«A man’s got to do what a man’s got to do».

Ο Κλιντ Ίστγουντ, μέσα από την ατάκα του Γουιλ Μάνι, του σκληροτράχηλου πιστολά που υποδύθηκε στους «Ασυγχώρητους», σκιαγράφησε δωρικά τον κεντρικό ήρωα του γουέστερν, ενός κλασικού κινηματογραφικού είδους που ανέκαθεν ξεχείλιζε από τεστοστερόνη και το οποίο, πριν ο λιγομίλητος Κλιντ αποφασίσει να το ανασύρει θριαμβευτικά από τη λήθη το 1992, αναδομώντας, αποδομώντας και αναδομώντας το ξανά σε μία και μόνο ταινία, έμοιαζε τόσο μουσειακό όσο και ο τύπος άντρα που εκπροσώπησε ο Τζον Γουέιν στο παλιό, παραδοσιακό Χόλιγουντ.

Όμως ο Ίστγουντ, μέσα από ένα αριστουργηματικό δράμα που κέρδισε, ανάμεσα στα άλλα, Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, απενοχοποίησε το γουέστερν και τίναξε από πάνω του τη σκόνη της παλαιομοδίτικης αφέλειας με την οποία ήταν, σε μεγάλο βαθμό, καλυμμένο στο μυαλό των κινηματογραφόφιλων. Κι έτσι, κορυφαίοι σύγχρονοι σκηνοθέτες, όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο και οι αδελφοί Κοέν, και σταρ, όπως ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο Ντένζελ Γουάσινγκτον, ο Μπραντ Πιτ και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πήραν τα γκέμια και οδήγησαν τις ταινίες τους στην επιτυχία-και στα Όσκαρ.

Η ταινία «Και οι επτά ήταν υπέροχοι», του Αντουάν Φούκουα, προβάλλεται τον Ιούλιο, σε πρεμιέρα από τη Nova που, με το πλούσιο περιεχόμενό της και τις βραβευμένες σειρές και ταινίες της, μας δίνει πάντα την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τις καλύτερες δημιουργίες που έγιναν για την οθόνη. Αυτή η πρεμιέρα είναι η ιδανική αφορμή για να θυμηθούμε μερικά από τα καλύτερα σύγχρονα γουέστερν.

paranomidikaiosyni.jpg

«Παράνομη δικαιοσύνη» (The Proposition), 2005

Ο Νικ Κέιβ μετέθεσε για λίγο την ανεξάντλητη έμπνευσή του από τις νότες στην εικόνα, έγραψε ένα απίθανο σενάριο και, μαζί με τον σκηνοθέτη Τζον Χίλκοουτ, μας μετέφερε στα αφιλόξενα τοπία της Αυστραλίας του 1880 για να αφηγηθεί μια άγρια, αιματοβαμμένη ιστορία πίστης, εκδίκησης και αναζήτησης δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος του νόμου θέτει ένα δίλημμα στον παράνομο που συλλαμβάνει: για να σώσει από την κρεμάλα τον απλοϊκό μικρότερο αδελφό του, θα πρέπει να σκοτώσει τον παράφρονα μεγαλύτερο. Η ταινία, που απέτισε φόρο τιμής στην αισθητική και την αφήγηση του Σέρτζιο Λεόνε, απέσπασε παγκόσμιους διθυράμβους για τα δύσκολα ηθικά διλήμματα που έθεσε, για την καθηλωτική της φωτογραφία, για τις ερμηνείες των Ντάνι Χιούστον, Έμιλι Γουότσον και Ρέι Γουίνστον και για τη μουσική της.

Σκηνοθεσία: Τζον Χίλκοουτ
Πρωταγωνιστούν: Γκάι Πιρς, Εμιλι Γουάτσον, Ρέι Γουίνστον, Τζον Χαρτ, Νόα Τέιλορ

jessiejames.jpg

«Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ» (The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford), 2007

Αναμφίβολλα ένα από τα πιο στιλάτα γουέστερν που έχουμε δει, η «Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ», του Άντριου Ντόμινικ, είναι η αλλόκοτα μελαγχολική όσο και γεμάτη υπόγεια ένταση ιστορία ενός φανατικού θαυμαστή και του ινδάλματός του, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στα γεγονότα και τον μύθο που τυλίγουν τον πιο θρυλικό παράνομο της Άγριας Δύσης και απογειώνεται χάρη στην εκπληκτική φωτογραφία του Ρότζερ Ντίκινς. Ο Κέισι Άφλεκ είναι υπνωτιστικός στο ρόλο του δειλού Ρόμπερτ Φορντ, ο οποίος μπαίνει στη συμμορία του παιδικού ειδώλου του, Τζέσε Τζέιμς (Μπραντ Πιτ), σταδιακά τον απομυθοποιεί και καταλήγει να στρέψει το όπλο του εναντίον του. Και ο Ντίκινς και ο Άφλεκ απέσπασαν υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Σκηνοθεσία: Άντριου Ντόμινικ
Πρωταγωνιστούν: Κέισι Άφλεκ, Μπραντ Πιτ, Σαμ Σέπαρντ

«Αληθινό θράσος» (True Grit), 2010

Έχοντας ήδη προσεγγίσει πλαγίως το είδος μέσα από το απίθανο «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», οι αδελφοί Κοέν καταδύονται για τα καλά στο γουέστερν μέσα από μια ιστορία παλαιάς κοπής, διανθισμένη από το ξερό τους χιούμορ και την εντελώς προσωπική ματιά τους. Το «Αληθινό θράσος» χρίστηκε υποψήφιο για 10 Όσκαρ - με μία από τις υποψηφιότητες να αφορά τον διευθυντή φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς, που για μία ακόμα φορά κάνει το θαύμα του. Το στόρι ακολουθεί μια πεισματάρα έφηβη η οποία ενώνει τις δυνάμεις της με έναν γερασμένο, αλκοολικό, μονόφθαλμο σερίφη, για να καταδιώξουν μαζί τον δολοφόνο του πατέρα της. Η Χέιλι Στάινφελντ και ο βετεράνος Τζεφ Μπρίτζες αναδεικνύουν ιδανικά το κλασσικό αταίριαστο ζευγάρι της μεγάλης οθόνης αλλά και το ερώτημα αν η εκδίκηση έχει στ΄αλήθεια νόημα.

Σκηνοθεσία: Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Πρωταγωνιστούν:  Χέιλι Στάινφελντ,Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν

magnificentseven.jpg

«Και οι επτά ήταν υπέροχοι» (The Magnificent Seven), 2016

Οι σφαίρες πέφτουν σαν το χαλάζι σε αυτό το δυναμικό ριμέικ που, όπως και η θρυλική ομώνυμη ταινία των ‘60s, αντλεί έμπνευση από τους Επτά Σαμουράι του 1954, που είχε σκηνοθετήσει ο Ακίρα Κουροσάβα. Ένας σκληρός άρχοντας και οι μπράβοι του καταπιέζουν σε βαθμό σκλαβιάς τους κατοίκους  της πόλης Ρόουζ Κρικ, όπου υπάρχει ένα χρυσοφόρο ορυχείο. Όντας σε απόγνωση, οι κάτοικοι θα αναζητήσουν βοήθεια από έναν πιστολέρο (Ντένζελ Ουάσινγκτον) και τη συμμορία του. O Φούκουα, με τη βοήθεια ενός all star cast, δίνει τη δική του μοντέρνα οπτική σε μια κλασσική ιστορία όπου το τελικό τρόπαιο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή υλική αμοιβή.
Η Nova, που στοχεύει να προσφέρει ψυχαγωγία, σκέψη αλλά και δυνατά συναισθήματα μέσα από τις ταινίες της, προβάλλει το περιπετειώδες αυτό γουέστερν σε πρεμιέρα, τov Ιούλιο. Και, αν δεν είσαι στο σπίτι, μπορείς μέσα από το Nova Go Extra, να πάρεις τη Nova μαζί σου σε 2 φορητές συσκευές, και να απολαύσεις τη δράση σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεσαι.

Σκηνοθεσία: Αντουάν Φούκουα
Πρωταγωνιστούν: Ντένζελ Γουάσινγκτον, Κρις Πρατ, Ίθαν Χοκ, Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, Πίτερ Σάρσγκαρντ

«Django ο Τιμωρός» (Django Unchained), 2012

Περίπλοκο, αστείο και παράξενα σαγηνευτικό, το «Django ο Τιμωρός» είναι ο φόρος τιμής του Κουέντιν Ταραντίνο στο γουέστερν και η ταυτόχρονη, μερική ανατροπή του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Αμερικανικός Εμφύλιος, ο μαύρος σκλάβος Τζάνγκο συναντά έναν ιδιόρυθμο οδοντίατρο ο οποίος είναι παράλληλα κυνηγός επικυρηγμένων. Ο Τζάνγκο υπόσχεται να οδηγήσει τον κυνηγό στους δύο εγκληματίες που καταδιώκει, με αντάλλαγμα την ελευθερία του, ενώ στόχος του είναι, επίσης, η απελευθέρωση της χαμένης γυναίκας του. Ο Τζέιμι Φοξ σμίγει με τον Κριστόφ Βαλτς και δημιουργούν ένα υπέροχα ανορθόδοξο κινηματογραφικό δίδυμο, ενώ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποδύεται τον ιδιοκτήτη μιας φυτείας, στην οποία οι σκλάβοι παλεύουν μεταξύ τους μέχρι τελικής πτώσης. Οι αναφορές στα κλασσικά δείγματα του γουέστερν είναι συνεχείς, όμως η απολαυστικά twisted-και όχι πάντα «πολιτικά ορθή»- οπτική του Ταραντίνο του επέτρεψε να αφήσει έντονο το προσωπικό του αποτύπωμα στο είδος, και να κερδίσει το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Το δεύτερο Όσκαρ της ταινίας κατευθύνθηκε χωρίς πολλές συζητήσεις στον Βαλτς (Β’ Ανδρικού Ρόλου).

Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Φοξ, Κριστόφ Βαλτς, Λεονάρντο Ντι Κάπριο

western_large.jpg

«Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα» (3:10 to Yuma), 2007

Ατμοσφαιρικό ριμέικ γνωστού γουέστερν του 1957, βασισμένου σε διήγημα του Ελμορ Λέοναρντ, δια χειρός Τζέιμς Μάνγκολντ. Ο σκηνοθέτης τοποθετεί σε θέση ψυχολογικής μονομαχίας δύο σπουδαίους ηθοποιούς: ο Ράσελ Κρόου είναι ένας θρυλικός παράνομος, που μόλις έχει συλληφθεί, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ υποδύεται τον γενναίο, νομοταγή ράντσερ Νταν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να παραδώσει τον εγκληματία στο δικαστήριο της Γιούμα. Εκτός από τον ευφυή, ηγετικό πιστολέρο, ο Νταν έχει να αντιμετωπίσει την αναπηρία του, την περιφρόνηση του γιου του, τις σκληρές συνθήκες επιβίωσης αλλά και τον ερχομό του σιδηροδρόμου που απειλεί τη γη του. Μια  αντιπαράθεση του Καλού με το Κακό σε μια συναρπαστική μάχη ισχυρών θελήσεων, με φόντο τα άνυδρα τοπία της Δύσης και την πανταχού παρούσα διαφθορά. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (Μουσικής Επένδυσης και Ήχου).

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μάνγκολντ
Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Μπέιλ, Ράσελ Κρόου, Πίτερ Φόντα, Λόγκαν Λέρμαν, Μπεν Φόστερ

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured