Πριν χρόνια, ο σπουδαίος Δανός παραγωγός Trentemøller είχε δηλώσει συνεντευξιαζόμενος –σχολιάζοντας την επιλογή να παίζει με πλήρη μπάντα επί σκηνής– ότι «δεν είναι live, αν παίζεις μόνο με laptop». Είναι μια ρήση απλή και ξάστερη, αν και η διαπίστωση δεν μειώνει την απόλαυση που αντλεί κάποιος λάτρης των ηλεκτρονικών ήχων από ένα αγνό σόου τεχνολογίας. Ωστόσο η ικανότητα και η επάρκεια να αποδίδεις με φυσικά όργανα την ατμόσφαιρα που δημιουργείς στο στουντιακό σου σύμπαν, προσδίδει στις ζωντανές εμφανίσεις εκείνη την ανεκτίμητη ποιότητα που αποζητούμε μερικές φορές διψασμένοι, σε μια εποχή στην οποία πολλές φορές η μουσική μοιάζει πλέον με τεράστια μηχανή θελκτικού beatmaking

Το βράδυ λοιπόν της Παρασκευής ο Sacha Ring επέστρεψε στην Αθήνα με το δέρμα του Apparat, για να χαρίσει ακριβώς αυτήν την εκλεκτή ποιότητα που κρύβεται στον φίνο τρόπο με τον οποίον μετέρχεται τεχνολογικά μέσα για να εκφράσει τη μουσική που παράγουν τα γρανάζια του μυαλού του. Και ναι, οι συγκλονιστικές εμφανίσεις των Moderat πριν 2 χρόνια στο Gazi Music Hall και στο Release Athens Festival έχουν ήδη αφήσει εποχή, ωστόσο η αισθαντική και ατμοσφαιρική υπόσταση που παρουσίασε ο Apparat στη σκηνή του Gagarin έκρυβε τη δικιά της ακαταμάχητη ποίηση. 

Το support act του «δικού μας» Autow Nite Superstore, του οποίου η electronica έχει κι εκείνη μια εμφανή ποιητική φλέβα, έστρωσε ταιριαστό χαλί για τη μπάντα του Apparat, με την παρουσίαση του Plastic Medium. Ο λόγος για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία του Θεσσαλονικιού παραγωγού που πρωτογνωρίσαμε ως UnknownArtist, η οποία αρθρώνεται κυρίως σε ηλεκτρονικές λούπες, παίζοντας με ατμοσφαιρικές συχνότητες και εκλύοντας μια ήρεμη δύναμη. Στο τέλος του set, η νοερή σημείωση για επιστροφή στη μουσική αυτού του ενδιαφέροντος δημιουργού στοβιλίστηκε στο πυκνό χειροκρότημα που καλούσε τον Γερμανό πρωταγωνιστή της βραδιάς στη σκηνή.   

Πατώντας πάνω στη σκαλέτα της συναρπαστικής εμφάνισής του στο Jazz Festival του Montreaux το περασμένο καλοκαίρι, ο Apparat και οι εκλεκτοί μουσικοί που τον πλαισίωσαν παρουσίασαν σχεδόν στο σύνολό της τη φετινή του κυκλοφορία LP5, η οποία έχει πάει τον προσωπικό του ήχο κάμποσα βήματα παραπέρα. Πράγματι, η εσωστρέφεια και ο υπαρξιακός πειραματισμός που ξεχειλίζουν από τις 10 συνθέσεις του LP5 όρισαν το live show του Apparat σε κάθε του διάσταση, ενώ ακόμα και οι παλιότερες δισκογραφικές στιγμές του Βερολινέζου παραγωγού που επιλέχθηκαν προς διάνθιση της setllist –όπως το "You Don’t Know Me" και το "Ash/Black Veil"– ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα ρόλων εξυπηρέτησης των σκοτεινών, κινηματογραφικών μοτίβων που αποτελούν το ηχητικό του momentum. 

Από το εναρκτήριο "Dawan" και το "Heroist" μέχρι το αριστουργηματικό "Caronte" και το dark dance ιντερμέδιο του "In Gravitas", ο Apparat ξεδίπλωσε ένα μουσικό φιλμ που συχνά συνδύασε με απρόβλεπτο τρόπο τις τεχνικές του κινηματογραφικού sound design με φυσικά χάλκινα πνευστά και έγχορδα, σφραγίζοντας κόπιες του Kid A των Radiohead με τη δικιά του, προ Moderat, σφραγίδα. Με κάθε πτυχή αυτού του φιλμ να γίνεται μάλιστα δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, παρά τη σε σημεία αντι-συναυλιακή απόδοσή της. Και τις φωτιστικές εγκαταστάσεις στον τοίχο να θυμίζουν εκείνες τις σχισμές του Leonard Cohen: αυτές που βρίσκονται σε κάθε σκοτάδι, ίσα-ίσα για να περνάει το φως.

Μετά από μια μακρόχρονη και πολυδιάστατα εποικοδομητική συνεργασία με τους Modeselektor, o Apparat έχει βρεθεί στο κέντρο μιας πολύτροπης ambient δίνης, παράγοντας κυματομορφές στην ηχώ των οποίων μπορείς να εντοπίσεις από τον Thom Yorke και τη Björk, μέχρι τους Bon Iver και τον James Blake. Στα καινούρια φιδωτά μονοπάτια που εξερευνά γύρω από τίτλους αρχής σειρών του Netflix και από παρτιτούρες για κινηματογραφικά soundtracks βρήκε την ιδανική δημιουργική διέξοδο μετά τον τυφώνα των Moderat

Στο Gagarin τον βγάλαμε μια φωτογραφία σε αυτήν τη νέα του στιγμή και η αλήθεια είναι πως μας άρεσε πολύ. Ήταν ένας Apparat δωματίου, που ίσως πιο πολύ θα ταίριαζε να απολαμβάνεις βουλιαγμένος στην πολυθρόνα σου με ακουστικά, ενώ έξω μαίνονται αστραπόβροντα. Ένας Apparat λιγότερο εύκολος και ενστικτώδης, περισσότερο εγκεφαλικός και πολύπλοκος. Ταυτόχρονα, όμως, ο ίδιος ταλαντούχος κύριος Apparat, ο οποίος, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν κάνει τη μουσική του, διατηρεί ακέραιο το χάρισμα να σε κάνει συμμέτοχο στο ταξίδι του. 

{youtube}FvxQRh5ph9I{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured