μια ευπρόσδεκτη, σχεδόν αδιαπέραστη μοναξιά, που του εγγυάται ασφάλεια. Από τα πρώτα πλάνα αντιλαμβάνεσαι πόσο έξοχη επιλογή είναι ο Άρης Σερβετάλης για έναν τέτοιο χαρακτήρα.

46Wtr_3.jpg

Τρία πράγματα θα κλονίσουν το αρυτίδωτο πρόγραμμα του Ρένου: η εξαφάνιση ενός γείτονα. Μια γυναίκα. Και ένας νέος γείτονας, ο οποίος φαίνεται να είναι το εντελώς αντίθετό του. Ενώ ο Ρένος είναι προσεκτικός και εκλεπτυσμένος, ο «Ξανθός» (Γιάννης Στάνκογλου, επίσης επιτυχημένη επιλογή) είναι ζωηρός και εξωστρεφής. Βέβαια, δεν αργείς να αντιληφθείς ότι πίσω από την εικόνα του φιλικού, αρρενωπού μπον βιβέρ, ίσως κρύβεται κάτι επικίνδυνα ζωώδες.

46Wtr_4.jpg

Ύφος νουάρ, μελετημένα, ατμοσφαιρικά σκηνικά, υποδόριο χιούμορ και ένα ενδιαφέρον δίπολο ηρώων, που επιτρέπει το χτίσιμο του σασπένς. Το οποίο αφορά όχι μόνο το μυστήριο που προκύπτει στην πορεία, αλλά και την πιθανότητα να τολμήσει ο Ρένος να μετακινηθεί από το καταθλιπτικό, μοναχικό του κουκούλι.

46Wtr_5.jpg

Το υλικό του The Waiter είναι καλό. Οι ηθοποιοί, όπως και όλοι οι συντελεστές, έβαλαν τα δυνατά τους, και αυτό είναι φανερό. Να σημειωθεί ότι ο Κρικρής απέσπασε βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ οι δυο πρωταγωνιστές, ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Καρβέλας, οι μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης και Ιωάννα Πογιαντζή, ο συνθέτης Coti K. και ο σκηνογράφος Κώστας Παππάς είναι όλοι υποψήφιοι για βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (θα απονεμηθούν στις 23 Απριλίου).

46Wtr_6.jpg

Όμως η εξέλιξη της ταινίας είναι άγαρμπη και πρόχειρη. Και αυτό που μένει είναι η αίσθηση ότι το στόρι ξέμεινε από γκάζι, αλλά και από μια αληθινά καλή ιδέα για το φινάλε ενός πολλά υποσχόμενου σεναρίου.

Ελλάδα 2018
Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής
Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Κιάρα Τζενσίνι, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Mαρία Καλλιμάνη
Διανομή: Ανεξάρτητη

 

 
Top