Αποκαλυπτήρια για το νέο, ανοιξιάτικο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, που διοργανώνουν ο ραδιοφωνικός σταθμός En Lefko 87.7 και η Frontstage. Τα πρώτα δείγματα, όπως τα είδαμε στη συνέντευξη τύπου στο Noel Etage, είναι άκρως ενθαρρυντικά: φαίνεται πως το καινούριο αυτό φεστιβάλ, ήρθε για να μείνει.
 
Για μία ολόκληρη βδομάδα, λοιπόν, από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου, ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών θα παρελάσει μπροστά από τις οθόνες των κινηματογράφων Δαναός και Ιντεάλ, με τις περισσότερες από αυτές να προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ δεν θα παραμείνει όμως μόνο στους χώρους των δύο ιστορικών κινηματογράφων: η πορεία του θα μας πάει επίσης στο θέατρο του Λυκαβηττού για μία drive-in προβολή της θρυλικής ταινίας του Arthur Penn Bonnie and Clyde (1967), μέχρι το θερινό σινεμά Ελληνίς για μία επετειακή προβολή και πάρτι με Πυρετό το Σαββατόβραδο και πολύ Τζον Τραβόλτα.

Φυσικά, δεν μπορούν να λείπουν οι διάφορες παράλληλες δράσεις και ακόμα περισσότερα πάρτι (είπαμε, μουσική και En Lefko πηγαίνουν μαζί) σε χώρους όπως το Ρομάντσο, το Bios, το Dudu Loft, το Adult Theaters ή το Zonar’s, όπως και διαγωνισμοί με έπαθλα, ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο ότι –για πρώτη φορά– ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ φέρνει και την τηλεόραση στη μεγάλη οθόνη, με αποκλειστική προβολή των πρώτων 2 επεισοδίων της 3ης σεζόν της αγαπημένης σειράς Fargo, αλλά και της κλασικής σειράς Twin Peaks (λίγο πριν την επανεμφάνισή της με νέα τηλεοπτική σεζόν τον ερχόμενο Μάιο), καθώς και του περίφημου σίριαλ 5 επεισοδίων του θρυλικού Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ Οκτώ Ώρες Δεν Κάνουν Μια Μέρα.

Μέσα έτσι από το πλούσιο πρόγραμμα του 1ου En Lefko Film Festival, προτείνουμε εδώ 10 ταινίες που δεν πρέπει κανένας να χάσει (για την ακρίβεια, 9 ταινίες + 1 τηλεοπτική σειρά), ενώ το πρόγραμμα προβολών, τμήματα και αφιερώματα (Ντενί Βιλνέβ, Le Samourai), πληροφορίες για προπώληση εισιτήριων και καρτών διαρκείας (συν δωρεάν προσκλήσεις για ανέργους), υπάρχουν στο επίσημο site του φεστιβάλ (http://elff.gr/el). Καλό είναι να κάνετε τον προγραμματισμό σας νωρίς.

Ραντεβού λοιπόν στο 1ο En Lefko Film Festival!

99cLefk_2.jpg

ΑΦΤΕΡΛΩΒ (2016)

Ελλάδα, 94΄
Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Φραγκούλης, Ηρώ Μπέζου

Προβολή: 1/5, ΙΝΤΕΑΛ, 19:30

Ο Νίκος έχει τη σατανική ιδέα να κλειδώσει τη Σοφία σε μια πολυτελή βίλα, μέχρι να μάθει γιατί τον χώρισε. Θα πάρει τις απαντήσεις που ζητάει; Υπάρχουν απαντήσεις; Κι αν ναι, είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν και ίσως, κάποια στιγμή, να ενηλικιωθούν;

Μέσα από σπαρταριστά γκαγκ, ατάκες σε ρυθμό πολυβόλου και πολλή μουσική, η sui generis ρομαντική κομεντί του Στέργιου Πάσχου μας ταξιδεύει στον πλανήτη όπου κατοικούν οι άνθρωποι μετά το τέλος του έρωτα. Βραβείο Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, βραβεία Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος και Καλύτερου Ηθοποιού (για τον Χάρη Φραγκούλη) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βραβείο Cineuropa της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ της Μονς.

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/afterlov

99cLefk_3.jpg

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ, ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ! (2016)

Η.Π.Α., 83΄
Σκηνοθεσία: Matthew Conboy

Προβολή: 27/4, ΔΑΝΑΟΣ, 20:00

Από το 2005 μέχρι το 2014, τo Death by Audio ήταν το venue που στέγασε την underground σκηνή του Μπρούκλιν, βγάζοντας μπάντες που ξεπέρασαν τα τοπικά όρια και κατέκτησαν τον κόσμο όπως οι Future Islands, A Place Τo Bury Strangers, Thee Oh Sees και ο Ty Segall. Οι ιδρυτές του υπομένουν τις προκλήσεις, φιλοξενούν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε βράδυ και δεν τους σταματούν οι απειλές και οι επιδρομές της αστυνομίας. Τελικά θα πέσει θύμα του gentrification, σε μια ιστορία όπου, εντελώς ειρωνικά, εμπλέκεται η Βίβλος των χίπστερς που λέγεται Vice. Όμως το Death by Audio πρόλαβε να γράψει ιστορία, και σε αυτό εδώ το ντοκιμαντέρ ακούγεται κάτι παραπάνω από δυνατά.                                        

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/goodnight-brooklyn

99cLefk_4.jpg

Η ΤΖΑΖ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ (2017)

Γερμανία & Αίγυπτος, 82΄
Σκηνοθεσία: Atef Ben Bouzid

Προβολή: 28/4, ΔΑΝΑΟΣ, 19:15, παρουσία των δημιουργών

«H τζαζ είναι κάτι περισσότερο από ένα ύφος της μουσικής», λέει ο Αμρ Σαλάχ, «πρόκειται για την ελευθερία». Ενθουσιώδης φαν του είδους, ο Σαλάχ διοργανώνει κάθε χρόνο το Jazz Festival του Καΐρου, μιας Αθήνας στην κάτω πλευρά της Μεσογείου, η οποία κολυμπάει στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και στην τυπικά μεσογειακή γραφειοκρατία. «Η Αίγυπτος είναι γεμάτη εκπλήξεις», παρατηρεί ο Σαλάχ, ο οποίος αρνείται να βάλει τέλος στη συναρπαστική μουσική του περιπέτεια, παρά τη μηδενική υποστήριξη από τις τοπικές αρχές.

Η ταινία του Ατέφ Μπεν Μπουζίντ τον ακολουθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φεστιβάλ, μοιράζεται μαζί μας τα διάφορα μεγάλα και μικρά προβλήματα που αναφύονται, όπως και το ατέλειωτο πάθος ενός ανθρώπου που, ως μουσικός της τζαζ, είναι ευτυχώς καλός στον αυτοσχεδιασμό.           
   
Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/cairo-jazzman

99cLefk_5.jpg

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΣΟΥΙΝΓΚ (2016)

Η.Π.Α., 88΄
Σκηνοθεσία: Susan Glatzer

Προβολή: 1/5, ΔΑΝΑΟΣ, 17:30

Γέννημα-θρέμμα της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, ο χορός σουίνγκ έχει στο αίμα του να ανυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα πάνω από τα καθημερινά προβλήματα, συντονίζοντας τα σώματα των χορευτών σε έναν ρυθμό απόλυτης ευφορίας. Σήμερα, επιστρέφει ως παγκόσμιο φαινόμενο, και το ντοκιμαντέρ της Σούζαν Γκλέιτζερ μας επιτρέπει να το απολαύσουμε σε απόσταση αναπνοής. Απίθανες φιγούρες από τα αστέρια του σουίνγκ, και μια ενέργεια που κάποιοι συγκρίνουν ακόμα και με αυτή του σεξ, γιατί it don’t mean a thing if it ain’t got that swing!
           
Ακολουθεί live swing show

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/alive-and-kicking

99cLefk_6.jpg

ΜΠΟΝΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΝΤ (1967)

Η.Π.Α., 111΄
Σκηνοθεσία: Arthur Penn
Πρωταγωνιστούν: Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman

Προβολή: 2/5, ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, 21:00 (drive-in)

Οι Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου, το ζευγάρι που στις αρχές του 20ου αιώνα σκόρπισε τον τρόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα κατέληγαν το πιο διάσημο και απαστράπτον εγκληματικό δίδυμο της κινηματογραφικής ιστορίας. Στα χέρια του Άρθουρ Πεν, η ιστορία τους γίνεται ένα love story παράλογο, τρελό, υπερ-βίαιο, όσο και αβάσταχτα οικείο. Μέσα στη μακρά χολιγουντιανή παράδοση των κυνηγημένων παρανόμων, το ζευγάρι Μπόνι και Κλάιντ κρατάει μια απόλυτα προνομιακή θέση, καθώς η σκηνοθετική γραφή του Πεν απολαμβάνει τους καρπούς του μοντερνισμού των 1960s, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για την 1970s επανάσταση του αμερικάνικου σινεμά.

Στην 50ή επέτειο από τη δημιουργία της, η ταινία δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ιδανική επιλογή για το πρώτο drive-in experience του En Lefko Film Festival.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις:
http://elff.gr/el/tc-events/bonnie-and-clyde

99cLefk_7.jpg

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ ΜΑΣ (2016)

Ηνωμένο Βασίλειο, 90΄
Σκηνοθεσία: Ben Wheatley
Πρωταγωνιστούν: Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Jack Reynor

Προβολή: 1/5, ΔΑΝΑΟΣ, 20:00

Μία αγοραπωλησία όπλων που πάει στραβά. Όλοι με ένα όπλο στο χέρι. Κανένας έλεγχος. Με τη βραβευμένη με Όσκαρ Μπρι Λάρσον και τον Κίλιαν Μέρφι, και με παραγωγό τον Μάρτιν Σκορσέζε, μια απολαυστική «ταραντινική» ιστορία γεμάτη καταιγιστική δράση, αμέτρητες σφαίρες και θανατηφόρες ατάκες. Η απόλυτη ταινία δράσης της χρονιάς και την ίδια στιγμή η καλύτερη παρωδία του είδους που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Συμμετοχή στο South by Southwest και στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/free-fire

99cLefk_8.jpg

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΟΥΝΑ (2016)

Hνωμένο Βασίλειο & Η.Π.Α., 94΄
Σκηνοθεσία: Benedict Andrews
Πρωταγωνιστούν: Rooney Mara, Riz Ahmed, Tobias Menzies, Ben Mendelsohn, Tara Fitzgerald, Natasha Little

Προβολή: 29/4, ΔΑΝΑΟΣ, 22:00

Μια νέα γυναίκα εισβάλλει στο γραφείο ενός μεγαλύτερού της άντρα. Ψάχνει για απαντήσεις ή για εκδίκηση; Βαθιά κρυμμένα μυστικά, ανομολόγητα πάθη και μια συγκλονιστική ερμηνεία από τη Ρούνι Μάρα, σε μια κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου Blackbird του Ντέιβιντ Χάρογουερ που μας βυθίζει στα σκοτεινά νερά της λαγνείας, της οργής και της ενοχής.

Αρνούμενη να προσφέρει εύκολες απαντήσεις ή να αναγκάσει τον θεατή να διαλέξει στρατόπεδο, η ταινία του Μπένεντικτ Άντριους ζωντανεύει τα φαντάσματα του παρελθόντος και όλες τις ρευστές, άβολες αλήθειές τους. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο.     

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/una     

99cLefk_11.jpg

FARGO (3os ΚΥΚΛΟΣ, ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1 & 2)

Η αριστουργηματική αστυνομική μαύρη κωμωδία επιστρέφει για μια 3η αυτοτελή σαιζόν, στην οποία πρωταγωνιστεί ο αγνώριστος Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σε διπλό ρόλο. Όσοι έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση, κάνουν λόγο για επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή στην ατμόσφαιρα της ομώνυμης ιδιοφυούς ταινίας των αδελφών Κοέν και για μια σειρά που όλα δείχνουν πως θα είναι «πιο Fargo από ποτέ».
 
Η σειρά προβάλλεται αποκλειστικά στην Cosmote TV.
Είσοδος δωρεάν με προσκλήσεις.

Προβολή: 28/4, ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, 22:00

Για προσκλήσεις:
http://elff.gr/el/tc-events/fargo

99cLefk_9.jpg

Η ΚΕΪΤΙ ΛΕΕΙ ΑΝΤΙΟ (2016)

Η.Π.Α., 88΄
Σκηνοθεσία: Wayne Roberts
Πρωταγωνιστούν: Olivia Cooke, Christopher Abbott, Mireille Enos, Mary Steenburgen, Jim Belushi

Προβολή: 30/4, ΔΑΝΑΟΣ, 17:00

Σε μια μίζερη πόλη της Αριζόνα, η νεαρή Κέιτι εργάζεται ως σερβιτόρα, ενώ ταυτόχρονα «σερβίρει» και σεξ επί πληρωμή. Μοναδική της φιλοδοξία, να ανοίξει τα φτερά της και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο Σαν Φρανσίσκο. Ο έρωτάς της με έναν γοητευτικό μηχανικό μοιάζει να τη φέρνει πιο κοντά στα όνειρά της, όμως ο κόσμος δεν είναι τόσο καλός όσο εκείνη.

Ένα υπέροχο δείγμα του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, με την Ολίβια Κουκ στον ρόλο της Κέιτι να κλέβει την παράσταση σε ένα καστ πολλών αστέρων. Συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρότερνταμ.

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/katie-says-goodbye

99cLefk_10.jpg

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ Ζ (2016)

Η.Π.Α., 141΄
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Χάναμ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σιένα Μίλερ, Τομ Χόλαντ.

Προβολή: 30/4, ΙΝΤΕΑΛ, 17:00

Ο Πέρσιβαλ Φόσετ (Τσάρλι Χάναμ), παρά το γεγονός ότι συκοφαντήθηκε και έγινε στόχος γελοιοποίησης από το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής, το οποίο κατηγοριοποιούσε συλλήβδην ως «άγριους» τους αυτόχθονες πληθυσμούς, επέδειξε ιστορική επιμονή επιστρέφοντας –με τη βοήθεια της αφοσιωμένης συζύγου του (Σιένα Μίλερ), του γιου του (Τομ Χόλαντ) και του τυχοδιώκτη συνοδοιπόρου του (Ρόμπερτ Πάτινσον)– ξανά και ξανά στην αγαπημένη του ζούγκλα, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την αρχική του υπόθεση. Το 1925, σε μια τελευταία απόπειρα να ανακαλύψει τη μυθική «Χαμένη Πόλη του Ζ» και ενώ 40 εκατομμύρια αναγνώστες διαβάζουν με ζήλο και ανυπομονησία τα νέα των εφημερίδων σχετικά με τις περιπέτειές τους, ο διάσημος εξερευνητής και ο γιος του εξαφανίζονται μυστηριωδώς.

Μια επική, κλιμακωτή ιστορία θάρρους και πάθους, ειπωμένη μέσα από την κλασική κινηματογραφική ματιά του βραβευμένου δημιουργού Τζέιμς Γκρέι (The Immigrant), η Χαμένη Πόλη του Ζ βασίζεται στο σπουδαίο μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν με τίτλο The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από τη Σπέντζος Φιλμς.

Αγορά εισιτηρίου:
http://elff.gr/el/tc-events/the-lost-city-of-z-premiere

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured