H εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά Vinyl του HBO, που προβάλλεται αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους, αναθερμαίνει το ενδιαφέρον για την κουλτούρα, τη μόδα και φυσικά τη μουσική της δεκαετίας του '70. Ο Martin Scorsese και Mick Jagger φέρνουν στην τηλεόραση (αν φυσικά θεωρείται τηλεόραση το HBO) το παρασκήνιο και την ατμόσφαιρα πίσω από τη μουσική βιομηχανία.

Ελάχιστες φορές μια σειρά έχει καταφέρει να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ των μουσικόφιλων, σε παρέες, αλλά και online. Οι πρωταγωνιστές, τα γεγονότα και οι αντιστοιχίες τους με όσα γνωρίζουμε για τη μουσική βιομηχανία και τους ανθρώπους της, για εκείνη την εποχή, είναι αγαπημένο μας (και αγαπημένο σας) θέμα...

vinylnew01.jpg

Συντονιζόμαστε κάθε εβδομάδα στα κανάλια Novacinema για την αποκλειστική προβολή της τηλεοπτικής σειράς που ασχολείται με την έκρηξη της μουσικής βιομηχανίας και τη γέννηση των μουσικών ρευμάτων, τα πάθη, τις εξάρσεις βίας, τις μικρότητες, τις προδοσίες και τα ακραία συναισθηματικά breakdowns. Μια σειρά με όλη τη ροκ μυθολογία που θαυμάζουμε...

Στο Avopolis Music Network έχουμε καλύψει εκτενώς και τα της σειράς (εδώ), και τα της μαγικής μουσικής χρονιάς των πρώτων γεγονότων της σειράς (1973), ενώ αξίζει να διαβάσετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, το αφιέρωμα στις μουσικές ταινίες του Martin Scorsese: Από το Woodstock στο Vinyl.

Τα στερεότυπα, η ιδιοφυία, το ένστικτο, η υπερβολή και η ιδιοσυγκρασία ανθρώπων που διαμόρφωσαν απόλυτα τη μουσική βιομηχανία...

Η American Century Records είναι το δισκογραφικό label που βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη χρεοκοπία, λίγο πριν ο ήρωας Richie Finestra κάνει μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να τη διασώσει, προσπαθώντας να βρει το “next big thing”, μέσα από τη μουσική του συγκροτήματος των Nasty Bits! Στα επόμενα επεισόδια της σειράς έχει ακουστεί πως θα εμφανιστούν ονόματα όπως οι ABBA, ο Donny Osmond, ο Tito Puente, ο David Crosby και ο Joey Ramone. Στα πρώτα πέντε επεισόδια έχουμε ήδη δει στις οθόνες μας την Karen Carpenter, τον Otis Redding, τον Jerry Lee Lewis, τον Lou Reed, τους New York Dolls, τον Andy Warhol και τον Alice Cooper.

vinylnew04.jpg
Ο executive producer της σειράς, Mick Jagger (αριστερά) μαζί με τον πρωταγωνιστή Bobby Cannavale (δεξιά)

Πέραν όμως από τις pop και rock αναφορές της φρενήρους εποποιίας μιας μοναδικής εποχής (την οποία αφηγείται υποδειγματικά ο έμπειρος σεναριογράφος από τους Sopranos, Terrence Winter) το Vinyl μας κάνει να θυμηθούμε κάποιος από τις σημαντικότερες μορφές της δισκογραφίας. Ο Richie Finestra ενσωματώνει όλα τα στερεότυπα, την ιδιοφυία, το ένστικτο, την υπερβολή και την ιδιοσυγκρασία ανθρώπων που διαμόρφωσαν απόλυτα τη μουσική βιομηχανία, μέσα από τα labels στα οποία εργάζονταν.

lorettalynn_OwenBradley.jpg
O Owen Bradley (αριστερά), μαζί με τη Loretta Lynn εδώ, ήταν ο δημιουργός του ήχου του Nashville και ένας από τους πιο αξιοσέβαστους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας...

Ένας από τους πιο πετυχημένους και αξιοσέβαστους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας υπήρξε ο Owen Bradley. Δημιούργησε τον ήχο του Nashville στη δεκαετία του 50, προσθέτοντας έγχορδα και άλλα στοιχεία στον ήχο της pop και του easy-listening που κυριαρχούσε. Το ακούραστο πνεύμα του και το πάθος του το οδήγησαν να υπογράψει ονόματα όπως η Brenda Lee, η Loretta Lynn και η Patsy Cline. Μια ακόμη εμβληματική προσωπικότητα, που κάλλιστα θα μπορούσε να περιδιαβαίνει τα επεισόδια του Vinyl, είναι ο Dick Clark, ένας από τους πιο διορατικούς και διάσημους ανθρώπους που έβαλαν τον όρο «business» στην υπόθεση rock 'n' roll. Από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές και τα τηλεοπτικά του show, συστήθηκαν στο κοινό ονόματα όπως οι Beach Boys, ο James Brown, ο Chuck Berry, ο Sam Cooke και οι Doors.

Το Vinyl θα μπορούσε να είναι και μια ελεύθερη βιογραφία του Clive Jay Davis. Ο Αμερικάνος παραγωγός και βασιλιάς του A&R, διετέλεσε για δεκαετίες πρόεδρος της Columbia Records και ίδρυσε την Arista Records το 1975. Ο δαιμόνιος manager με τον εκρηκτικό χαρακτήρα και τη βίαιη συμπεριφορά, είχε πάντα τον τρόπο να βλέπει μπροστά. Ακόμα και στο τέλος της καριέρας του, ανακάλυπτε ονόματα όπως η Whitney Houston, τον  Barry Manilow αλλά και την Alicia Keys.

berrygordy.jpg
Η μεγάλη προσωπικότητα της μαύρης μουσικής, o Berry Gordy (photo), δημιούργησε τον ήχο της Motown...

Φυσικά ένα κεφάλαιο της μουσικής βιομηχανίας και βασικός υπεύθυνος για την μουσική κληρονομιά του Vinyl είναι ο μεγάλος παραγωγός Berry Gordy. Η μεγάλη προσωπικότητα της μαύρης μουσικής δημιούργησε τον ήχο της Motown. Υπερβολικά σκληρός άνθρωπος και ασυμβίβαστος στις επαφές του με τους μουσικούς, ο Berry Gordy δημιούργησε στο Detroit την γενέτειρα του RnB και ανέβασε περισσότερα από 100 hits στο Top 10 του Billboard. Οι ιστορίες του με την Diana Ross (την οποία παντρεύτηκε), με τον Marvin Gaye, τους Four Tops, τον Smokey Robinson, τους Temptations και τον Stevie Wonder είναι ικανές να δημιουργήσουν μια νέα τηλεοπτική σειρά, στα πρότυπα του Vinyl.

AhmetErtegun.jpg
Ο δημιουργός της Atlantic Records, Ahmet Ertegun, ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα συμβόλαια που θα άλλαζαν τη μουσική στη δεκαετία του '60 και του '70!

Περισσότερο από κάθε άλλον, όμως , η φυσιογνωμία του Ahmet Ertegun πρέπει να ήταν αυτή που επηρέασε περισσότερο τους συντελεστές της σειράς. Ο γεννημένος στην Τουρκία παραγωγός, δημιούργησε την Atlantic Records το 1947. Η εταιρεία αυτή έμελλε να κυριαρχήσει απόλυτα στον χώρο του R&B, καθώς υπέγραψε ονόματα όπως τον Ray Charles. Σε συνεργασία με την Stax Records, ο Ertegun ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα συμβόλαια που θα άλλαζαν τη μουσική στη δεκαετία του '60 και του '70, όπως του  Solomon Burke, της Aretha Franklin, του Wilson Pickett και του Otis Redding. Στα τέλη της δεκαετίας του '60s, ο παραγωγός απογείωσε το roster του θρυλικού label, υπογράφοντας τους, νεαρούς τότε, Led Zeppelin, τους Crosby Stills & Nash και τους Cream. Λίγα χρόνια Later, έφερε στην εταιρεία του τους Rolling Stones, οπότε οι μνήμες του Mick Jagger από εκείνα τα χρόνια, θα βρήκαν σίγουρα το δρόμο προς το σενάριο.

vinylnew03.jpg
To, Vinyl, η σειρά που όλοι οι μουσικόφιλοι περιμέναμε με ανυπομονησία, προβάλλεται στα κανάλια Novacinema κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους - και ποιος λέει όχι στο καλύτερα θέαμα, customized στις ανάγκες του;

Τέλος, παράλληλα με όλα τα μεγάλα ονόματα στην χρυσή εποχή της δισκογραφίας, άστραψε και βρόντηξε το όνομα του Robert Stigwood. Ο Αυστραλός manager και promoter συναυλιών, είχε υπό την προστασία του τους Bee Gees και με την παρασκηνιακή δουλειά του απογείωσε τις καριέρες του David Bowie, του Eric Clapton και του Rod Stewart ανάμεσα σε άλλους. Η δουλειά του Stigwood σαν κινηματογραφικός παραγωγός, είχε σαν αποτέλεσμα το "Saturday Night Fever" και το "Grease", ταινίες γεμάτες με τραγούδια των καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζονταν.

Ο αληθινός Robert Stigwood θα είχε πολλά να πει και να μοιραστεί με τον fiction χαρακτήρα του Richie Finestra που υποδύεται εξαιρετικά ο Bobby Cannavale. Άνθρωποι που όχι μόνο άλλαξαν το πρόσωπο της μουσικής που αγαπήσαμε αλλά και που άνοιξαν το δρόμο για μετέπειτα ανθρώπους όπως ο Richard Branson (Virgin Records) και Rick Rubin (Def Jam.)

vinylnew02.jpg

Εμείς συντονιζόμαστε στα κανάλια Novacinema, για να δούμε πρώτοι την αγαπημένη μας σειρά, σε Α' προβολή. Για όσους δεν μπορούν να ξενυχτήσουν, υπάρχει και η ευκαιρία του On Demand σε tablet, PC ή Smartphone μέσω του Nova GO (χωρίς καμία επιπλέον χρέωση φυσικά). Αν πάλι μπορείτε να ξενυχτήσετε, αλλά δεν θέλετε να ταράξετε την ησυχία του σπιτιού σας στις 4 το πρωί, μπορείτε να τα δείτε live στο tablet, το PC ή το Smartphone του μέσω πάλι του Nova GO - πάλι χωρίς επιπλέον χρέωση.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured