Δεν είναι απλή επιθυμία των απανταχού τηλεθεατών η αναβάθμιση της λειτουργίας της τηλεόρασης, ούτε πρόκειται για μια απλή πολυτέλεια των «γκατζετολάγνων». Είναι περισσότερο «ζωτική» η ανάγκη της εξέλιξης του πιο λαοφιλούς μέσου ψυχαγωγίας και διανύουμε αυτήν ακριβώς την εποχή, όπου η «on demand» θέαση ταινιών και το εξελιγμένο streaming αποτελεί το επόμενο, αναγκαίο βήμα στην τηλεοπτική γλώσσα.

Προσωπικά, δεν ανήκω στην φυλή των ανθρώπων που καίγονται για high definition ψυχαγωγία και δεν θεωρώ ότι η απόλαυση των ταινιών στην τηλεόραση πρέπει να συνοδεύεται από αμέτρητα, ακριβά εξαρτήματα που να μετατρέπουν το σπίτι σε μικρό studio προβολών. Όμως, πιστεύω ότι η θέαση μιας ταινίας, ακόμα και της πιο ευτελούς κομεντί, είναι μια ατομική και ξεχωριστή υπόθεση, που δεν έχει καμία απολύτως αξία όταν γίνεται σε τηλεοπτικά κανάλια με διακοπές για εκνευριστικά πακέτα διαφημίσεων, έκτακτα δελτία ειδήσεων και τυχαίο προγραμματισμό ωρών. Επιπλέον, ανήκω σε μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στα video club και έχω (καλο)μάθει να έχω εγώ την επιλογή της ταινίας, και να καθορίζω τις συνθήκες και την κατάλληλη ώρα θέασης, είτε είναι πρεμιέρα που καίγομαι να δω, είτε κλασική ταινία που θέλω να θυμηθώ, είτε «πρόταση» που θέλω να ανακαλύψω.

Από τους fantasy geeks που θά έφταναν μέχρι την άκρη του κόσμου για να κηρύξουν το λόγο του Tyrion Lannister, μέχρι τους σκεπτόμενους σινεφίλ που θέλουν δαφνοστεφανωμένα φιλμ από ευρωπαϊκά φεστιβάλ, από τους οικογενειάρχες που μεγάλωσαν με την Φινος Φιλμς, μέχρι τους ορκισμένους nerds της Marvel και από τους ενμερωμένους θεατές των ντοκιμαντέρ μέχρι τα μικρά παιδιά που έχουν την τύχη να έχουν γονείς με αισθτικές απαιτήσεις, η εμπειρία του Nova On Demand, με έναν απλό τρόπο, δένει όλους τους παραπάνω αρμονικά, κάτω από μια απλή, εύχρηστη πλατφόρμα. Ένα απλό plug & play κάνει τη δουλειά και με μια απλή κίνηση συνδέεις τον δέκτη με το internet. Καμία «πονηρή» χρέωση δεν προκύπτει, κανένα βαρύ εξοπλισμό δεν χρειάζεσαι και κανένα πολυσέλιδο manual δεν είναι απαραίτητο για να σε ξεμπλέξει και να σε σώσει από δέσμες καλωδίων. Πρόκειται για απλή τεχνικά υπόθεση, που λύνει τα χέρια του θεατή και ξαναφέρνει όλους εμάς τους θιασώτες των video club αλλά και τους νεότερους θεατές που διψούν να καταναλώσουν εικόνες, σε μια καλά οργανωμένη, ψηψιακή πραγματικότητα.

novanovanew.jpg


Εκατοντάδες ταινίες και πολλά πρόσφατα επεισόδια των πιο δημοφιλών σειρών, μαζί με παιδικές ταινίες και μερικά έξοχα ντοκιμαντέρ, βρίσκονται διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή, με ένα έξυπνο πρόγραμμα αναζήτησης ανά τίτλο ή συντελεστή ή και ανά ημερομηνία παραγωγής. Η ταξινόμηση παίζει άλλωστε σημαντικό ρόλο και το menu είναι νοικοκυρεμένο και καλά στημένο. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που έχεις στη διάθεσή σου δυνατότητες όπως το Rewind για επανάληψη σκηνών και το Fast Forward για να εντοπίζεις σκηνές στο μέσο στης ταινίας, δεν μπορείς να ξαναδείς ταινία σε συμβατικά κανάλια τηλεόρασης. Αυτό είναι κάτι που το έζησα και το υπογράφω σαν άποψη. Πλέον, η ιδέα του προγραμματισμού σειρών σε εβδομαδιαία βάση, είτε ταινίων σε prime time, είναι ιδέες που μου φαίνονται εξαιρετικά αναχρονιστικές. Με ένα κομψό και ευκολότατο τηλεκοντρόλ, εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη και με ξεκάθερες επιλογές, η επιλογή ταινιών και η αποθήκευσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε προσωπικό αρχείο, είναι υπηρεσίες σχεδόν εθιστικές.

fast2.jpg


Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μπορούμε πια να επιλέγουμε, χρησιμοποιώντας εννοείται το κομψό και εύκολο κοντρόλ της Nova, την ταινία ή τη σειρά της αρεσκείας μας και να διαλέγουμε πότε και πόσες φορές θα τη δούμε χωρίς καμία παραπάνω χρέωση. Έκανα μια απλή περιήγηση στο menu και είδα ότι με περίμεναν η κόμικ φαντασμαγορία του X-Men, η απολαυστική αναβίωση των αγνών buddy comedies με το Nice Guys, η σκεπτόμενη sci-fi ρομποτική του Ex Machina, η υπαρξιακή παραβολή του Λάνθιμου με το βραβευμένο Lobster... Ο όγκος ταινιών αυξάνεται κάθε βδομάδα και η γκάμα επιλογών εναλλάσεται για να συναντήσει όλα τα πιθανά γούστα.

Το «on demand» streaming σε υψηλή πιστότητα ήχου και εικόνας είναι μονόδρομος για το home entertainment. Το ζητούμενο είναι να προσφερθεί απλά, κατανοητά και πρακτικά σε οποιονδήποτε θεατή και όχι σε μια αποκλειστική ελίτ, εξοικιωμένη με τεχνολογίες και με hi fi προαπαιτούμενα. Η εμπειρία Nova on Demand έχει πετύχει ακριβώς αυτό με μια υπηρεσία με την οποία δένεσαι και συναισθηματικά. Ελπίζουμε να διατηρηθεί έτσι, με συνεχείς ανανεώσεις και βελτιώσεις.

Press Play άφοβα!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured