Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Σεμπαστιάν Λέλιο δεν απομακρύνει καθόλου τον φακό του απ’ την Μαρίνα Βιντάλ, μια διεμφυλική τραγουδίστρια σε καμπαρέ. Η ταινία του με τίτλο «Μία φανταστική Γυναίκα», αφηγείται μια γειωμένη ιστορία σεξουαλικής απελευθέρωσης, κοινωνικού εξευτελισμού και αποδοχής. Ενώ η ιστορία είναι φορτωμένη με πολλά λεπτά και ζωτικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, η ταινία δεν αρθρώνει ούτε στιγμή διδακτικό λόγο.

67d_2.jpg

Η ηρωίδα δεν κάνει ακτιβιστικό αγώνα ζωής ούτε καμιά σταυροφορία, απλά είναι μια γυναίκα που δεν το βάζει κάτω. Ο σύντροφός της βρέθηκε ξαφνικά νεκρός μετά από αναπάντεχο ανεύρυσμα στον εγκέφαλο και πριν καλά θρηνήσει το χαμό του, η σιδηροστόμαχη γυναίκα αποφασίζει να διεκδικήσει τα αυτονόητα: θέλει να σταθεί δίπλα στον αγαπημένο της και να τον ξεπροβοδίσει όπως θα άξιζε στην σχέση τους και την κοινή τους ζωή. Στην πορεία, η ίδια θα πρέπει να περάσει ένα μικρό μαρτύριο ανάμεσα σε αστυνομικές έρευνες, οικογενειακό bulling και κοινωνική προκατάληψη.

67d_3.png

Το εχθρικό οικογενειακό περιβάλλον του εκλιπόντος και η γραφειοκρατία, τσακίζουν το ηθικό και την υπόληψη μιας γυναίκας που δεν απαίτησε το παραμικρό. Πρόκειται στη βάση του για ένα μελόδραμα για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά εγκωμιαστικά πράγματα απ’ την πρεμιέρα του στην φετινή Μπερλινάλε, όμως δεν βρίσκεις κριτική στον παγκόσμιο τύπο που να μην εμπεριέχει το όνομα του Αλμοδόβαρ - άδικα κατά τη γνώμη μου. Περισσότερα κοινά βρίσκω με το σινεμά του Τζων Κασσαβέτη με την Τζίνα Ρόουλαντς.

67d_4.jpg

Στο «Una mujer fantástica» παρακολουθούμε με ρεαλισμό, με τρυφερότητα και κυρίως χωρίς «ωμούς» συναισθηματικούς εκβιασμούς, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας γυναίκας της οποίας πολλοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να σβήσουν κάθε ίχνος της παρουσίας της. Η σταδιακή ταπείνωση κινηματογραφείται με την δέουσα σοβαρότητα απ΄τον Λέλιο που διαθέτει αρκετό πάθος για να μας κινήσει συναισθηματικά, αλλά και αιχμηρή φωνή για να αναδείξει ανθρωπιστικά το υλικό του. Ταυτόχρονα όμως, παραχωρεί αρκετό έδαφος στην εξαιρετική Ντανιέλα Βέγκα για να ξεδιπλώσει το ταλέντο της. Ελπίζουμε να την ξαναδούμε σύντομα σε εξίσου δυνατό ρόλο.

{youtube}KoTmJV67FWI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured