Με την ταινία Batman V Superman να κάνει ποδαρικό στο 2017 μέσα από τα Novacinema, δε γίνεται παρά να θέλουμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με αυτούς τους υπερ-ήρωες και να κοιτάμε το παρελθόν ανυπομονώντας για αυτά που θα φτάσουν στις οθόνες μας. Παρακολουθώντας, μάλιστα, Nova Christmas, στο οποίο αυτές τις γιορτές γίνεται ένα μοναδικό αφιέρωμα με προβολή ταινιών Batman και Superman κάθε βράδυ στις 21.30, ξεχωρίζουμε εκείνες που αγαπήσαμε και εκείνες που αυτοί οι θρυλικοί υπερ-ήρωες τα βρήκαν σκούρα...

SUPERMAN

Ο πανίσχυρος ιπτάμενος υπερ-ήρωας έχει καταφέρει να εκπροσωπηθεί ικανοποιητικά στη μεγάλη οθόνη, αλλά και με αρκετά στραβοπατήματα, που όμως δεν στερούν καθόλου από τη γοητεία του Superman.

Το αξιολησμόνητο Superman IV: The Quest for Peace του 1987 ήταν μια άτυχη στιγμή, ενώ από την άλλη το Superman III, που σκηνοθέτησε το 1983 ο Richard Lester (της φήμης του A Hard Day's Night), έριξε με έξυπνο τρόπο το βάρος στην κωμωδία, τοποθετώντας τον Richard Pryor σε έναν ρόλο-έκπληξη. Το ξεχασμένο σήμερα Supergirl του 1984 είχε την Helen Slater στο ρόλο της ηρωίδας, την επιβλητική παρουσία της Faye Dunaway, τον βρετανό κωμικό Peter Cook και τον Peter O’Toole να συμπληρώνουν τα cast αυτής της απολαυστικά camp δημιουργίας.

Ελάχιστοι ίσως έχουν δει την ταινία Superman and the Mole Men του 1951 με τον George Reeves στο ρόλο του Superman, όμως παραμένει γοητευτικό και αγνό σε προθέσεις. Από την άλλη, εισπρακτική επιτυχία σημείωσε το ψυχόδραμα Superman Returns που σκηνοθέτησε ο Bryan Singer (Usual Suspects, X-Men) το 2006 με τον Kevin Spacey στο ρόλο του Lex Luthor). Ανάμεικτες ήταν οι κριτικές και αμήχανη η αντίδραση του κοινού στην μεσσιανική προσέγγιση στον κόμικ μύθο που επιχείρησε ο Singer, και την αίσθηση της μοναξιάς που απέπνεε.

manofsteel11.jpg

Το Man of Steel του Zack Snyder το 2003, που προβάλλεται στο αγαπημένο κανάλι των Χριστουγέννων, Nova Christmas, όλη την εορταστική περίοδο και μέχρι τις 6/1, κάλυψε την σιωπηρή λαϊκή απαίτηση για reboot στην ιστορία του ήρωα. Μια δαπανηρή και φιλόδοξη προσπάθεια να ξαναπετάξει στα ουράνια ο ήρωας. Ο Henry Cavill φόρεσε αυτή τη φορά τη στολή, για να φτάσει το franchise ξανά τα ύψη του Superman II (1980) με τον Christopher Reeve. Σε εκείνη την περιπέτεια ξεχώριζε ο Terence Stamp σαν αρχι-κακός και ο Gene Hackman στο ρόλο του Lex Luthor και το ειδύλλιο μεταξύ Kent και Lois Lane είχε αξιοποιηθεί καλύτερα από ποτέ. Ο σκηνοθέτης Richard Donner είχε απολυθεί στο Superman II και είχε αντικατασταθεί από τον Lester. Όμως είχε προλάβει να σκηνοθετήσει την καλύτερη ταινία της σειράς, το πρώτο Superman του 1978. Εκεί ο Christopher Reeve ταυτίστηκε απόλυτα με τον ήρωα ενώ ιστορία έμεινε και η σύντομη, ακριβοπληρωμένη παρουσία του Marlon Brando στο ρόλο του Jor-El.

ΒΑΤΜΑΝ

Ο αιώνιος άσπονδος εχθρός του Superman, ο Batman, έτυχε καλύτερης φιλμογραφίας. Βέβαια το Batman & Robin του Joel Schumacher κόντεψε να σκοτώσει το franchise για πάντα. Ο George Clooney ήταν αρκετά άτυχος για να χριστεί χειρότερος Batman, χωρίς να φταίει, και πάντα θα θυμόμαστε την bat-στολή με ρώγες (!). Τον πλαισίωναν ο Chris O'Donnell στο ρόλο του Ρόμπιν και η Alicia Silverstone στο ρόλο του bat κοριτσιού. Το Batman Forever του 1995, ξανά από τον Schumacher,  είχε τον Val Kilmer στο ρόλο του playboy/τιμωρού του εγκλήματος και έφησε πίσω της τουλάχιστον ένα εξαιρετικό soundtrack.

batmanreturns.jpg

Η πρώτη φορά που ο Batman αντιμετωπίστηκε σοβαρά στη μεγάλη οθόνη ήταν στα δυο αριστουργήματα του Tim Burton: το Batman (1989) και το Batman Returns (1992). Ένα pop φαινόμενο με τον υπέροχο Michael Keaton στο ρόλο του μασκοφόρου,  την αξέχαστη μουσική του Danny Elfman και του Prince και τη γοτθική φαντασία να συναντά την camp ευαισθησία σε ένα απολαυστικό Pop Art κοκτέιλ. Αξέχαστο έχει μείνει το σαρδόνιο γέλιο του Jack Nicholson στο ρόλο του Τζόκερ, η σκοτεινή διαστροφή του Danny DeVito στο ρόλο του Πιγκουίνου και η σαγήνη της Michelle Pfeiffer στο ρόλο της Catwoman. Και τις δύο αυτές ταινίες, μπορείς να τις παρακολουθήσεις στο Nova Christmas, κάθε βράδυ στις 21.30, όχι μόνο από το σπίτι αλλά κι από οπουδήποτε βρίσκεσαι. Με το Nova Go, μπορείς να πατήσεις play από smartphone, laptop ή tablet οπουδήποτε εντός Ελλάδας, με οποιαδήποτε σύνδεση Wi-Fi internet. Εμείς πάντως δεν θα χάσουμε (όσο βέβαια αντέξουμε) και τον απολαυστικό μαραθώνιο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 00.00, καθώς και ολόκληρη την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς!

Τον Batman αναβίωσε σε ένα πιο σκοτεινό και επικό σε σύλληψη διάκοσμο ο Christopher Nolan με το Batman Begins (2005), πιάνοντας τον μύθο από το ξεκίνημά του, σαν αστυνομικό film noir. Ο Christian Bale ήταν εξαιρετικός σε ολόκληρη την τριλογία, με τον Michael Caine στο ρόλο του Alfred. Την αποθέωση ο ήρωας την έφτασε με το The Dark Knight (2008), μια από της καλύτερες περιπέτειες που γέννησε το Χόλυγουντ τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ταινία που πήγε πολύ ψηλά τον πήχη όχι μόνο για τις μεταφορές των κόμικς αλλά και για το σινεμά του φανταστικού γενικότερα. Ο Νοlan επηρεάζεται από το σινεμά του Michael Mann και του Fritz Lang και γεννάει ένα σπουδαίο έργο με παράλληλο μοντάζ (που θα έπρεπε να διδάσκεται) και τον αδικοχαμένο Heath Ledger στο ρόλο του Τζόκερ. Η συνταγή επιτυχίας συνεχίστηκε και με το The Dark Knight Rises το 2012, με τον Tom Hardy στο ρόλο του Bane, την Anne Hathaway ως Catwoman και την Marion Cotillard.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured