Η ασκητική, κινηματογραφική φυσιογνωμία του Ανδρέα Κωνσταντίνου είναι ιδανική για να ζωντανέψει έναν ήρωα που πληροφορείται με αξιοθαύμαστη φυσικότητα από τον περίγυρό του ότι είναι ...νεκρός. Ο Μάκης, υπάλληλος ιχθυοτροφείου σε νησί, διαβάζει την αναγγελία του θανάτου του στην εφημερίδα. Δυστυχώς, δεν μπορεί να μάθει την αιτία –τα ληξιαρχεία είναι κλειστά τις Κυριακές. Ίσως, πριν την κηδεία του, προλαβαίνει να κάνει έρωτα για μία ακόμα φορά. Ή να βρει ανάδοχη οικογένεια για τα καναρίνια του.

Στο κέντρο ενός άδειου φέρι που το σκεπάζει η νύχτα, κυκλωμένος από μεταμεσονύκτια σεληνιακά τοπία και από συννεφιασμένα πρόσωπα τα οποία (ίσως) τον θρηνήσουν, ο Μάκης αναλογίζεται πόσο σιωπηλή είναι η ζωή των ψαριών, πόσο σχεδόν άηχος είναι ο θάνατός τους. Είναι, άραγε, οι θόρυβοι και οι φωνές που δίνουν νόημα στη διαδρομή μας; Και, όταν φεύγουμε, ποιος ήχος μας μένει πίσω, σαν αποτύπωμα στα εγκεφαλικά κύτταρα των άλλων, για να μας θυμίζει;

Ίσως ο ήχος των καναρινιών του, αλλά κι αυτά ο Μάκης δεν ξέρει πού να τα αφήσει. Κανείς δεν φαίνεται να τα θέλει –και δεν έχουν ιδέα από ανοιχτούς ουρανούς.

Στο τέλος, κανένας δεν ελευθερώνεται.

96_750.jpg

Η μελαγχολία που εκπέμπει η ατμοσφαιρική φωτογραφία του Γιώργου Βαλσαμή, ισορροπείται αρμονικά με το καλόγουστο μπλακ χιούμορ, το οποίο μπολιάζει κομψά και λειτουργικά τη μαύρη κωμωδία του νεαρού σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου, σε όσες σκηνές οι άνθρωποι παίρνουν τη θέση των κεφαλλονίτικων τοπίων και ...σπάνε τη σιωπή τους.

Με τη 2η ταινία του Zero Star Hotel (2016), ο Κεκάτος κέρδισε υποτροφία από το Sundance Institute του Φεστιβάλ του Σάντανς. Το σενάριο της Σιγής των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν συμμετείχε στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν και στο European Short Pitch της Nisi Masa. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας 2018, η Σιγή Των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν απέσπασε Ειδικό Βραβείο «για την ανατρεπτική ιδέα και τη σαρκαστική διάθεση απέναντι στον Θάνατο», ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ταινία θα προβληθεί και στην Αθήνα, μαζί με τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ, στο Τριανόν, από 11 έως 17 Οκτωβρίου, αλλά και στις «Νύχτες Πρεμιέρας», την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου (Odeon Opera, 17.15).

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Άγγελος Σκασίλας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Αλεξάνδρα Κ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured