«Ακούστε με. Θα πάμε κάπου που δεν έχετε ξαναπάει. Θα απομακρυνθούμε από το σπίτι όσο δεν έχετε απομακρυνθεί ποτέ. Έξω υπάρχουν πράγματα που θα σας κάνουν κακό και θα κάνουν κακό και στη μαμά αν δεν ακούσετε τι σας λέω τώρα, σήμερα το πρωί».

Τα παιδιά μένουν σιωπηλά.

«Το καταλάβατε;»
«Ναι».

Η Μάλορι έχει χάσει τη ζωή που ήξερε. Έχει χάσει τους ανθρώπους που αγαπούσε και το μέλλον που την περίμενε. Τώρα, βρίσκεται σε έναν κόσμο κατοικημένο από σκοτεινά, ακατανόητα, φονικά πλάσματα και από υποψήφιους αυτόχειρες με δεμένα μάτια.

50eeBB_3.png

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από τον εχθρό τον οποίον δεν μπορείς να δεις, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις σου ουρλιάζουν ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα σου. Τα μάτια σου, που σε κανονικές συνθήκες θα ήταν η ασπίδα προστασίας σου, είναι εκείνα τα οποία θα σε καταδικάσουν. Αν τα ανοίξεις. Αν κοιτάξεις.

Το μετα-αποκαλυπτικό ψυχολογικό θρίλερ του συγγραφέα Τζος Μάλερμαν τυλίγεται γύρω από αυτήν ακριβώς την ιδέα: η όραση, η πολυτιμότερη από τις αισθήσεις μας, αχρηστεύεται. Τα μάτια δεν χρησιμεύουν πια ως εργαλεία. Ούτε καν ως «παράθυρα της ψυχής του απέναντι». Η επικοινωνία με τους άλλους και με την κανονικότητα διακόπτεται· βίαια και αμετάκλητα.

50eeBB_2.jpg

Όμως η Μάλορι, η τυχερή επιζήσασα, η οποία δεν ονειρεύτηκε να γίνει μητέρα κανενός, έχει τώρα δύο παιδιά να φροντίσει: το Αγόρι και το Κορίτσι. Θα ξεκινήσει λοιπόν μαζί τους ένα ταξίδι στα τυφλά, με όχημα μια βάρκα και τη σιδερένια της αποφασιστικότητα· και προορισμό το άγνωστο. Ίσως στο τέλος της διαδρομής να την περιμένει η ασφάλεια, ακόμα κι ένας διαφορετικός εαυτός. Ίσως βέβαια και όχι.
 
Το Bird Box κυκλοφόρησε το 2014 και, σαν ρεύμα αφρισμένου ποταμού,  παρέσυρε τους αναγνώστες σε μια απρόσμενα αγωνιώδη περιπέτεια. Έγινε best seller και, όταν στα τέλη του 2018  εμφανίστηκε ως ταινία (Με τα Μάτια Κλειστά) στο Netflix –σε σκηνοθεσία Σουζάνε Μπίερ, με πρωταγωνίστρια μια εκπληκτική Σάντρα Μπούλοκ και έξτρα μπόνους έναν κλασικά απολαυστικά κυνικό Τζον Μάλκοβιτς– η επιτυχία του στόρι που εμπνεύστηκε ο Μάλερμαν πήρε διαστάσεις παγκόσμιου φαινομένου.

50eeBB_4.jpg

Σύμφωνα με το Netflix, την πρώτη εβδομάδα προβολής το ακολούθησαν 45 εκατομμύρια λογαριασμοί. Το Bird Box δεν πολυκέρδισε τους κριτικούς, αλλά ιντριγκάρισε μεγάλο μέρος του κοινού, το οποίο κουβάλησε την ιδέα μαζί του και μετά τα credits του φινάλε. Πυροδότησε συζητήσεις και θεωρίες σχετικά με το μέλλον, τα ανθρώπινα όρια, την πραγματική φύση της κόλασης και του εχθρού μέσα μας, αλλά και το ουσιαστικό νόημα του «βλέπειν»· και γέννησε καταιγισμό ερωτημάτων. Όλοι ήθελαν να μάθουν λ.χ. ποια ήταν τα πλάσματα, ποιος ήταν ο απώτερος στόχος τους ή γιατί κάποιοι που τα κοιτούσαν δεν ακολουθούσαν την ολέθρια μοίρα των περισσότερων που το τολμούσαν.

Φανς λοιπόν και δημοσιογράφοι συνέταξαν μακροσκελείς λίστες με απορίες για τις πολλές μυστηριώδεις λεπτομέρειες που έμειναν αναπάντητες στην ταινία. Οι πιο ενθουσιώδεις, μάλιστα, θέλησαν να μοιραστούν την εμπειρία της Μάλορι. Έτσι, το λεγόμενο bird box challenge (που προκαλούσε τους χρήστες να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, ακόμα και να οδηγούν, με τα μάτια δεμένα) άρχισε να σαρώνει στο κοινό των social media. Το αποτέλεσμα ήταν ένας καταιγισμός παλαβών, ριψοκίνδυνων βίντεο αλλά και ατυχήματα, ακόμα και τροχαία. Με αποτέλεσμα το Netflix να βγάλει προειδοποίηση στο Twitter: «Σας παρακαλούμε μην τραυματίζετε τους εαυτούς σας με το Bird Box Challenge. Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε όλο αυτό, και εκτιμάμε την αγάπη σας, αλλά το Αγόρι και το Κορίτσι έχουν μόνο μια ευχή για το 2019, και αυτή είναι να μην καταλήξετε στο νοσοκομείο για χάρη των memes».

50eeBB_5.jpg

To σίγουρο είναι ότι το Bird Box έχει ακόμα δρόμο. Τώρα, οι φανς της ταινίας (και, φυσικά, όσοι δεν την έχουν ακόμα δει) μπορούν να «ξεφυλλίσουν» τον τρόμο και το υπερφυσικό πείσμα της Μάλορι και να τα ζήσουν ξανά, βήμα-βήμα: το ομώνυμο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ, σε μετάφραση Θάνου Καραγιαννόπουλου· προσκαλώντας τους αναγνώστες στο αφιλόξενο, ναρκοθετημένο μέλλον που εμπνεύστηκε ο Τζος Μάλερμαν και αποτύπωσε ατμοσφαιρικά στη λιτή, γεμάτη ζοφερά υπονοούμενα γραφή του:

«Κάποιος τους ακολουθεί. Ναι, το άκουσε και το Αγόρι.
Μια μακρινή ηχώ. Ένα δεύτερο ζευγάρι κουπιά, συγχρονισμένο με τα δικά της(...)
Κάτι γρυλλίζει στην αριστερή όχθη. Κάτι σαν γουρούνι. Μετά κι άλλο. Κι άλλο.
Το ποτάμι σα να κλείνει πάνω τους. Οι όχθες στενεύουν.
Όντως τους ακολουθεί κάτι;
Η Μάλορι κωπηλατεί».

Και ναι, θα υπάρξει λογοτεχνικό σίκουελ. Ο συγγραφέας (που είναι επίσης τραγουδιστής, στο ροκ συγκρότημα The High Strung) ανακοίνωσε ότι η συνέχεια της περιπέτειας, με τίτλο Malorie,  θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, και θα περιλάβει τους ήρωες 8 χρόνια μετά το τέλος της αρχικής τους οδύσσειας στα σκοτεινά. «Ήθελα να μάθω τι θα τους συμβεί», δήλωσε ο Μάλερμαν, αποφεύγοντας τα spoilers και αποκαλύπτοντας μόνο ότι θα μάθουμε καλύτερα την κεντρική ηρωίδα, αλλά και τις τρομερές οντότητες που ξεπετάχτηκαν από το πουθενά για να διαλύσουν τον κόσμο της.

{youtube}INJ2bPFy108{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured